Tetszett a cikk?

A fővárosi önkormányzat egyetlen testülete, szakbizottsága sem engedélyezte a Gellért téren a 4-es metró felszíni rendezéséhez kapcsolódó díszkút, az úgynevezett forrásház megépítését - állítják a Főpolgármesteri Kabinet tagjai, akik szerint a díszkútnak egyelőre üzemeltetője sincsen. A környék felújítását végző DBR Metró Programigazgatóságnál nem értik, mit kifogásolnak a Fővárosi Közgyűlés tagjai: szerintük az építkezés az engedélyek birtokában zajlott.

A "Budapest fürdőváros jellegét szimbolizáló" forrásház üzemeltetését eddig egyetlen közüzemi cég és a Gellért szálloda sem vállalta - derült ki a Főpolgármesteri Kabinet által az építmény ügyében indított vizsgálaton. Bőhm András, a Fővárosi Közgyűlés SZDSZ frakciójának vezetője szerint a közgyűlés tagjai furcsállják az építmény létrejöttét, ő maga pedig egyenesen botrányosnak tartja. Nincs még döntés az ügyben, de egyaránt rossz lenne, ha legalizálnának egy engedély nélküli építményt és az is, ha bontásra ítélnék azt - vélte. A fővárosi kabinet tagjai vitatták az eléjük került előterjesztésnek azt a megállapítását is, miszerint csak évi 22 millió forintot igényelne az építmény fenntartása.
Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP frakciójának vezetője szerint a Gellért teret felújító BKV Rt. DBR Metró Programigazgatósága saját beruházásaként helyezte el az építményt a téren. Gy. Németh - aki ugyancsak nehezményezi, hogy egyetlen szakbizottság előtt sem járt a forrásház engedélyezésének ügye - a kulturális bizottság alelnökeként várhatóan kezdeményezi, hogy a testület foglalkozzon a forrásházzal és kérje fel a főpolgármestert a létesítmény építésével kapcsolatos kérdések kivizsgálására.
A DBR Metró Programigazgatóságnál úgy tájékoztatták a hvg.hu-t, hogy az építkezés a tér egészének átépítésével összhangban, építészeti tervpályázat után, a megfelelő engedélyek birtokában zajlott. A DBR Metrónál nem értik pontosan, milyen egyéb szakbizottsági engedélyekre lett volna szükség, s egyben sokallják is a 22 millió forintos évi fenntartási költségről szóló kalkulációt: szerintük néhány millióból megoldható, bárki is üzemeltesse majd az építményt és benne a díszkutat.
A Fővárosi Tervtanács tagjaival kibővített tervzsűri véleménye alapján épült a Gellért téren az úgynevezett forrásház - mondta Gulyás László, a BKV Rt. DBR Metró projektigazgatója az MTI-nek. Az igazgató elismerte, hogy a forrásházról külön nem, a Gellért tér rendezésével együtt azonban tárgyalt a fővárosi önkormányzat várostervezési bizottsága. Gulyás szerint az építmény egyedi jellege miatt egyik fővárosi bizottság jóváhagyási jogkörébe sem tartozik.
A budapesti gyógyforrások egy részét szimbolizáló, s egy 8 ágú Zsolnay-ivókútnak is helyt adó forrásház építésének költségéről az igazgató nem tudott tájékoztatást adni, de azt elmondta, hogy a Gellért téri rendezés 240 millió forintba került. A forrásház tervezése, építése közbeszerzési eljárás nélkül zajlott. A Gellért szálló által használt vendéglátóterasz márvány borítású mellvédjei, valamint az előttük elhelyezett speciális lámpasor is a metró budai felszíni munkálataira elkülönített 13,5 milliárd forintos önkormányzati pénzből épült meg. A budai felszíni rekonstrukciós munkák egy része, így a forrásház is a hideg idő miatt nem készült el az eredeti határidőre, múlt év december 20-ára. Végül is a Gellért téri munkálatok a módosított március 31-i határidő után több mint egy héttel befejeződtek - közölte az igazgató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!