szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A milliárdos építkezések többnyire elszálló költségeit szinte minden esetben kizárólag állami forrásból fedezik.

Ma avatják fel a szombathelyi Haladás új stadionját a házigazda csapat és a horvát NK Osijek (Eszék) mérkőzésével – írja a zoom.hu stadionépítéseket taglaló cikkében. A stadiont részben használó klub elnöke Homlok Zsolt, az eszéki klub elnökékének, Mészáros Lőrincnek a veje. A 8656 férőhelyes stadion építése 9,6 milliárd forintról indult, végül 15 milliárdba került. Az egyik kivitelező a Swietelsky Magyarország Kft. volt, melynek cégcsoportbeli társa, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. a futballcsapat főszponzora; utóbbi cégnek volt tavaszig ügyvezetője Homlok Zsolt. A létesítményben egy 500 fős sportcsarnok és több edzőcsarnok, valamint a Haladás több szakosztálya is itt helyet kapott. A komplexumot már három hónappal ezelőtt át kellett volna adni, a tervekben szereplő eredeti dátum időpontján a szombathelyi ellenzék két képviselője tartott sajtótájékoztatót a helyszínen, ahol elmondták, hogy több millió forintos kötbértől esnek el az adófizetők, mivel az építést felügyelő cég ügyvezetője egy tollvonással lemondott róla. Holott ebből a pénzből hosszú ideig lehetett volna üzemeltetni a sportkomplexumot, vagy ahogy Hadházy Ákos LMP-s képviselő kalkulált, 5000 egyetemi hallgató ösztöndíjat, vagy 50 ezer család 100 ezer forintos segítséget kaphatott volna.

A fővárosi Puskás Ferenc Stadion 2019 végére készül el, az egykori Népstadion bontása több mint 4 milliárd forintba kerül. 67 ezer főt befogadó lelátójával ez lesz a legnagyobb stadion Magyarországon, bruttó 194 milliárd forintba fog kerülni. A közbeszerzést a Magyar Építő Zrt. és ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyerte meg. A szintén budapesti Illovszky Stadiont idén kezdték el építeni a Fáy utcában. A Vasas ugyan állítólag nem a Fidesz, illetve a NER kedvenc csapata, de az 1 milliárdos állami támogatást így is előbb 4, majd 6,6 milliárd forintra emelték. Az 5154 férőhelyes, a drukkerek kérésére később 6200 férőhelyesre bővíthető stadion 2018 őszére lesz kész. Budaörsön 1 milliárd forintból építtet magának 1400 fős stadiont az NB II.-es klub, ennek 70 százalékát taóból fedezik. Megfelelő kivitelező hiányában azonban idén nyáron leállt az építkezés.

A miskolci DVTK-stadionra évek óta várnak a szurkolók; a Leisztinger Tamás futballklubjának helyet adó 15 ezer férőhelyes komplexumot Garancsi István cége, a Market Zrt. építi bruttó 12,4 milliárd forintért, és várhatóan 2018 elején adják át. A székesfehérvári Sóstói Stadion költségei a 2013-ban megállapított 9 milliárd helyett már 18 milliárd forintnál járnak. A 2005-ben átadott főlelátóról az építkezés közben derült ki, hogy bontani kell, illetve a környék is komoly fejlesztésre szorul. Bár az önkormányzati tulajdonú stadionban játszó Videoton tulajdonosa Garancsi István, a kivitelezést a korábban a NER ellenségének beállított Strabag végzi. A fejlesztési miniszter városában, Kisvárdán épülő stadion csapata jelenleg NB II.-es, 2,5 milliárdból a Penta Industry Kft. épít nekik 2500 férőhelyes stadiont márciusra.

A dunaújvárosi stadiont az első Orbán-kormány fejlesztési programjában adták át, de valójában nem sikerült teljesen befejezni, így 2014–18 között elköltenek rá még 2 milliárd forintot. A villanyvilágítás kiépítéséhez Tiborcz István akkori cégének, az Elios Zrt.-nek is köze volt. Idén 900 millió forintot kapott az önkormányzat a fejépület (öltözők, irodák, orvosi szobák, tévéközvetítői állomások), valamint parkolók kialakítására, illetve a rossz állapotú épületrészek felújítására. Bár Szeged csapata utoljára 17 éve szerepelt az NB I.-ben, ráadásul van két – bár elég lerobbant – stadionja, mégis kapnak egy 8000 férőhelyes újat 10 milliárd forintból. A stadion haszonélvezője az Orbán Viktorral szoros kapcsolatot ápoló Kiss-Rigó László vezette katolikus egyházmegye futballklubja lesz, a kivitelező a Garancsi-féle Market Zrt. A Pécs agglomerációjához tartozó Kozármisleny alig rendelkezik futballmúlttal, mégis 440 milliót kapott stadionfelújításra. Feleki Attila vállalkozó évtizedekig a saját pénzéből is finanszírozta a csapatot, aztán a kerítésükhöz túl közeli építkezés miatt a lakókkal haragban álló önkormányzat vette át irányítást, Feleki pedig a stadionavató óta kiszállt az NB III.-as klubból.

Több stadion kivitelezőjeként is a Dunavarsányi Pharos’95 Kft. jeleskedik. A békéscsabai klub jelenleg NB II.-es, de amikor az első osztályban játszott, már elköltöttek félmilliárd állami forintot rossz állapotú stadionjára. Most további 1,5 milliárdot áldoznak egy új, 2800 fős lelátóra és villanyvilágítás kiépítésére, a kivitelező a Pharos’95 Kft. Az egyik legszerényebb pálya eddig Paksé volt. A közbeszerzésen győztes Pharos’95 a korábban becsültnél sokkal drágábban, 2,5 milliárd forintért épít 4500 férőhelyes stadiont. A paksiak szerint kisebb is elég lenne, ha azonban ismét elérnék a nemzetközi kupát, nem játszhatnának a saját pályájukon. A Paksi FC akkor esett ki a kormány kegyeiből, amikor 2014-ben a város független polgármestert választott. Kaposváron korábban lefújták a Rákóczi Stadion átadását, a futballklub ugyanis pénzügyi okokból a megyei I. osztályig süllyedt. Végül félmilliárd állami forintból mégis felújították a 2004-ben egyszer már rendbe tett létesítményt, ahol szintén a Pharos’95 Kft. volt a kivitelező. Augusztusban a horvát Dinamo Zagrebbal avatták volna, de a nyitómeccset lefújták a vendégek távolmaradása miatt. A jelenleg NB II.-es ZTE zalaegerszegi stadionját az első Orbán-kormány indította programban már részben felújították, most még 1,5 milliárd forintot költöttek rá. A kivitelező a zalaegerszegi székhelyű ZÁÉV mellett megint a Pharos’95, mely egyben a ZTE tulajdonosa is, így állami pénzből fejezte be a saját pályáját, melyet áprilisban adtak át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!