szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar külügyminisztert az Adrián fotózták le Szíjj László jachtján. Miután észrevették, hogy felvételek készülnek a hajó utasairól, a hajó eltűnt a térképről.

Vasárnap Szijjártó arról írt a Facebookon, hogy

Az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja. Ma telefonon beszéltem is erről Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával.

Mindezt egy olyan képpel együtt posztolta, amelyen öltönyben, a telefonjával a kezében ül egy asztalnál.

Az Átlátszó cikke szerint ehhez képest Szijjártót ugyancsak vasárnap a Lady MRD-en, a Szíjj László által birtokolt máltai offshore cég tulajdonában lévő luxusjachton látták és fotózták az Adrián, Horvátországban, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra.

(null)

(null)

Szíjj az építőipari cégeivel rengeteg állami és önkormányzati megbízást elnyert az elmúlt években, Mészáros Lőrinccel is több közös cége van, és a Forbes legutóbbi gazdaglistája szerint a 4. leggazdagabb magyar.

A képeket egy gumicsónakból készítette az átlátszós újságíró, mikor pedig észrevették, a hajó legénységének két tagja jetskivel ment oda hozzá, hogy megtudják, miért készítenek felvételeket a hajóról és az utasokról.

A cikk szerint negyedóra múlva a Lady MRD-en kikapcsolták az AIS-t (Automatic Identification System), a tengeri navigáció legfontosabb berendezését, és a luxusjacht eltűnt a térképről.

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot ezekkel a kérdésekkel:

  • Szijjártó Péter valóban magánrepülőn utazott-e Horvátországba? Ha igen, ki fizette ezt az utat?
  • Fizetett-e Szijjártó Péter azért, hogy a Lady MRD hajón töltse szabadidejét?
  • Mégiscsak furcsa, hogy a magyar állam külügyminisztere az ország egyik leggazdagabb, állami közbeszerzéseken folyamatosan nyerő vállalkozó yachtján piheni ki a fáradalmait. Miért pont ezt a hajót választotta Szijjártó Péter?
  • Miközben a yachton pihent, aközben Szijjártó Péter Facebook-oldalán többször is olyan kép jelent meg, amelyben öltönyben dolgozik. Nem aggályos-e, hogy miközben a külügyminiszter nyaral, olyan képeket oszt meg magáról, mintha dolgozna?
  • Tekintettel arra, hogy Szijjártó Péter a TEK-védelmét élvezi, elkísérték-e ide is a TEK munkatársai? Ha igen, akkor ez esetben kik állták az ő utazási költségeiket?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nemrég még Gulyás és Guller is nyári nyitásról beszéltek, most már rémhírnek nevezik ezt

Nemrég még Gulyás és Guller is nyári nyitásról beszéltek, most már rémhírnek nevezik ezt

Elhanyagolható a nyelvvizsgacsalások száma Magyarországon

Elhanyagolható a nyelvvizsgacsalások száma Magyarországon

Equilor: Várnak kockázatok Amerikára Biden alatt

Equilor: Várnak kockázatok Amerikára Biden alatt