szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felcsúti milliárdos Szijjártó Péterrel, Kósa Lajossal és Palkovics Lászlóval bemutatózott és ünnepelt Debrecenben.

Magyarországnak büszkének kell lennie a magyar építőiparra, amely száz év hátrányt ledolgozva az utóbbi harminc év alatt utolérte a külföldieket”

– mondta Mészáros Lőrinc pénteken Debrecenben, a V-Híd Építő Zrt. gépbemutatóval egybekötött születésnapi rendezvényén. A V-Híd Mészáros érdekeltsége.

A felcsúti milliárdos szólt arról is, hogy „az építőipar vergődése” a rendszerváltás idején kezdődött, akik akkor privatizálták az ágazatot, nem voltak sikeresek, de amikor külföldi nagyvállalatok átvették a cégeket, akkor jól működtek, a balliberális kormányok idején ők nyertek minden munkát.

Mészáros Lőrinc azt is mondta, hogy

a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány ledarálta a magyar építőipart”.

Hozzátette: 2010-től megkezdődött a fejlődés az építőiparban is, sok sikeres magyar vállalkozás nőtt fel. A piac 60-70 százalékát ma már magyar tulajdonban lévő vállalatok viszik, korábban ez 5-10 százalék volt.

Mészáros Lőrinc
©

A nagyvállalkozó, akinek a hét elején kezdődött a válópere,

tévhitnek nevezte, hogy a magyar vállalatoknak csak úgy „odaadják a munkát”, szerinte minden esetben versenyen kell azokat elnyerni.

A rendezvényen megjelent Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlés képviselője, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is.

Szijjártó azt mondta, a koronavírus-járvány óta tudjuk, hogy azok az országok lehetnek sikeresek, az új világrend nyertesei, amelyek a legtöbb területen rendelkeznek saját, nemzeti alapú képességekkel és kapacitásokkal, beleértve a közlekedési fejlesztések önálló elvégzésének képességét is. A külügyminiszter egy pillanatra a sínépítés mesterségébe is beavatta hallgatóságát, többek közt Mészáros Lőrincet:

Szijjártó beszélt arról is, hogy „osztály-alapon, osztályharcos alapon gazdaságot szervezni nem lehet (...), nemzetgazdaságot csak nemzeti alapon lehet szervezni”. „Ezért amíg mi kormányzunk, a ballib csoport is megkap minden segítséget, Leisztinger Tamás vállalkozásai is megkapnak minden segítséget, Kóka János cégeit is segítjük, ugyanakkor nem vagyunk hajlandóak negatívan diszkriminálni azokat az üzletembereket és vállalataikat sem, akik köztudottan a nemzeti, konzervatív gondolkodású táborba tartoznak” – tette hozzá Szijjártó, aki augusztusban az egyik leggazdagabb magyar építőipari vállalkozó, Szíjj László jachtján nyaralt.

Palkovics pedig arról beszélt, hogy az ötéves V-Híd Zrt. egyike az új magyar vállalati sikertörténetnek. „A társaság magalakulása első évében nemcsak kivitelezéssel foglalkozott, hanem stratégiai tervezéssel átgondolta azt, hogyan fog a jövőben működni. Ennek köszönhetően számos sikeres vasútfejlesztés részese lett”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszi Babett hvg360

Mészáros vs. Mészáros: mekkora a válás tétje?

Bejelentette válását Mészáros Lőrinc; a várható osztozkodás nyomán több százmilliárd forintnyi vagyon cserélhet gazdát, és átalakulhat, egyszersmind még átláthatatlanabbá válhat a Nemzeti Együttműködés Rendszerének gazdasági hátországa.

Meddig fejlődhetnek még a digitális üzleti asszisztensek?

Meddig fejlődhetnek még a digitális üzleti asszisztensek?

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után