szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Legalábbis így látja az Európai Bizottság illetékese, aki szerint a határnyitást és egy újabb lezárást is koordinálni kellene az EU-n belül.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány hatására az EU 27 tagállamainak jórésze villámgyorsan lezárta határait márciusban. Ha lesz a járványnak második hulláma, akkor a hasonló pánikreakciót jobb lenne elkerülni – hangsúlyozta az Európai Unió belügyi biztosa.

"Káosz alakult ki a határoknál" – emlékeztetett a brüsszeli Politicónak Ylva Johansson. A politikus szerint a kormányok éppúgy pánikban cselekedtek, mint azok a vásárlók, akik megrohanták a boltokat a járvány első jeleire. "Ha a vírus minden országban jelen van, akkor a határok lezárása nem a leghatékonyabb módja a védekezésnek" – jelentette ki a biztos, aki hozzátette: a távolságtartás és a biztonsági előírások betartása sokkal hasznosabbnak bizonyult.

Tanácskozás a határok megnyitásáról

Az EU belügyminiszterek pénteken ülnek össze, hogy összehangolják a határok megnyitását. "A legnagyobb fegyelemre akkor van szükség, amikor a tömeg a kijáratnál tolong. Épp ezért ajánlatos az óvatosság és a koordináció" – véli az uniós belügyi biztos.

Jelenleg azonban az összehangoltságnak nyoma sincs. Itália szerdán nyitotta meg a határait, mert június közepén újra akarja indítani a turizmust, amely a válsággal küszködő ország fontos bevételi forrása. A szomszédos Ausztria ettől egyelőre nem boldog: "Itália még mindig gócpont, bár kétségkívül javult a helyzet. Én nagy híve vagyok az utazás szabadságának, de ebben az esetben óvatos lennék" – nyilatkozta Ausztria egészségügyi minisztere.

Ausztria, Franciaország, Németország és Svájc a tervek szerint június 15-én nyitja meg közös határait. Spanyolország július elsején.

Az Európai Bizottságnak nagyobb szerepet kell kapnia – legalábbis ez a belügyi biztos véleménye. A koronavírus-válság ugyanis bebizonyította szerinte, hogy az egészségügy és a belügyek terén koordinációra van szükség, nehogy olyan pánikreakciók alakuljanak ki, mint márciusban a határok villámgyors lezárása idején. A járvány második hullámára, ha lesz ilyen, akkor jobban fel kell készülni – hangsúlyozza Ylva Johansson. "A vírussal nagyon sokáig együtt kell élnünk, ezért meg kell tanulnunk azt, hogy miképp kell ezt csinálni. Meg kell védenünk az embereket, így nem térhetünk vissza a normális élethez hanem új normákat kell kialakítanunk" – fogalmazott az EU belügyi biztosa a Politicónak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!