Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A bontások után most már tényleg megindulnak az építések a Ligetben, és az első, leghamarabb megvalósuló projekteket nehéz ellenezni – a Vakok Kertje rekonstrukciója, a kutyások "játszótere" vagy az iskolák által használt sportpálya népszerű fejlesztés lesz. De beindulnak a nagyobb projektek első munkálatai is – itt már lehet számítani tiltakozásokra. A Városliget Zrt.-nél jártunk.

Ha valahol értelmet nyer az ellenállás, és egyben elismerés is illeti a kitartó tiltakozókat, az a Városliget és a Ligetvédelem. Kedden elindul a Liget Projekt első üteme, mégpedig kifejezetten a parkrehabilitációra fókuszálva. Ez tudatos döntés volt a Városliget Zrt.-ről, hangzott el egy pénteki háttérbeszélgetésen, s míg korábban a Liget Projekt új múzeumi negyedként volt sűrűn emlegetve, ez volt a kommunikáció csapásiránya, most már inkább a park megújulását hangsúlyozza a beruházó. Mert a Városligetről már mint közparkról szól a közbeszéd.

Indul az első ütem

Szimbolikus, hogy tájépítészettel indulnak a tényleges fejlesztések (leszámítva persze az eddigi bontásokat (régi Közlekedési Múzeum, Petőfi Csarnok), és több pénzt is kapott maga a parkrehabilitáció – a korábbi összeg duplája, 15 milliárd forint fordul a növények, a park megújulására. A Liget Projekt ellenzői mindig is azt mondták, nem kellenek múzeumok egy közparkba, inkább újuljon meg maga a park, a növényzet. Egyértelműnek tűnik, hogy az első ütem is az ehhez az állásponthoz legközelebb álló dolgokat valósítja meg:

- Megújul a Vakok Kertje,

- Megépül egy élményparkszerű kutyafuttató,

- A Hermina úthoz közelebb megépül egy sportpálya, amit az iskolások használhatnak majd elsődlegesen

- Megújul a Szépművészeti Múzeum környezetének növényzete

Ezekbe a fejlesztésekbe nehéz és nem is érdemes belekötni. A kutyásokkal egyeztettek, és az igények felmérésével alakították ki az élményparkot. Ez a Pántlika étterem melletti, mostani üzemi, értéktelen épületek helyén megnyíló 1000 nm-es futtató a maga nemében egyedülálló lesz, lesz benne kutyafürdő (pancsoló) és kutyafürdető is, ásóterület, dobálótér, afféle játszótér kutyáknak. Itt lett volna az üzemeltetési központ, de ezt inkább kivitték a Ligeten kívülre. Az Ajtósi Dürer sornál is lesz egy kisebb kutyafuttató (később készül el), és lesz egy integrált kutyás terület (szabadon, kerítés nélkül), ahol póráz nélkül lehet kutyát futtatni. Majd az élet eldönti, működik-e ez, és akkor növelni lehet a területet, vagy nem, és akkor itt is csak pórázzal lehet – elvileg – sétáltatni a kutyákat. Három területet is kapnak a kutyások. A kutyás élménypark tavaszra készül el.

©

Megújul a Vakok Kertje is, amely most 50 éves, a mostani, sugaras szerkezetű építmény rekonstrukciója készül el. Itt is rengeteg egyeztetés volt a gyengénlátók szervezeteivel, elmondhatták kívánságaikat. Egy kis játszótér is épül mellé, ahol a látássérüléssel és más fogyatékkal együttesen rendelkező gyerekek is játszhatnak.

A sportpálya ügyében is egyeztettek a környékbeli iskolákkal. Korábban egy sűrűn fás részre terveztek sportpályákat, ezek elkerültek az Ajtósi Dürer sor–Dózsa György út sarokhoz közelebb. De ez túl messze lett volna a Hermina úti iskolának, ami miatt kitaláltak egy 200 méteres futókörös, két multifunkciós pályával, távolugró résszel ellátott sportpályát is. Azért csak 200 méteres a futókör, hogy ne vegyen el túl nagy részt a parkos részből. Itt egyszerre négy osztály tud majd tornázni, sportolni, de mindenki más is használhatja a létesítményt, csak az iskoláknak előnye van. A pálya építéséhez 15 fát kell kivágni és 13-at átültetni, de ezek nem olyan idős fák, mint pl. a Rondó évtizedes fái.

Eddig 39 fát kellett kivágni, mind menthetetlen volt

A fákkal kapcsolatban a Városliget Zrt. egy protokollt is kidolgozott, amelynek keretén belül minden fáról a gondozó Főkert, egy külsős szakértő és a parktervező Garten Stúdió együttesen alakít ki véleményt, mi a teendő velük, mert a fakivágás a projekt leginkább kritizált eleme. A menthetetlen fákat ki kell vágni, és eddig az a 39 fa, amit kivágtak, menthetetlen volt. A cég szerint az átültetett fák eddig mint túlélték a beavatkozást, a Ligetvédők erre mást mondanának, a tényszerű választ tavasszal kapjuk meg, amikor kihajtanak a fák. A faültetésekben egyébként arra törekszik a beruházó, hogy az utak mentén több fát ültessen, hogy megszűrjék a forgalom zaját. Mert az lesz, még ha az autókat az új parkolóházak (Vidámpark, 700 férőhely, Magyar Innováció Háza, 300 férőhely) el is nyelik, és a Hermina úton, Ajtósi Dürer soron is lesznek parkolóhelyek. Az átültetett fákkal évekig intenzívebben foglalkoznak, jobban ápolják őket.

©

Egyeztetések, kompromisszumok és áttervezések, hangsúlyeltolódások – azért más állami megaprojekteknél nem ez a normális és a megszokott eljárás.

Nagy hír volt, hogy mégsem valósul meg a föld alatti négy szintbe álmodott közlekedési múzeum, helyette a régi Pfaff-féle, milleniumi épületben a Magyar Innováció Háza kap helyet. Az Innováció Házának koncepcióján most dolgoznak a Közlekedési Múzeumon belül, és inkább fog hasonlítani egy Csodák Palotája jellegű interaktív attrakcióra, mint hagyományos múzeumra. Állítólag november-decemberben eldől véglegesen, hogy hol lesz az Új Közlekedési Múzeum – nem végleges tehát a MÁV Északi Főműhelye mint új helyszín.

Lesz itt is mobilgát

Megkérdeztük, hogy miért drágult olyan nagy mértékben a Pannon Park (az eleinte emlegetett 25 milliárd forint után most 43,7 milliárdnál tart a Vidámpark helyén felépülő park, biodóm, amelyben őskori klíma, elefántok és egy csónakázható folyó is lesz), a Városliget Zrt. szerint a rengeteg fejlesztés miatt: drágábbak az alapanyagok, és a cégek is drágábban vállalják a munkákat.

A tervek szerint a Városligeti tó nagyobb lesz, és állandó vízfelület borítja majd – ehhez annyit kell még tudni, hogy ősszel a műjégpálya területét körbekerítik mobilgáttal, kiszivattyúzzák a vizet, lepucolják, a halakat átrakják a megmaradó tórészbe, majd beüzemelik a hűtőcsöveket tavaszig. Tehát a tó egy részén nem lesz állandó a vízfelület – ez csak azért fontos, mert az állandó vízfelületű tavat lehet beszámítani zöldterületnek, és a tó nagy részét adja a Városliget zöldterületi növekményének.

©

A 250 milliárdos Liget-projekt már túl sok feszültséget szított – Lázár János Kormányinfóján is érezhető volt, a kormány kerüli a konfliktust, és nem akarja tátongó munkagödrök szélén molinót lóbáló, biztonságiakkal verekedő Ligetvédőkkel amortizálni a kampányban a népszerűségét.

Munkagödrök mindazonáltal lesznek: bár épp tavaszra készülnek el az első ütem projektjei, a Néprajzi Múzeum mélyépítése december elején-közepén megindul, az Olof Palme-ház felújítási munkálatai november közepén kezdődnek meg, a Dózsa György úti mélygarázs építése pedig a tél végén indul.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Másik cég túrta ki a corvinos tetőmozit

Másik cég túrta ki a corvinos tetőmozit

A jó apa-gyerek kapcsolat nélkülözhetetlen az önbizalomhoz

A jó apa-gyerek kapcsolat nélkülözhetetlen az önbizalomhoz

Csomagokra felpakolva és keresztbe rakva is szállítottak autót

Csomagokra felpakolva és keresztbe rakva is szállítottak autót

Még sincs akkora dráma? Van egy láthatatlan magántanulóság, és az egyelőre marad is

Még sincs akkora dráma? Van egy láthatatlan magántanulóság, és az egyelőre marad is

Leszakad az ég, riasztást adott ki az OMSZ

Leszakad az ég, riasztást adott ki az OMSZ

Megvannak a POSZT nyertesei

Megvannak a POSZT nyertesei