szerző:
hvg.hu

A milliárdos építkezések többnyire elszálló költségeit szinte minden esetben kizárólag állami forrásból fedezik.

Ma avatják fel a szombathelyi Haladás új stadionját a házigazda csapat és a horvát NK Osijek (Eszék) mérkőzésével – írja a zoom.hu stadionépítéseket taglaló cikkében. A stadiont részben használó klub elnöke Homlok Zsolt, az eszéki klub elnökékének, Mészáros Lőrincnek a veje. A 8656 férőhelyes stadion építése 9,6 milliárd forintról indult, végül 15 milliárdba került. Az egyik kivitelező a Swietelsky Magyarország Kft. volt, melynek cégcsoportbeli társa, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. a futballcsapat főszponzora; utóbbi cégnek volt tavaszig ügyvezetője Homlok Zsolt. A létesítményben egy 500 fős sportcsarnok és több edzőcsarnok, valamint a Haladás több szakosztálya is itt helyet kapott. A komplexumot már három hónappal ezelőtt át kellett volna adni, a tervekben szereplő eredeti dátum időpontján a szombathelyi ellenzék két képviselője tartott sajtótájékoztatót a helyszínen, ahol elmondták, hogy több millió forintos kötbértől esnek el az adófizetők, mivel az építést felügyelő cég ügyvezetője egy tollvonással lemondott róla. Holott ebből a pénzből hosszú ideig lehetett volna üzemeltetni a sportkomplexumot, vagy ahogy Hadházy Ákos LMP-s képviselő kalkulált, 5000 egyetemi hallgató ösztöndíjat, vagy 50 ezer család 100 ezer forintos segítséget kaphatott volna.

A fővárosi Puskás Ferenc Stadion 2019 végére készül el, az egykori Népstadion bontása több mint 4 milliárd forintba kerül. 67 ezer főt befogadó lelátójával ez lesz a legnagyobb stadion Magyarországon, bruttó 194 milliárd forintba fog kerülni. A közbeszerzést a Magyar Építő Zrt. és ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyerte meg. A szintén budapesti Illovszky Stadiont idén kezdték el építeni a Fáy utcában. A Vasas ugyan állítólag nem a Fidesz, illetve a NER kedvenc csapata, de az 1 milliárdos állami támogatást így is előbb 4, majd 6,6 milliárd forintra emelték. Az 5154 férőhelyes, a drukkerek kérésére később 6200 férőhelyesre bővíthető stadion 2018 őszére lesz kész. Budaörsön 1 milliárd forintból építtet magának 1400 fős stadiont az NB II.-es klub, ennek 70 százalékát taóból fedezik. Megfelelő kivitelező hiányában azonban idén nyáron leállt az építkezés.

A miskolci DVTK-stadionra évek óta várnak a szurkolók; a Leisztinger Tamás futballklubjának helyet adó 15 ezer férőhelyes komplexumot Garancsi István cége, a Market Zrt. építi bruttó 12,4 milliárd forintért, és várhatóan 2018 elején adják át. A székesfehérvári Sóstói Stadion költségei a 2013-ban megállapított 9 milliárd helyett már 18 milliárd forintnál járnak. A 2005-ben átadott főlelátóról az építkezés közben derült ki, hogy bontani kell, illetve a környék is komoly fejlesztésre szorul. Bár az önkormányzati tulajdonú stadionban játszó Videoton tulajdonosa Garancsi István, a kivitelezést a korábban a NER ellenségének beállított Strabag végzi. A fejlesztési miniszter városában, Kisvárdán épülő stadion csapata jelenleg NB II.-es, 2,5 milliárdból a Penta Industry Kft. épít nekik 2500 férőhelyes stadiont márciusra.

A dunaújvárosi stadiont az első Orbán-kormány fejlesztési programjában adták át, de valójában nem sikerült teljesen befejezni, így 2014–18 között elköltenek rá még 2 milliárd forintot. A villanyvilágítás kiépítéséhez Tiborcz István akkori cégének, az Elios Zrt.-nek is köze volt. Idén 900 millió forintot kapott az önkormányzat a fejépület (öltözők, irodák, orvosi szobák, tévéközvetítői állomások), valamint parkolók kialakítására, illetve a rossz állapotú épületrészek felújítására. Bár Szeged csapata utoljára 17 éve szerepelt az NB I.-ben, ráadásul van két – bár elég lerobbant – stadionja, mégis kapnak egy 8000 férőhelyes újat 10 milliárd forintból. A stadion haszonélvezője az Orbán Viktorral szoros kapcsolatot ápoló Kiss-Rigó László vezette katolikus egyházmegye futballklubja lesz, a kivitelező a Garancsi-féle Market Zrt. A Pécs agglomerációjához tartozó Kozármisleny alig rendelkezik futballmúlttal, mégis 440 milliót kapott stadionfelújításra. Feleki Attila vállalkozó évtizedekig a saját pénzéből is finanszírozta a csapatot, aztán a kerítésükhöz túl közeli építkezés miatt a lakókkal haragban álló önkormányzat vette át irányítást, Feleki pedig a stadionavató óta kiszállt az NB III.-as klubból.

Több stadion kivitelezőjeként is a Dunavarsányi Pharos’95 Kft. jeleskedik. A békéscsabai klub jelenleg NB II.-es, de amikor az első osztályban játszott, már elköltöttek félmilliárd állami forintot rossz állapotú stadionjára. Most további 1,5 milliárdot áldoznak egy új, 2800 fős lelátóra és villanyvilágítás kiépítésére, a kivitelező a Pharos’95 Kft. Az egyik legszerényebb pálya eddig Paksé volt. A közbeszerzésen győztes Pharos’95 a korábban becsültnél sokkal drágábban, 2,5 milliárd forintért épít 4500 férőhelyes stadiont. A paksiak szerint kisebb is elég lenne, ha azonban ismét elérnék a nemzetközi kupát, nem játszhatnának a saját pályájukon. A Paksi FC akkor esett ki a kormány kegyeiből, amikor 2014-ben a város független polgármestert választott. Kaposváron korábban lefújták a Rákóczi Stadion átadását, a futballklub ugyanis pénzügyi okokból a megyei I. osztályig süllyedt. Végül félmilliárd állami forintból mégis felújították a 2004-ben egyszer már rendbe tett létesítményt, ahol szintén a Pharos’95 Kft. volt a kivitelező. Augusztusban a horvát Dinamo Zagrebbal avatták volna, de a nyitómeccset lefújták a vendégek távolmaradása miatt. A jelenleg NB II.-es ZTE zalaegerszegi stadionját az első Orbán-kormány indította programban már részben felújították, most még 1,5 milliárd forintot költöttek rá. A kivitelező a zalaegerszegi székhelyű ZÁÉV mellett megint a Pharos’95, mely egyben a ZTE tulajdonosa is, így állami pénzből fejezte be a saját pályáját, melyet áprilisban adtak át.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Részeg volt a sofőr a 200E repülőtéri buszon

Részeg volt a sofőr a 200E repülőtéri buszon

Egér szaladgált a Bajcsy-Zsilinszky kórház fizetős szobájában

Egér szaladgált a Bajcsy-Zsilinszky kórház fizetős szobájában

"Vissza kell találni a néphez" - Orbán politikáját kritizálják a kormánylapban

"Vissza kell találni a néphez" - Orbán politikáját kritizálják a kormánylapban

Nyilvántartásba vette a Stop Soros elleni eljárást az Európai Bíróság

Nyilvántartásba vette a Stop Soros elleni eljárást az Európai Bíróság

Újabb zöld rendszámos: hazánkban a 292 lóerős hibrid BMW X3

Újabb zöld rendszámos: hazánkban a 292 lóerős hibrid BMW X3

Azt mondják, nem lesz baj: 2 nap múlva egy 610 méteres aszteroida suhan el a Föld mellett

Azt mondják, nem lesz baj: 2 nap múlva egy 610 méteres aszteroida suhan el a Föld mellett