szerző:
hvg.hu

Az elalvás sokszor még akkor sem könnyű, ha fáradtak vagyunk. Ilyenkor mindent bevetünk, hogy végre álom jöjjön a szemünkre, de egy skót kutatás szerint az ellenkezőjét kellene tennünk.

A Science of Us foglalta össze röviden a glasgowi egyetem érdekes kutatását az elalvás nehézségéről. Rengeteg embernek jelent problémát, hogy éjszaka álom jöjjön a szemére, még akkor is, ha fáradt. Az ilyen esetekre sok praktika létezik, mindegyik lényege az, hogy valamilyen módon végre elaludjunk.

A kutatás eredményei szerint viszont pont nem erre kellene törekedünk. 34 alvászavarral küzdő embert vontak a vizsgálatba, felüket arra kérték, hogy próbáljanak úgy elaludni, ahogy máskor is szoktak, a másik csoport tagjaihoz viszont furcsa kérést intéztek: próbáljanak ébren maradni, ameddig csak tudnak. Mindezt úgy, hogy direkt tartsák nyitva a szemüket, amíg bírják, de közben maradjanak ágyban, és nem is csinálhatnak semmi mást (tévézés, mobilozás, számítógépezés, olvasás stb. kizárva).

A kutatás két héten át tartott, az eredmény pedig nagyon érdekes: gyorsabban aludtak el azok, akik ébren próbáltak maradni, mint azok, akik az alvásra törekedtek. A szakemberek szerint ennek az az oka, hogy sokkal fárasztóbb tevékenység megpróbálni ébren maradni, mint megpróbálni elaludni, így hamarabb is vezet ez a módszer elalváshoz.

Ha így sem sikerül elaludnia éjszaka, akkor a fáradtság ellen napközben ezt a módszert próbálja ki.