szerző:
Mester Nándor
Tetszett a cikk?

Évtizedek óta ebek harmincadján van az óbudai Mocsárosdűlő, pedig nagyot álmodtak oda a politikusok. A közeljövőben sem a főváros, sem a kerület nem tárgyalja a hatalmas belterület rendbetételét, így a terület állapota tovább romlik.

Sport-és szabadidőközpont, szabadidős park, kereskedelmi funkciók, lakópark és kisebb ipari létesítmények is lehetnének a 150 hektáros területen Aquincumtól nyugatra, az óbudai lakóteleptől északra. Legalábbis ezeket vázolták fel egy 2007-es fővárosi tanulmányban, de azóta semmiféle előrelépés nem történt, így Mocsárosdűlő továbbra is kihasználatlan és pusztul, meghagyva a terület egy részét a hajléktalanoknak és a sittlerakóknak – az ő „hagyatékuk” eltávolítását pedig a közterületet tisztán tartóknak.

Hasonló lerakatokat minden évben el kell szállítani a területről

Három gazda van (Fővárosi önkormányzat, Óbudai önkormányzat, Pilisi Parkerdő), de egyik sem lépett érdemben. Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes (a fővárosé a legnagyobb tulajdoni hányad) kizártnak tartja, hogy 2-3 hónapon belül érdemi változás következne be. A hvg.hu.nak arra a kérdésére, hogy egyáltalán konzultáltak-e a másik két gazdával, azt felelte: „Tudomásom szerint 2011. június elején folyt valamilyen konzultáció, de érdemi előrelépés nem történt. A Főváros 2007-ben készíttetett egy tanulmányt a területről, de ennek folytatása nem volt.”

A mostani tehetetlenség különösen annak fényében érdekes, hogy a Demszky-éra közepén kidolgozott  Podmaniczky-program kiemelt akcióterületként számolt Mocsárosdűlővel. Akkor még főleg lakásokat akartak ott építeni, de csakis magántőke bevonásával. Később, az említett 2007-es tervben már nem kapott ekkora hangsúlyt ez a hasznosítási lehetőség.

A Mocsárosdűlő

A wikipedia szerint nevét valószínűleg talajáról kapta. A középkorban egy tó volt itt. A múlt században 1920-tól többször javasolták már védettségre. Majd 1942-ben  Pénzes Antal Sas-heggyel, Tündérsziklával, Római-fürdővel együtt; de a háború ezt megszakította, később Zólyomi Bálint újra megkíérelte. Ennek ellenére a hatvanas évek közepétől nagyarányú beépítés kezdődött a HÉV nyugati oldalán is. Átépült a strandfürdő is. Természetvédelmi oltalomban történő részesítése az utolsó utáni pillanatban történt, hiszen ma már alig van olyasmi a területen, amit védeni érdemes. Védettsége mégis fontos, mivel a fővárosban alig akad vizes élőhely. Régebbi, körülbelül fél évszázaddal ezelőtti felmérések kimutatták, hogy az akkori növényfajok háromnegyede természetes állapotra utalt. A 90-es évek vége fele a növények több mint ötven százaléka a degradáltságot jelezte. Végül a sok neházség ellenére 2002-ben védetté nyilvánították.

Mégis sporközpont lesz?

Hutiray Gyula nem zárta ki, hogy sport-és szabadidőközpont épüljön. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a terület egy része védelem alatt áll, de a vizsgálatok sok féle hasznosításra kiterjedtek, legjellemzőbb a lakófunkció volt, amit ő viszont jelenleg nem tart időszerűnek.

Bármilyen hasznosítást el tud képzelni, de tudomása szerint semmiféle terv nincs erről. A civil szervezetek véleményéről csak ennyit mondott: „Fontos lesz, amikor oda érünk”. Vagyis most még nem. Márpedig eddig a civilek mielőbb a terület rendezését sürgetik. Az óbudai önkormányzat tavaly nyáron fórumot rendezett a témában és az erről tudósítás szerint Stampfné Erdélyi Katalin, az Aquincum-Mocsáros Egyesület elnöke közölte: szeretnék, ha minél nagyobb zöldterület maradna érintetlenül. A rekreációs elképzelésekkel összhangban erdei iskolát és különböző sporttevékenységeket terveznek.

Az obuda.hu beszámolója szerint Csemez Attila, a Guckler Károly Természetvédelmi Alapítvány elnöke azt kérte, hogy a majdani építkezéseknél vegyék figyelembe a kilátást, s a ma még zavartalan látványt a hegyek irányába mindenképpen őrizzék meg. Pintér Tibor, a Gyermekeink Egészséges Felnőttkoráért Alapítvány elnöke szerint a területen jelenleg fellelhető állattenyésztést - marha, birka - be lehetne kapcsolni a gyermekek oktatásába. Javasolta mezőőri szolgálat megszervezését a fejlesztési munkák megkezdéséig is.

Bölcsőde, óvoda, főutak

A kerületi főépítész akkor azt a következtetést vonta le a fórumból, hogy az érintettek közös igénye az ún. kisvárosi lakóterület kialakítása - bölcsődével, óvodával, iskolával, esetleg főiskolával, egyetemmel -, az ipari övezet és természetvédelmi rész megtartása is. A tervek abban térnek el egymástól, hogy melyik övezetnek mekkora részt szánnak a tulajdonosok - a többi rovására. Ám hogy mik ezek a tervek, arról azóta sem szólt senki, az egész ügy úgy maradt, amint azelőtt – megoldatlanul.

Mocsárosdűlő sorsát nyilvánvalóan befolyásolja, hogy merre halad majd a 10- es és 11-es utakat összekötő közút, ez még nem dőlt el véglegesen. A későbbi kisajátítások biztosan nem zárulnak le gyorsan, mert a tulajdonosok – Magyarországon ez mindig így volt az elmúlt 25 évben - a magasabb árra számítva az időhúzásban érdekeltek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!