szerző:
Lengyel Miklós
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azt akarjuk, hogy a kínaiak piaca éppoly nyitott legyen mint a miénk – fogalmazta meg tömören az amerikaiak álláspontját Terry Branstad nagykövet, aki részt vett a gazdasági küldöttség tárgyalásain Pekingben. A delegáció, melyet Steven Mnuchin pénzügyminiszter vezetett, nem ért el eredményt, de az ajtó nyitva maradt.

Az amerikai nagykövet a Reutersnek elmondta, hogy mit várnak Kínától azért, hogy ne lépjenek életbe a szankciók. Legkorábban május 22-én alkalmazhatnak büntetővámokat az amerikaiak egyes kínai árukkal szemben. Ez Trump első 50 milliárd dolláros csomagja, melyet egy újabb 100 milliárdos követhet. Ha a kínaiak nem engednek. Mit akar Trump? Menetrendet – mondta az USA nagykövete. Azt, hogy mikor növelik például drasztikusan a mezőgazdasági importot, amit többször megígértek, de egyelőre nem lett belőle semmi. Azon kívül a kínai piac megnyitását az amerikai cégek előtt. Ezt is többször megígérték már Pekingben, ahol a nagy nyitást most július elsejére ígérik.

Kedden érkezik ötnapos tárgyalássorozatra Washingtonba Liu Ho miniszterelnök-helyettes, a kínai gazdaság irányítója. Ő a felelős a pénzügyi piac egyensúlyért. Rá vár az artistamutatvány, hogy úgy nyissa meg a hazai piacot, hogy közben megmaradjon Peking központi ellenőrző szerepe, amelyet a pénzügyi stabilitás szempontjából meghatározónak tekintenek Kínában. Liu Ho miniszterelnök-helyettes látogatását megelőzően Trump elnök – sokak meglepetésére – Twitteren tudatta: aggasztja őt a ZTE kínai távközlési cég csődközeli állapota és az, hogy emiatt sok munkahely mehet veszendőbe Kínában. 75 ezren dolgoznak a ZTE-ben, és ennél sokkal többen azokban a cégekben, melyek alkatrészeket szállítanak a kínai óriásnak. Egyebek között amerikai cégekről van szó. Épp az juttatta csődközelbe a ZTE-t, hogy az USA hét évre eltiltotta a saját cégeit attól, hogy kapcsolatba legyenek vele. Washingtonban azt állították: a ZTE nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert a szankciókat megszegve exportál Észak-Koreába és Iránba. De nem ez a fő ok, hanem az, hogy a nemzetbiztonság szakértői találtak egy olyan chipet a ZTE és a Huawei telefonokban, mely a pekingi hírszerzést tájékoztatta arról, ki beszél és miről Amerikában. Ezért a két kínai cég mobiltelefonjait kitiltották az állami intézményekből Amerikában. Trump viszont a kereskedelmi minisztériumot bízta meg a ZTE ügy felülvizsgálatával és nem a nemzetbiztonságot.

Miért ez a pálfordulás?

A New York Times szerint Trump abban bízik, hogy a kínaiakon keresztül nyomást tud gyakorolni Észak-Koreára. Június 12-én lesz az első amerikai–észak-koreai csúcs Szingapúrban. De lehet Donald Trumpnak egy prózaibb oka is arra, hogy rámosolyogjon a kínaiakra, akiket eddig kereskedelmi háborúval fenyegetett. Egymilliárd dollárról van szó! Ennyiért épít egy luxuslakóparkot a Trump Organization közösen egy kínai állami vállalattal Indonéziában. Dzsakartától nem messze, 3000 hektáron tervezik a luxuslakóparkot, melyben a Trump Organizationnek is csinos részesedése van. A párizsi Le Figaro értesülései szerint a luxuslakások jelentős része és a golfpályák Trump néven futnak majd az MNC Lido luxus lakóparkban, mely része az Új Selyemút programnak. Ez Hszi Csin-ping elnök kedvenc terve, amely a kínaiak nyomulását szabályozza a világ minden részén. Jelen esetben Indonéziában, ahol a kínai állami óriás, a Metallurgical Company of China állja a költségek jórészét.

Hogyan kerül egy kínai fémipari vállalat Indonéziába, egyluxus lakópark közös finanszírozásába a Trump Organizationnel?

Ezek azok a rejtélyek, melyek megoldását nem nagyon sürgeti senki sem. Pekingben és Washingtonban nem szeretik nagy dobra verni az ilyen ügyeket. Jared Kushner, az elnök veje ingatlanüzleteket próbált kötni a kínaiakkal, de leállították. Az elnök vejének és főtanácsadójának mégsem illik ilyesmivel foglalkozni. Jared Kushner nem is ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon, mert tudott vagy épp nem akart különbséget tenni a magánérdek és az USA érdekei között. A Kushner családi vállalkozás ugyanis továbbra is vígan üzletel a kínaiakkal éppúgy, mint ahogy most a Trump Organization Indonéziában. Trump cégét a két fia viszi tovább. Közben Kínában hosszú börtönbüntetésre ítélték az Anbang biztosító cég fejét. Állítólag 10 milliárd dollárt sikkasztott. A cég nyakig benne volt az amerikai ingatlanbizniszben is, egy ideig hozzátartozott a Waldorf Astoria szálloda is. Itt találkozgattak a Trump és. Kushner család tagjai a vállalkozó szellemű kínaiakkal, akik kitartóan masíroznak az Új Selyemúton. Amelyre most a Trump Organization is rálépett a távoli Indonéziában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Palvin Barbi elsápad: Instára költöznek a magyar börtönök

Palvin Barbi elsápad: Instára költöznek a magyar börtönök

Hatszázmillió forint adót felejtett el befizetni két autókereskedő

Hatszázmillió forint adót felejtett el befizetni két autókereskedő

Bájos: oroszlánbébit szoptatott a gondos kutyamama

Bájos: oroszlánbébit szoptatott a gondos kutyamama

Habbal és locsolással az azbeszttartalmú törmelék ellen az újlipótvárosi volt KISZ-székház bontásánál

Habbal és locsolással az azbeszttartalmú törmelék ellen az újlipótvárosi volt KISZ-székház bontásánál

Letiltottak egy rém ijesztő Spotify-reklámot

Letiltottak egy rém ijesztő Spotify-reklámot

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger