szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A munkanélküliségtől félnek leginkább a magyarok, a saját pénzügyi helyzetüket jobbnak érzik, mint egy hónapja, a gazdaság jövőjét azonban csak egy kicsit látják optimistábban.

A decemberi jelentős csökkenést követően januárra egy kicsit erősödött a GKI fogyasztói bizalmi indexe, de a novemberi -33 pontos szintet még nem érte el – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Az index értéke -33,8 pont volt, 4,7 ponttal emelkedett.

A járvány előtt -12 pontnál állt, onnan áprilisban -50-ig zuhant vissza, majd az első hullám elmúlásával júliusra -26,9-ig jött vissza. Utána újra esni kezdett, decemberben már -38,5 pont volt az értéke.

Januárban a lakosság a saját pénzügyi helyzetének alakulását az előző hónaphoz képest közepesen javulónak értékelte, ezzel összességében az áprilisi esés csaknem 60 százaléka visszaépült. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése is valamelyest javult januárban, de e téren az áprilisi esésnek mindössze 44 százalékát sikerült ledolgozni.

A válság alatt a legnagyobb mértékben a munkanélküliségtől való félelem erősödött, itt a decemberi esést januárban is jelentős romlás követte, összességében a pesszimizmus erősödésének mindössze egynegyedét sikerült eltüntetni.

Jelentősen csökkent a fogyasztók inflációs várakozása. A jelenlegi megtakarítási helyzet megítélése januárban javult az előző hónaphoz képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem lesz baja, ha leejti az új Samsung telefont – itt a Galaxy XCover 5

Nem lesz baja, ha leejti az új Samsung telefont – itt a Galaxy XCover 5

Frissítsen, remek új funkciók érkeztek a Windows böngészőjébe

Frissítsen, remek új funkciók érkeztek a Windows böngészőjébe

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak