szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kamattámogatott hitel érdekes, de piacélénkítő hatását tekintve legalábbis kérdéses feltétele, hogy a megvásárolni kívánt lakás tulajdonosának az ügyletet követő egy éven belül lakást kell vásárolnia – vagy legalábbis nyilatkoznia kell ebbéli szándékáról.

Visszatartó erejű az alig másfél hónapja elindult kamattámogatott lakáshitel egyik feltétele, ami szerint az otthonteremtési kamattámogatás akkor igényelhető, ha a kiválasztott lakás eladója (az eladástól számított) 12 hónapon belül másik lakást vásárol. Mindezt (bizonyító erejű) magánokiratba foglalva igazolja − írja a Napi Gazdaság Online a Duna House véleménye alapján.

Tapasztalataik szerint az érintett pénzintézetek egyelőre elkérik az eladó ez irányú nyilatkozatát, hogy törvényi kötelezettségüknek eleget tegyenek, de hogy mit kezdjenek vele, még ők sem tudják. Furcsa a helyzet, a bank ugyanis jogi viszonyban nincs az eladóval, így ellenőrizni sem képes, hogy a vállalás meg is valósult-e. A Duna House Hitel Centrumának ügyvédje szerint a jogalkotó nem azt mondja, hogy az eladónak meg is kell vennie 12 hónapon belül az új lakást, hanem azt, hogy az eladás pillanatában valós és okiratba foglalt vásárlási szándékkal kell rendelkeznie. Ha azonban már a nyilatkozat megtételekor sem volt valós vételi szándéka, úgy a támogatás visszavonható.

A megismert feltétel hatására voltak, akik visszaléptek az eladástól, és így meghiúsult az üzlet, voltak, akik emiatt inkább a piaci hitelfelvétel mellett döntöttek, és arra is akadt példa, hogy az eladó bevállalta a nyilatkozat aláírását. Durva becslés szerint egyébként a most lakást eladóknak minimum a fele válik újra lakásvásárlóvá egy éven belül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!