szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank elnöke elismerte, hogy az észtek a gazdasági felzárkózás terén messze jobban teljesítettek Magyarországnál.

Miért is ne keresnénk a módját annak, hogy miképpen követhetnénk az észt mintát? – tette fel a kérdést a Magyar Nemzeti Bank elnöke legújabb, a Novekedes.hu-n megjelent írásában. Matolcsy György szerint azért volna hasznos példát venni Észtországról, mert annak fejlettségi szintje 2009 és 2020 között az európai uniós átlag 64,6 százalékáról közel 84 százalékra zárkózott fel, ennél pedig csak Litvánia volt sikeresebb (+27 százalékpont).

Közel sem voltak ennyire sikeresek a visegrádi országok. Lengyelország 13 százalékot, Magyarország és Csehország kevesebb mint 10 százalékot teljesített, Szlovákia pedig még vissza is esett 2 százalékponttal.

Az észt siker a halmozott növekedést tekintve is nyomon követhető: Írország és Málta után a legmagasabb, 40 százalék feletti összesített növekedést érték el – írta Matolcsy. A beruházási ráta szempontjából is a harmadik legsikeresebb volt Észtország: tíz év átlagában 25 százalék fölötti szintet hozott, amit csak az írek és a csehek tudtak fölülmúlni. Magyarország e területen csak a 11. helyet érte el az átlagos 22 százalék körüli szinttel.

Megemlítette azt is a jegybankelnök, hogy a 2008-as gazdasági világválság miatt külföldre költözött észtek zöme az említett időszakban hazatért, s 2015-ben a bérek újra elérték a krízis előtti szintet, miközben jelentősen csökkent a munkanélküliség, és meredeken nőtt a termelékenység.

Matolcsy megállapítása szerint az észtek teljesítménye csak részben magyarázható azzal, hogy „nem kaptak a nyakukba birodalmi szintű államadósságot a függetlenség után”. A felzárkózásukat „a digitális forradalomra építették, és csakhamar annak egyik vezetőjévé váltak. Majdnem az összes állami szolgáltatásukhoz kapcsolódik online ügyintézés, és mind az innováció, mind a technológiai cégek beruházásai terén a legkiválóbbak közé tartoznak Európában.”

Ez volt a kulcs ahhoz a jegybankelnök szerint ahhoz, „hogy a technológiai cégeket érintő beruházások terén 2020-ra európai éllovas lett Észtország, és az innovációt tekintve is a legelső helyet érte el a 9 kelet-közép-európai állam között”.

Magyarország számára az észt példa sok tanulságot kínál – jelentette ki Matolcsy, és úgy folytatta:

Erős jövőkép kell, jó stratégia, teljes digitális átmenet, magas beruházási ráta, tartósan dinamikus termelékenységnövekedés, bérfelzárkózás, a külföldön dolgozók hazahívása, alacsony államadósság, erős technológiai szektor, sok innováció és világszínvonalú egyetemek.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is