szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A nők aránytalanul rossz helyzetben vannak most a világ munkaerőpiacán.

Sokkal erősebb negatív hatása volt a globális munkaerőpiacra a koronavírus-járványnak, mint ahogy azt korábban gondolták. Az ENSZ Munkaügyi Szervezete (ILO) friss tanulmányában megállapítja: eddig 400 millió teljes munkaidejű állás szűnt meg a járvány miatt. Különösen az amerikai földrészen nagy a veszteség, de Európa és Ázsia sem áll sokkal jobban.

"Egyre rosszabb a helyzet, a munkaerőpiaci válság egyre inkább mélyül" – nyilatkozta az ILO főnöke az AFP hírügynökségnek. "Egyáltalán nincs vége a válságnak" – figyelmeztet Guy Ryder. A világ munkavállalóinak 93%-a olyan országban él, ahol ma is szűnnek meg állások.

"A válság nagyon erősen sújtja az amerikai földrészt, az egész világon itt szűnt meg a legtöbb munkahely." A kontinensen elveszett a munkaórák 18%-a. Ez 70 millió munkahelyet jelent.

A legrosszabb helyzet Dél-Amerikában van, ahol az elveszett munkaórák száma meghaladta a 20%-ot, Észak Amerikában ez az arány 15,3%. Európában, az ázsiai államok többségében és az arab országokban pedig 13%. A legenyhébbnek eddig Afrikában bizonyult a válság: 12% a munkaórák vesztesége.

"Minden arra mutat, hogy ez a válság jobban sújtja a nőket, mint a férfiakat" – mondja Ryder. Az iskolák bezárása eleve hátrányos helyzetbe hozta őket. Sok országban az egyenjogúsági tendenciák is visszafordultak: 10-20 éves visszaesés tapasztalható ezen a téren. A megmaradt munkahelyeken pedig a különbségek növekedése tapasztalható az eddigi csökkenéssel szemben.

A kiskereskedelem és a gyáripar a két legproblematikusabb szektor. Itt voltak a legnagyobb veszteségek a munkaerőpiacon. A mezőgazdaság, az oktatás és az egészségügy a legkevésbé érintett.

Mi várható?

"Három forgatókönyvünk van, de egyik sem mutatja, hogy vissza lehetne állítani a kiinduló helyzetet" – hangsúlyozza az ILO főnöke. A legrosszabb forgatókönyv az, ha jön a Covid-19-járvány második hulláma a második félévben. Ebben az esetben az év végén 11,9%-os veszteség lesz a munkaerőpiacon. Ez 390 millió munkahelynek felel meg.

Ha lesz gyors felépülés a válságból, akkor is mínuszban lesz a világ munkaerőpiaca, de akkor csak 1,2%-kal lesz kevesebb a ledolgozott munkaórák száma. Ez 34 millió munkahelyet jelent.

A válság leküzdésére nemzetközi együttműködést sürgetett az ILO főnöke, aki elmondta: a most meghozott döntések befolyásolhatják az egész globális gazdaságot 2030-ig, sőt még azon túl is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltörték az Intel hálózatát, 20 GB bizalmas adatot loptak ki

Feltörték az Intel hálózatát, 20 GB bizalmas adatot loptak ki

333 lóerővel érkezhet az új VW Golf R

333 lóerővel érkezhet az új VW Golf R

A TikTok európai üzletágát is megvenné a Microsoft

A TikTok európai üzletágát is megvenné a Microsoft