szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az épület kulturális és közösségi térként is várja a látogatókat.

2020 decemberére minden részletében megújult a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, amely mostantól kulturális és közösségi térként is megnyitja kapuit – áll a Mazsihisz közleményében.

A Zsinagógatérben az örökségvédelmi hatóság felügyelete mellett megújult Otto Wagner által 1869-ben megtervezett épület már nem csak szakrális funkciót szolgál, hanem kulturális rendezvények befogadó is alkalmas.  

©

A zsinagógában 21. századi rendezvénytechnológia épült ki. A padló teljesen megújult: padlófűtés melegít télen, nyáron egy különleges légtechnika hűt. A nyolcszögletű tér közepén beépült egy gombnyomással működésbe léptethető színpadtechnikai szerkezet, ami a tóraolvasó emelvényt igény szerint képes a mélybe, illetve a magasba emelni. Ilyen egyedi hidraulikus emelőszerkezet a világon egyedül ebben a zsinagógában működik.

©

Az eredeti fapadok helyett modern, flexibilis nézőtéri berendezés várja a közönséget és a híveket. A női karzat üléssorai nem épültek vissza. A karzaton egy beépített padsor egészíti ki a földszinti nézőteret, mely mögött a zsinagóga történetét bemutató kiállítási kapott helyet.

©

Az utcafronti épületrész új funkciókat kapott. Az egykori szenespince látogatói fogadótérként újult meg, a modern épületgépészet a 4. emeletre, valamint a tetőre költözött fel. Az első emeleten az egykori templomszolga (samesz) lakásában közösségi tereket alakítottunk ki, melyek múzeumpedagógiai foglalkozásokat és kisebb kiállításokat foghat be.

©

A második emeleten a II. világháborúig a rabbi- és a kántorlakás kapott helyet. Ezek helyén ma húsos kóser kávéház, valamint konferenciaterem kapott helyet. A kávéház középső teréből három nagy panorámaablak a zsinagóga csillogó terére nyílik.

©

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gondozásában a harmadik emeleten az állandó kiállítás várja az érdeklődőket. A múzeumi tartalom azonban nem a hagyományos kiállítási módszer alapján készült. Az ide látogatók egy kortárs elvárásoknak megfelelő audiovizuális élményt kapnak.

©

 A film, animáció, dokumentumkezelési eszközök innovatív találkozása tölti ki a 250 négyzetméternyi teret, ami edukációs foglalkozások és projektek kimeríthetetlen befogadóhelye is lesz. A kiállítás egy valós családtörténeten keresztül mutatja be a magyarországi zsidók életét, döntési helyzeteit.

A negyedik emelet – az egykori padlástér – inkubátorházként funkcionál. Közel 20 zsidó civilszervezetet magába foglaló Joint HUB irodája kapott helyet. Ez az emelet a nagyközönség számára nem látogatható.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!