szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Komoly mennyiségű brit vakcina bukkant fel a feketepiacon, négyszeres áron kínálják azokat a kormányoknak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ügynökök keresik Európa politikusait Astrazeneca vakcinával házalva – -írja a Bild alapján a 444.hu. Az uniós tagállamok még tavaly állapodtak meg arról, hogy amennyiben egy vakcina gyártójával az Európai Bizottság szerződést köt, akkor a tagállamok külön már nem vásárolnak oltóanyagot. Az Astrazeneca is ilyen.

A gyártó eddig nem tudta teljesíteni a vállalását az unió felé: az első negyedévben csupán feleannyit sikerült leszállítania, mint amit vállaltak, de felröppentek már olyan hírek is, hogy a második negyedévben is gondok lehetnek. Mindenesetre a gyártó azt nyilatkozta, hogy leszállítják a szerződés szerinti mennyiséget.

Az AstraZeneca ígéri, leszállítja a nyár elejére vállalt 180 millió vakcinát

A társaság közölte, hogy a szállítmány felét az EU, a másik felét a nemzetközi ellátási hálózatából teljesíti. Ezzel arra a keddi értesülésre reagáltak, miszerint csak a vállalt mennyiség felét tudnák leszállítani.

A Bild szerint van vakcina, csak éppen a feketepiacon kötött ki. A lap azt állítja, hogy ügynökök ajánlják a Nagy-Britanniában gyártott AstraZeneca vakcinákat összesen 100 millió adagos tételben. A minimális rendelési tétel állítólag 1 millió vakcina, az ára pedig négyszerese (8 euró) az Európai Bizottság által kialkudottnak.

A lap szerint a német és a cseh kormányt keresték meg az ügynökök több olasz tartomány vezetője mellett. Mindannyian azt állítják, hogy nem vettek a vakcinából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a vese benn akar maradni, és benn is fog

Ez a vese benn akar maradni, és benn is fog

Bűnösnek mondták ki Derek Chauvint George Floyd halála ügyében

Bűnösnek mondták ki Derek Chauvint George Floyd halála ügyében

Hamarosan a teljes felsőoktatásban kiépül a pártállami rendszer

Hamarosan a teljes felsőoktatásban kiépül a pártállami rendszer