szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan társadalmi problémákat hozott felszínre a koronavírus, amik orvoslására a legnagyvonalúbb adományozás sem elég. Megoldást csak a vagyonosok adóztatása jelenthet.

Nyílt levélben kérik az őket sújtó adóterhek drasztikus emelését a világ leggazdagabbjai közül 83-an – írja a Guardian. A milliárdosok a koronavírus miatti krízis okán fogalmazták meg a kérést. A laphoz is eljuttatott nyílt levélben így fogalmaznak:

A mai napon mi, alulírott milliomosok, arra kérjük kormányainkat, hogy emeljék az olyan emberek adóit, mint amilyenek mi vagyunk. Azonnal. Jelentősen. Véglegesen.

Mint részletezik, a koronavírus gazdasági hatásai évtizedekig tarthatnak, a válság pedig félmilliárd embert taszíthat nyomorba. Ráadásul a mostani helyzet olyan társadalmi problémákat tett láthatóvá, amiket a legnagyvonalúbb adományozással sem lehet kezelni. Ezért a kormányoknak az a felelősségük, hogy előteremtsék az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátórendszer tisztességes finanszírozásának árát – folytatja a nyílt levél –, a pénzt pedig a bolygó legvagyonosabb emberei rendelkezésre tudják bocsátani. Hangsúlyozzák:

kérjük, adóztassanak meg minket. Adóztassanak. Ez a helyes megoldás. Ez az egyetlen megoldás.

Az aláírók között szerepel például a Disney-örökös Abigail Disney, vagy az Egyesült Államokban népszerű Ben and Jerry’s fagylaltcéget alapító Jerry Greenfield. A Milliomosok az Emberiségért (Millionaires For Humanity) nevű kezdeményezést mások mellett az Oxafam, a Római Klub és a dél-koreai Human Act hozta össze.

Az ENSZ Munkaügyi Szervezete (ILO) júliusban azt állapította meg: eddig 400 millió teljes munkaidejű állás szűnt meg a járvány miatt. A koronavírus hatására csak Afrikában több mint félmilliárd ember süllyedhet szegénységbe – közölte becslését az Oxafam segélyszervezet áprilisban. Ugyancsak az Oxafam adott ki jelentést arról idén januárban, hogy a világ leggazdagabb kétezer személyének több pénze van, mint az emberiség 60 százalékának, 4,6 milliárd embernek összesen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sokkoló videón menekül egy pap a bejrúti robbanás idején

Sokkoló videón menekül egy pap a bejrúti robbanás idején

Herzog-gyűjtemény: úgy ment el a fő örökös, hogy nem teljesült élete álma

Herzog-gyűjtemény: úgy ment el a fő örökös, hogy nem teljesült élete álma

Alapvetően szép, nyári idő lesz, néhol előfordulhat 70 kilométeres szél

Alapvetően szép, nyári idő lesz, néhol előfordulhat 70 kilométeres szél