szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy politikus, két volt politikus és egy magánvállalkozó lesz felelős csaknem az egész ország gazdasági fejlesztéséért. A most létrehozott négy gazdaságfejlesztési zóna az egész országot felöleli, kivéve Pest megyét, Budapestet és a megyei jogú városokat.

A kormánybiztosok feladata, hogy figyelemmel kísérjék a 3-6 megyéből álló zónát érintő európai uniós és nemzeti forrásból megvalósuló fejlesztési tervek előkészítését és végrehajtását, tájékozódjanak a gazdasági szereplők által megvalósítani tervezett beruházásokról és fejlesztési igényeikről, és véleményezzék a fejlesztési terveket. Együtt kell működniük az önkormányzatokkal és a gazdasági szereplőkkel, irodájuk lesz a régióban az egyik megyeházán. Tevékenységüket a miniszterelnök a Miniszterelnökséget vezető miniszter útján irányítja.

A kinevezettek nagyon különbözőek. Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lett, aki amellett, hogy egy hatalmas – a bányászatot és az energetikát, a közlekedést, a foglalkoztatáspolitikát, a kereskedelempolitikát és fogyasztóvédelmet, a felsőoktatást és a szakképzést irányító – tárca vezetője, megtartja „a debreceni autóipari központ, illetve környezete gazdasági, oktatási és kulturális fenntartható fejlődéséért, valamint az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelős kormánybiztos” már korábban megkapott címét is.

Északnyugat-Magyarországot Navracsics Tibor kapta, aki 2010-2014-ben miniszter és képviselő volt, majd 2014-2019-ben az Európai Bizottság magyar tagja, és tavaly óta a veszprémi Európa Kulturális Fővárosa program megvalósulásáért felelős kormánybiztos.

E tisztségét az új megbízatástól függetlenül megtartja.

A Dél-Dunántúl felelőse Mikes Éva egykori pécsi alpolgármester, fideszes országgyűlési képviselő és államtitkár, aki később kiszállt a politikából, és legutóbb egy pécsi önkormányzati cég jogi igazgatója volt, de már nem az.

A Dél-Alföld kormánybiztosa Nemesi Pál, a Ferroép nevű építő-szerelő magánvállalkozás vezérigazgatója, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaráraelnöke, aki tavaly a Fidesz által támogatott független jelöltként sikertelenül indult el Botka László ellen a szegedi polgármesterségért.

Az új kormánybiztosok munkájukért nem kapnak pénzt. Ez Palkovics László és Navracsics Tibort kinevezésében szó szerint benne van, a másik kettőben nincs, de az sincs, hogy kapnának, ami pedig mindig része az ilyen határozatoknak. A saját minisztériumot vezető Palkovics kivételével viszont jár nekik egy-egy titkárság a Miniszterelnökségen, legfeljebb hét-hét, illetve Navracsics esetében 20 fővel. A létszámkülönbség oka az lehet, hogy az Észak-Dunántúl hat megyét jelent, a másik két régió csak hármat-hármat. Ezek a határozatok nem szólnak többletköltségekről, tehát lehet, hogy a legfeljebb 34 titkársági hivatalnokot belülről csoportosítják át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megölte anyját és nevelőapját egy férfi Budapesten, majd betelefonált a rendőrségre

Megölte anyját és nevelőapját egy férfi Budapesten, majd betelefonált a rendőrségre

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba