szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jegybankelnök szerint az Egyesült Arab Emírségek víziója egy biztonságban és békében élő ország, amely nyitott a világra, egyenlőséget teremt népeinek, jogállam, egyenlő lehetőséget ad a munkára, befektetésre, tanulásra és az egyén kreatív képességeinek kibontására.

Az Egyesült Arab Emírségek több mint ötven fontos jelzőszámban világelső, száz fejlettségi területen vezeti a régiót, a világ leghatékonyabb országa, és első a világon az emberek vezetőkbe vetett bizalma terén – írta Matolcsy György jegybankelnök a Novekedes.hu-n utalva arra, hogy Magyarország megkísérelhetné átvenni a világ egyik legsikeresebb országának módszereit.

A jegybankelnök úgy fogalmazott: az Emírségek sikere mélyén egy olyan vízió áll, amelyet vezetők nemzedékei adtak át egymásnak. Ez a jövőkép egy biztonságban és békében élő országot vázolt fel, amely nyitott a világra, egyenlőséget teremt népeinek, jogállam, egyenlő lehetőséget ad a munkára, befektetésre, tanulásra és az egyén kreatív képességeinek kibontására – ismertette. „Elismeri, hogy a gazdaság irányítja a politikát, ezért sem tűri meg a korrupciót. Az államot pedig a jó üzleti környezet kiépítésére használja és hagyja virágozni a vállalkozásokat” – tette hozzá.

Matolcsy: Az indiai Jóga Minisztérium mintájára Tehetség Minisztériumra lenne szükség

A jegybankelnök szerint ötszáz év után már nem tőke a legfontosabb a fejlődéshez, hanem a tehetség.

Az Emírségek, ezen belül különösen Dubaj stratégiája a diverzitásra, a sokszínűségre épül – hívta fel a figyelmet Matolcsy György. „A felhőkarcolók világában találunk média-városrészeket, internet-várost, technológiai laboratóriumokat, világelső kikötőket és repülőtereket, alumíniumfeldolgozó óriásvállalatot, dinamikus ingatlanpiacot, világszínvonalú szállodákat és vendéglátást, iszlámalapú és nyugati bankrendszert” – mutatott rá.

Matolcsy György írt arról is, hogy amikor a trónörökös a turizmus fejlesztéséről szóló elképzeléseit előterjesztette, a többi emír megpróbálta sarokba szorítani arra hivatkozva: „ki jön ide, ahol előtted a sivatag, hátad mögött a tenger és feletted a perzselő nap?”. „Építsetek, és majd jönnek” – idézte fel J. M. Keynes szavait utalva arra, hogy Steve Jobs, az Apple társalapítója is tudta: nem csupán a kereslet teremt kínálatot, hanem a vonzó kínálat is megteremti saját keresletét.

1971 és 2020 között Dubaj világvárost épített, miközben ötven év alatt a dollár értéke nyolcad részére csökkent – emelte ki a magyar jegybank elnöke. Összegzésképpen úgy fogalmazott: az Emírségek és Dubaj példája bizonyítja, hogy a lehetetlen nem létezik.

Sorait szokásához híven ismét idézettel zárta. Ezúttal Mohammed bin Rashid Al Maktum sejknek, Dubaj emírjének és az ország miniszterelnökének a szavait választotta, akit egyben a világ egyik legsikeresebb és legokosabb vezetőjének nevezett. „A legnagyobb akadály, ami meggátolja az embereket a lehetetlen megkísértésétől az a hiedelem, hogy a lehetetlen létezik, így a legnagyobb tett az, ha ráébresztjük őket arra, hogy semmi sem lehetetlen.”

Matolcsy februárban még arról írt, hogy Magyarországnak Észtországról kellene példát vennie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!