szerző:
hvg.hu

Országszerte több helyen komoly gondokat okoz a lehulló hatalmas csapadékmennyiség. Péntek reggelre két település megközelíthetetlenné vált, spontán tó jött létre a Béke téren, autók akadtak el az esőben, műszaki hibák miatt akadozik a vonatközlekedés, és fontos utakat zártak le balesetek miatt. A folytatásban pedig eső, eső és még több eső. Csak jövő hét elején állhat be pozitív változás az időjárásban. Kövesse az özönvíz híreit percről percre!

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Tartsa magánál az esernyőt!

Percről percre tudósításunkat lezárjuk. Kellemes, esőmentes hétvégét kívánunk!

A Balatonnál is készülnek

Az esőzések, és a Balaton magas vízszintje miatt 14 ponton kijelölték a védekezésért felelős szakembereket, de még sehol nem kellett elrendelni vízkárelhárítást a tó körüli településeken.

Most megnézheti, hol lehet dugó a hétvégén

Nem csak az esős idő és a vízátfolyások, hanem útlezárások is nehezítik a közlekedést.

Az Operaháznak is betett az eső

Elmaradnak a szabadtéri előadások szombaton.

Sártengerré vált az út Bőny-Szőlőhegyen

Egy olvasónk Bőny-Szőlőhegyről küldött nekünk fotót. Mint írta, kifogásolható az utak állapota, két napja azonban a polgármester kaviccsal szóratta fel az utat, amely azonban nem állta ki az eső próbáját, a bokáig érő sárban nem lehet közlekedni.

©

Esztergom környékén óvatosan vezessenek!

Komárom-Esztergom megyében a lehullott csapadék miatt vízátfolyások vannak a 11. számú főúton, Esztergom külterületén. A rendőrség azt tanácsolja a járművezetőknek, hogy tartsanak nagyobb követési távolságot, a jármű sebességét a mindenkori út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg, és használják a járművek tompított fényszóróit lakott területen belül is.

Egy métert emelkedtek a zalai folyók egy nap alatt

Az elmúlt napok esőzései  miatt tovább emelkedett a vízszint a Principális-csatornán, újabb árhullám indult el a Murán, a Zalán egy métert emelkedett egy nap alatt a vízszint, a Kis-Balatonnál pedig a belvíz miatt továbbra is harmadfokú készültség van érvényben – közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pénteken az MTI-vel.

A Mura Letenyénél csütörtök éjféltől újból árad, péntekre mintegy 40 centimétert emelkedett a vízszint. Éjfélre várható Letenyénél az elsőfokú védekezést elrendelő, vagyis 330 centiméteres vízállás, de az előre jelzett intenzív csapadék hatására vasárnap éjjelre már másodfokot meghaladó vízszintre számítanak. 

A Zalán Zalalövőnél 70 centiméteres árhullám alakult ki, Zalaegerszegen pedig már több mint egy métert emelkedett a vízszint egy nap alatt, Zalaapátinál pedig szintén áradás tapasztalható.

Amennyiben az előre jelzett nagy mennyiségű csapadék lehullik a Zala vízgyűjtő területére, akkor a jövő héten már védelmi fokozatot elérő vízállás alakulhat ki Zalaapátinál, de helyi elöntésekre is számítani kell. A Zala menti településeket folyamatosan tájékoztatják a várható árvízi helyzetről, miközben a szakemberek megkezdték a kis-balatoni vízvédelmi rendszer tározóterének előürítését, hogy a Zaláról érkező árhullámot fogadni tudják. 

A Kis-Balatonnál emellett továbbra is négy helyen folyik a védekezés, változatlanul harmadfokú készültség van érvényben, nyolc szivattyútelepen folyamatosan emelik át a belvizet. Belterületeket, lakóházakat nem veszélyeztet, de 440 hektárnyi mezőgazdasági terület víz alatt áll.

Mezőőrsön is házakat veszélyeztet a víz

Lakóházakat veszélyeztet a megáradt Cuhai-Bakony-ér Mezőőrsön – közölte péntek kora délután az MTI-vel a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei szóvivője. 

A falu hídja mellett álló két ház udvarán már áll a víz, védelmüket most szervezik. Eközben munkagéppel erősítik, hosszabbítják a település sportpályája mellett korábban épített terelőgátat, amelynek erősítésére ötezer homokzsákot szállítottak a helyszínre.

Balassagyarmaton rabok is részt vesznek az árvízi védekezésben

Balassagyarmaton pincékből és garázsokból szivattyúzzák a vizet – közölte a polgármester pénteken.

A Balassagyarmati Börtön és Fegyház, a városgondnokság és a tűzoltóság segítségével megfeszített védekezést folytat a város kritikus csapadékvíz-elvezető szakaszain, a tűzoltóság pincékből, garázsokból szivattyúzza a vizet – tette hozzá.

Munkagéppel ástak árkokat a Vizy utcai sportpályánál, és jelenleg az Árpád utca végén, a Városüzemeltetési telephelyen – mondta a polgármester.

Több utcában homokzsákokkal védik az épületeket.

1 2 3 4

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Frissíteni kell a paksi hitelszerződést a csúszás miatt

Frissíteni kell a paksi hitelszerződést a csúszás miatt

17 milliót ér meg a kormánynak az Aranycsapat

17 milliót ér meg a kormánynak az Aranycsapat

Náray Tamás nem ért egyet azzal, hogy Orbán Viktor gatyáján nevetünk

Náray Tamás nem ért egyet azzal, hogy Orbán Viktor gatyáján nevetünk

Nem is tudja, mit kockáztat, ha nem mossa rendesen a fogát

Nem is tudja, mit kockáztat, ha nem mossa rendesen a fogát

Látta már a Facebook Messenger új funkcióját? Hasznos

Látta már a Facebook Messenger új funkcióját? Hasznos

Az Iszlám Állam magas rangú vezetője volt a Magyarországon elfogott szír terrorista

Az Iszlám Állam magas rangú vezetője volt a Magyarországon elfogott szír terrorista