szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Győzelmét a hvg.hu-nak azzal magyarázta, hogy a kampány során mindvégig a városról beszélt, míg ellenfelei róla.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Láthatóan megviselte a vereség Nemesi Pált, aki „független” polgármesterjelöltként ugyan, de a Fidesz-KDNP támogatásával indult az önkormányzati választáson Szegeden. Nemesi Pál építési vállalkozó, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Szegeden munkahelyteremtéssel és gazdaságfejlesztéssel kampányolt. Még néhány órával az urnazárás előtt is azzal hívogatta az embereket, hogy történelmi fordulópont előtt állnak a szegediek, és ha okosan döntenek, Szeged gazdasági fejlődése azonnal repülőrajtot vehet, magasabb fizetéseket, jobb egészségügyet, harmadik hidat és bevándorlásmentes, biztonságos várost ígért.

A Csongrád megyei városban rekord részvétel mellett végül Botka László 60,54 százalékkal nyert, mögötte Nemesi Pál 36,43 százalékon végzett. A szocialista politikus 2002 óta, 17 éve vezeti a várost. Miután leadta a voksát, ki is emelte, hogy ő már 7 szavazást nyert Szegeden: négyszer választották meg polgármesternek, háromszor országgyűlési képviselőnek, érzi, hogy a szegediek hogyan gondolkodnak. Szerinte a mostani választás tétje az volt, hogy sikerül-e megvédeni Szegedet, és folytatni a fejlesztéseket. Kiemelte, hogy sok biztatást kapott a szegediektől, úgyhogy nagyon optimistán áll az eredményekhez. Szóba került az is, hogy Szegeden 4 jelölt indult a polgármesteri posztért, Botka László erre röviden csak úgy reagált, hogy nem szokott az ellenfelekkel foglalkozni a kampányban.

©

Botka László legnagyobb ellenfele Nemesi Pál volt, rajtuk kívül még két független polgármesterjelölt indult Szegeden: Szabó Bálint és Lauer István.

Nemesi Pál eredményváróját egy belvárosi étteremben tartotta. A sajtó képviselőit este 7 óra után engedték be, Nemesi Pál 8 órakor érkezett meg, de se kérdezni, se fényképezni nem lehetett. Az újságírók külön terembe szorultak, érezhetően feszült volt a légkör. Az eredmények nagyjából 70 százalékos feldolgozottságánál, nem sokkal fél 10 után állt ki sajtótájékoztatót tartani Nemesi Pál. Azt mondta, hogy Botka László és csapata menedzselte jól ezt a választási kampányt,

ezúttal gratulálok neki, ezt a választást az ő csapata nyerte.

Beszélt arról is, hogy komolyan gondolta a gazdaság fejlesztését Szegeden, nem politikai indíttatásból fogalmazta meg érvelit és szakmai programját. Szerinte ez a jövőkép megvalósítható, és bízik abban, hogy az ő és Botka László programja alapján egy nemzetközi szinten is látható szegedi régiót fognak fejleszteni.

Ez a választási kampány törést hozott a kapcsolatunkba, de szívesen várom Nemesi Pál gondolatait

– reagált a hvg.hu-nak Botka László Nemesi Pál szavaira. Elmondta, hogy Szeged hosszú távú városfejlesztési programját néhány évvel ezelőtt fogadta el a közgyűlés, és ennek a gazdaságpolitikai része teljes egészében a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési programja, amit Nemesi Pál jegyez. Botka szerint a kampányban feltehetően politikai megfontolásból Nemesi Pálnak úgy kellett ezt beállítani, mint hogyha gazdaságpolitikai vita lenne közöttünk Szeged jövőjéről, de erről szó nincsen.

©

A kampányról Botka László azt mondta, ilyen kampányra számított,

ugyanaz történt Szegeden, mint a korábbi kampányokban, én a városról, a város jövőjéről beszéltem, a Fidesz pedig rólam. Nem igazán értem, miért gondolták, hogy ha ez korábban nem működött, akkor most fog.

Botka László az Összefogás Szegedért Egyesület (MSZP-Momentum-DK-LMP-Jobbik) jelöltjeként nyert ezúttal Szegeden. Bartók Csaba, Szeged fideszes elnöke sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban azt mondta, meggyőződése, hogy „az országos helyzet komoly hatással volt a helyi választási eredményre is”.

A kampányban a Fidesz teljes letámadásban volt Szegeden, de még ez sem volt elég.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Együttműködést ajánlott Budapestnek Orbán Viktor - a választás eredményei

Hódmezővásárhelyen, Miskolcon, Szegeden és Egerben is az ellenzéki jelölt nyert a polgármester-választáson, a fővárosban pedig Karácsony Gergely diadalmaskodott. Nyert ugyanakkor Borkai Zsolt Győrben, az ő eredményére ezek szerint alig hatott a szexbotrány. A hvg.hu folyamatosan tudósít minden fontos és kritikus helyszínről, és eredményváró központból. Kövesse az érkező híreket perctől percre!