szerző:
Mester Nándor
Tetszett a cikk?

Továbbra is igen erős a külföldiek kereslete Velencében. Az elmúlt évtizedben az ingatlanok 65 százalékát nem olaszok vették meg.

A külföldiek természetesen a luxuslakásokat keresik, főleg maguknak, de részben azért is, hogy jó pénzért bérbe adják őket. A legtöbb közvetítő szerint a francia, az orosz, az egyéb kelet-európai illetve az arab vevők vannak többségben. Ugyanakkor továbbra is magas arányt képviselnek a britek és a svájciak.

A Knight & Frank ügynökség szerint Velencében a luxuslakások átlagára négyzetméterenként 6-9 ezer euró, de ha a lakás közel van a Canale Grande-hoz, akkor az ár felmehet 10-12 ezer euróra is.

Még mindig kiemelt övezetnek számít a Szent Márk tér és környéke, a Castello, a Santa Croce és persze a Dorsoduro negyed. A két hálószobás, tipikusnak mondható lakások általában 800 ezer és 2 millió euró közötti áron kaphatók.

A közvetítők szerint a velencei lakáspiacra mindig is a kínálati hiány lesz jellemző, ugyanis a kereslet már tartósan meghaladja a felajánlott készletet, így az eladók diktálhatnak a jövőben is. Az értéktartás még évtizedekig biztosítva van – mondták olasz és nemzetközi ügynökségek képviselői.

Az olasz városokban 2000 óta 72 százalékkal mentek fel a lakásárak, s hiába jött a válság 2008 második felében, azóta is csak 8 százalékkal csökkentek. Egyébként az amerikai hírességek vonzalma is növekszik: ma már nem csupán George Clooney nyaralójáról tudunk, egyre több színész vagy közszereplő igyekszik bevásárolni Itáliában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!