szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lassú javulást mutat Horvátországban az építési piac. Főleg az autópályák húzhatják az ágazatot, de folytatódhatnak a kereskedelmi ingatlanfejlesztések is, vagyis egyre több üzlteközpont és irodaház nyílik.

Horvátország építőipara a 2008-as magas szintről hatalmas zuhanást regisztrált mostanáig; gyakorlatilag minden alágazat csúcsteljesítményének felére csökkent. Tavaly a teljes építőipari termelés több mint 6%-kal csökkent, és a teljes építési beruházás is követte ezt a tendenciát nagymértékű csökkenéssel. Ennek ellenére a Buildecon tanácsadó szakértői szerint a sajáterős építési tevékenység enyhe emelkedésnek indult. Úgy látják, hogy Horvátországban az építési teljesítmény 2011-ben elérte mélypontját és 2012-ben lassú növekedési pályára állhat.

A TriGranit által felépített zágrábi Arena Centar bevásárlóközpont
©

Számításaik szerint nagy különbségek lesznek az ágazatok között. Potenciálisan a legjövedelmezőbb a mélyépítés lesz, azonban mivel ez az ágazat nagymértékben függ a közösségi kiadásoktól, növekedése függ az új kormány által 2012 elején bejelentett beruházási tervek sikerétől. Ha ezeket sikeresen végrehajtják, a növekedés jóval meg fogja haladni jelenlegi (a tervvel kapcsolatban) mérsékelten optimista várakozásokat.

Főleg a nem-lakásépítés lesz az a szegmens, mely a leginkább fog profitálni az ország Európai Unióhoz való csatlakozása utáni jobb befektetési lehetőségekből (valószínűleg 2013. júl.1.-je után).Tapasztalatunk szerint a kereskedelmi ingatlanfejlesztések ugyan lassultak, de folytatódnak. Egyre több irodaház és bevásárlóközpont épül.

A nem-lakásépítés közvetlenül a vállalati és közösségi beruházásoktól fog függeni. Az utóbbiak, a 2012-es és 2013-as évek megszorító intézkedései miatt, valószínűleg erőteljesen csökkenni fognak. Mindazonáltal, a szociális objektumokban, a mezőgazdaságba illetve egyéb szegmensekbe történő közösségi beruházások nőni fognak a 2013 után Horvátország számára rendelkezésre álló EU kohéziós alapok miatt.

Horvátországnak még meg kell építenie több nagy volumenű mélyépítési projektet: az autópálya építési program még nem fejeződött be. A kormánynak alternatív finanszírozási forrásokat kell majd találnia a mélyépítési illetve egyéb projektekre. Finanszírozási tervet már készítettek a 2012-2015 közötti időszakra; csak 2012-ben 1.23 milliárd eurót terveznek befektetni, mely a befektetések összesített szintjében 7.4%-os emelkedéshez vezethet.

Idén a villamos energia termelésbe történő beruházások értékét 280 millió euróra, a vízzel kapcsolatosakat 120 millió euróra, az autópálya építésbe beruházott összeget 200 millió euróra, az országos úthálózatba (autópályákon kívül) tervezett beruházást 300 millió euróra, és a vasútépítést 130 millió euróra becsüljük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tíz magyar sportoló bukott le doppinggal idén

Tíz magyar sportoló bukott le doppinggal idén

Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát

Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát

Amikor valaki az ön bankkártyájával fizet, árgus gépszemek figyelik, mi történik

Amikor valaki az ön bankkártyájával fizet, árgus gépszemek figyelik, mi történik