szerző:
hvg.hu

Már nemcsak pozitív előjelek, hanem konkrét statisztikák is igazolják, hogy mozgásba lendült a hazai lakáspiac. Az elmúlt időszakban ráadásul fontos változások is életbe léptek a lakáshiteleknél, illetve a lakásvásárláshoz felhasználható állami támogatásoknál. Mindezt figyelembe véve sokakban merülhet fel, vajon meddig érdemes még várni a lakásvásárlással, hol, mi alapján kell meghozni ezt a fontos pénzügyi döntést.

Mivel 2012 hezitálása után a GDP növekedésével párhuzamosan 2013-tól a lakásárak is növekvő pályára álltak, így abban bízunk, hogy a jelenleg tapasztalható fejlődő gazdaságban ez a trend hosszútávon nyomon követhető lesz a hazai lakáspiacon. Ezt erősíti az is, hogy a lakáshitelek és az állami ösztönzők piacán is előremutató fejlemények léptek életbe. Ide tartozik a jegybanki kamatpolitika, a CSOK, a forintosítás, a hitelkiváltás, és a "fair banking"-törvény is, amely mind-mind az eddig elmaradt lakásvásárlásokat ösztönözhetik - hívta fel a figyelmet "Lakás 2015 Kiállítás és Vásár" konferencián Pélyi András, az FHB Bank Partneri Értékesítési Főosztályának osztályvezetője.

"Ami a Családok Otthonteremtési Kedvezményét illeti; várhatóan július 1-től igényelhető vissza nem térítendő támogatásban akár 3,25 millió  forintot is kaphatnak a bevállalósak, de az egy gyermeket tervezők is jól járhatnak. A szocpolként emlegetett támogatás utódját már használt lakás vásárlására, bővítésre is teljes összegben igénybe lehet majd venni. Tény, hogy jelenleg van egy kis hisztéria, a kérdés csak az, meddig tud a lakáspiac emelkedni. Habár a számok mindenképp üdítőek és bizakodásra adnak okot - különösen, hogy jön a CSOK -, arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy reál szinten még bőven a válság előtti szint alatt vagyunk. Arról nem is beszélve, hogy nemzetközi összehasonlításban is nagy a lemaradás; jelenleg ráadásul a hazai kínálat sem elégséges. Aki viszont úgy akar lakást venni, hogy értéknövekedésre is játszik, akkor annak már mindenképp érdemes odafigyelni - hívta fel a figyelmet Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője.

A szakértők abban egyöntetűen egyetértettek, hogy pozitív irányba mozdult el a hazai lakáspiac, de teljes fellendülésről még nem beszélhetünk.
A statisztikusok hivatalból is mindig óvatosak, de tény, hogy elmozdultunk a mélypontról. Jól mutatja mindezt a lakásépítések és használatbavételi engedélyek növekvő száma is - vallja Székely Gáborné, Központi Statisztikai Hivatal lakásstatisztikai osztályának osztályvezetője


Érdekes fejleményként értékelte Rutai Gábor, hogy hosszú évek túlkínálata után jelenleg túlkereslet uralkodik a magyar lakáspiacon. Mint mondta, ez több tényező együttállása miatt van így: korábban egy alacsony kínálatohoz volt egy még alacsonyabb kereslet, míg jelenleg a kereslet erőteljesebb növekedést mutat - főként az állami ösztönzők, mint például a jegybanki kamatpolitika miatt -, mint a lakások értékesítési volumene. Ez trend természetesen elsősorban Budapest egyes kerületeiben (főként a belváros, a XIII., XIV. és XI. kerület.), illetve a nagyobb vidéki városokban figyelhető meg, mint például Győrben, Sopronban, Pécsett, illetve Debrecenben.
Székely Gáborné szerint bár közhely, de Nyugat-Magyarországon, Mosonmagyaróváron és környékén - főként a határon átnyúló kereslet élénkülése miatt is -, a Balatonnál, és természetesen Budapest egyes kerületeiben már nem nagyon érdemes tovább várni a vásárlással, itt a jelenleg tapasztalhatónál már nem nagyon mennek lejjebb az árak.

Szétszakadt az ország: vannak olyan lokációk, ahol már növekvő pályára álltunk, vannak, ahol még mindig a stagnálás jellemző, de előfordul részpiac, ahol továbbra is csökken az értékesítési volumen és az átlagár is. A lakáspiac inkább hajó, mint trambulin; sok helyszín van, a fordulat is máskor jön el az egyes részpiacokon - foglalta össze Horváth Áron, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont vezetője.

Az újépítésű ingatlanok piacáról úgy vélték a szakértők, hogy egyelőre kizárólag azok a fejlesztések fognak elindulni, amelyek gazdaságilag racionálisak, illetve megfelelő lokáción vannak. Új lakóingatlan fejlesztése a közeljövőben nem nagyon várható Budapest külvárosában, az 27 százalékos Áfa ugyanis jelenleg annyira megdrágítja az egy négyzetméterre eső építési költséget, hogy ilyen négyzetméteráron senkinek nem fog kelleni ott ingatlan. Csak bizonyos lokációkban, megfelelő infrastruktúra mellett, tehát gazdaságilag racionális feltételek teljesülése esetén lépnek majd be a piacra a beruházók- mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője.

Kevés azon beruházók száma, akik bele mernek vágni most egy új fejlesztésbe. Főként, hogy szűk az a kör, akiket projektfinanszírozással ki is tudnak szolgálni a bankok. E tekintetben az NHP-nak lehet piacélénkítő és mozgató szerepe, de leginkább az Áfa-csökkentés tüzelheti hosszabb távon a piacot. Egyébként, ha a húsiparban bevezetett áfa-csökkentés beválik, akkor én elképzelhetőnek tartom, hogy az ingatlanpiacon is előbb-utóbb bevezetik - tette hozzá Pélyi András.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A tudósok szerint sem lehetetlen 122 évig élni

A tudósok szerint sem lehetetlen 122 évig élni

Sztrájkolnak a General Motors dolgozói az USA-ban

Sztrájkolnak a General Motors dolgozói az USA-ban

Mi az e-mailje? Hol dolgozik? Ki a főnöke? 8253 ember adata szivárgott ki a UNICEF-től

Mi az e-mailje? Hol dolgozik? Ki a főnöke? 8253 ember adata szivárgott ki a UNICEF-től

Miért fontos, hogy nyitottak legyünk a változásra?

Miért fontos, hogy nyitottak legyünk a változásra?

Ne egyenek kutyát, mert elriasztják a turistákat - kérik Vietnam legnagyobb városában

Ne egyenek kutyát, mert elriasztják a turistákat - kérik Vietnam legnagyobb városában

Wachsler Tamás: Már 1988-ban egyértelmű volt, hogy a Fidesz legmeghatározóbb elméje Orbán Viktor

Wachsler Tamás: Már 1988-ban egyértelmű volt, hogy a Fidesz legmeghatározóbb elméje Orbán Viktor