szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Foglalót kérnek, aztán eltűnnek, vagy elkezdik a munkát, de nem fejezik be, esetleg befejezik, de rosszul, és kényszertörlés alá kerül a cég – a variációk száma szinte végtelen. Aki biztosan rosszul jár, az a megrendelő.

A Budapesti Békéltető Testület (BBT) szerint az egyik leggyakoribb vitaforrás, hogy a vállalkozás előre foglalót kér, ezt követően pedig eltűnik anélkül, hogy a munkához hozzálátott volna – írja a Magyar Idők. A BBT elnöke, Baranovszky György szerint gyakorta a postaládába bedobott szórólapokon hirdető kétes cégekről van szó. Az is sokszor előfordul, hogy a fogyasztó garanciális igényét utasítják el. A hibás munkálat miatti igényt többnyire csak bajosan lehet érvényesíteni, ha a cég ellen felszámolási vagy kényszertörlési eljárás van folyamatban.

A húszezer forintot meghaladó javítási-karbantartási munkák esetében hathavi, tartós fogyasztási cikkekre pedig egyéves kötelező garanciát kell adniuk a vállalkozásoknak. Baranovszky szerint vitás esetben sose telefonon vegyük fel a kapcsolatot a kivitelezővel, hanem írásban, és mindig kérjünk számlát vagy nyugtát, hogy legalább azt tudjuk bizonyítani, ki végezte el a munkát.

A szakember szerint nagyobb munkálatoknál – például házépítésnél – érdemes a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara cégnyilvántartása alapján kivitelezőt választani. A munkafázisokat dokumentáljuk folyamatosan. Lakásvásárlásnál szakértő segítségét kell kérni, hogy a rejtett hibák is kiderüljenek, különben a vásárlónak kell utólag bizonyítania, hogy a hiba rejtett volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!