szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A több haláleset ráadásul nem is magyarázható csak azzal, hogy hozzáadjuk a szokásoshoz a koronavírusban elhunytakat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Negyven százalékkal többen, 3356-an haltak meg az országban a 45. héten, november 2. és 8. között az előző öt év hasonló időszakának átlagához (2405) képest a Központi Statisztikai Hivatal szerdán publikált adatai szerint.

A KSH heti jelentéseiben október közepe óta látható, hogy többen halnak meg, mint a korábbi években. Ez egybecseng a koronavírus-járvány második hullámának egyre durvább számaival, bár az nem állítható, hogy a fertőzés lenne az oka, gyorsjelentéseiben ugyanis nem tünteti fel a halálokokat a KSH.

November 3. és 9. között (egy nappal elcsúsztatva a KSH-s adathoz képest) az operatív törzs napi beszámolói szerint 604-en haltak meg koronavírus-fertőzésben. Ezzel szemben a KSH-s adatok alapján 951-gyel haladja meg az időszak szokásos halálozási számait a heti elhunytak száma. Az eltérés akár magyarázható azzal is, hogy az operatív törzs által vezetett regisztrációban napokkal később jelennek meg az áldozatok. Az adatok alapján már egy hónapon át sokkal gyorsabban emelkedett az összes elhunyt száma, mint a járvány hivatalos áldozataié.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

414 milliárdért vett egy kétéves céget a Qualcomm, jó befektetés lehet

414 milliárdért vett egy kétéves céget a Qualcomm, jó befektetés lehet

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb