szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény megpróbálja enyhíteni a koronavírus kedvezőtlen hatásait.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az amerikai jegybank erőteljesen, 50 bázisponttal, 1,00-1,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatot kedden, a Fed közleménye szerint a mérsékléséről egyhangú döntés született.

A Fed március 18-án tartja kétnapos kamatdöntő ülését, de már hétfőn találgatások láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy

a Fed korábban, akár már a héten rendkívüli kamatcsökkentést hajthat végre a koronavírus kedvezőtlen hatásainak az enyhítése céljából.

Mintegy fél órával a Fed kamatcsökkentésének bejelentése előtt fél százalékot meghaladó mínuszban indítottak a New York-i tőzsdék, majd a 16 órakor ismertetett kamatcsökkentés hatására szinte azonnal csaknem egy százalékos pluszba lendültek át.

A G7-ek pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek tőzsdenyitás előtt kiadott közös közleménye nem fogalmazott meg semmi konkrét intézkedést a koronavírus gazdaságot romboló hatásainak a mérséklése kapcsán, ezért az indexek kezdeti lejtmenete csalódottságot váltott ki a befektetőknél. A dokumentum aláírói csupán általánosságban fogalmaztak, jelezték, hogy készek bevetni minden fiskális eszközt, ha a koronavírus miatt romlana a globális gazdaság helyzete.

Röviddel később Jerome Powell sajtóértekezletet tartott, ahol sietett leszögezni: "az embereknek meg kell érteniük, hogy nem politikai megfontolás állt a döntés mögött". (A kamatvágást azonnal üdvözölte Donald Trump amerikai elnök, aki máris további kamatcsökkentéseket szorgalmazott.) 

A jegybank vezetője rámutatott arra, hogy "a koronavírusnak bizonyos befolyása biztos lesz az amerikai gazdaságra, de ennek a nagysága és az, hogy meddig tart a kedvezőtlen hatás, továbbra is igen bizonytalan". Úgy vélte azonban, hogy "a Fed keddi döntése jelentős lökést ad a gazdaságnak".

Jerome Powell szerint a gazdasági kilátásokban nőttek a kockázatok, ezért döntött úgy a Fed, hogy cselekszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!