szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eredetileg úgy volt, hogy már 2021. január 1-jétől csak közel nulla energiaigényű épületre lehet használatba vételi engedélyt kiadni, most már másodszor ad a kormány haladékot az építtetőknek.

2014 óta lehetett tudni, hogy 2021-től csakis közel nulla energiaigényű épületre adhatnak ki használatba vételi engedélyt. Napokkal a határidő előtt, a 2020-as év végi nagy rendeletalkotási rohamban a kormány fél év haladékot adott, akkor arról volt szó, hogy az építtetők 2020. december 31-e helyett 2021. június 30-ig szerezhetik meg a használatba vételi engedélyt. Most ezt is eltolták egy évvel: a friss Magyar Közlönyben kiadott rendelet szerint az új határidő 2022. június 30.

Az ilyen épületek energiaigényének legalább 25 százalékát olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik, vagy a közelben állítják elő. Ez nem csak napelemet jelenthet, sokan használják a hőszivattyús fűtési rendszert is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Energetika 2020 Kft.

Így néz ki egy közel nulla energiaigényű épület

Október közepén országszerte majd 25 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, megdőltnek az évtizedes melegrekordok. Emelkedik a tengerszint, és sosem látott tűzvész tombol a világ több pontján. A klímaváltozás nemcsak kopogtat, hanem már át is lépte a bejárati ajtó küszöbét. Egy új uniós szabályozás miatt ráadásul itthon is mindenkire új szabályok vonatkoznak majd, akár új építésű házba szeretne költözni, akár régi otthonát újítaná fel. Beköszöntött a közel nulla energiaigényű házak korszaka: de egészen pontosan mit is jelent ez?