Tetszett a cikk?

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség zöld tagozata kormánybiztos kinevezését követeli a paksi atomerőműben bekövetkezett súlyos üzemzavar kárelhárítási munkálatainak felügyeletére. Egyben követelik a vezérigazgató és helyettese lemondását, valamint, hogy a kormány tárja a nyilvánosság elé, miért az orosz TVEL cég helyreállítási ajánlatát választotta a francia ajánlattal szemben.

Mindezt Illés Zoltán országgyűlési képviselő, a tagozat alelnöke közölte, azzal indokolva a kormánybiztos szükségességét - a jelenlegi miniszteri biztos helyett -, hogy az üzemzavar elhárítása több tárcát is érintő feladat. (A Csillag István gazdasági miniszter által kinevezett miniszteri biztos Aszódi Attila egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatóhelyettese.) A parlament környezetvédelmi bizottságának hétfői ülésén is felvetett javaslatot a kormánypárti képviselők elutasították. A fideszes képviselő úgy véli, hogy Kocsis Istvánnak, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatójának és Hetzmann Albert vezérigazgató-helyettesnek le kellene mondania.


Kérik az atomerőmű vezetését, illetve a kormányt, haladéktalanul tárják a nyilvánosság elé azokat a szempontokat, amelyek alapján az orosz és a francia helyreállítási ajánlat közül kiválasztották a TVEL orosz cég pályázatát - mondta Illés, aki szerint a helyreállítás tervezett műszaki megoldása kockázatokkal járhat. "Nukleáris robbanás soha, de hidrogénrobbanás bekövetkezhet annak alapján, amilyen megoldást az orosz fél javasol" - mondta Illés Zoltán.
Kormánybiztost csak vészhelyzetben kell kinevezni Paksra, "ilyen vészhelyzet pedig nincsen. "Nem nevezünk ki Paksra kormánybiztost, a kabinetnek ilyen terve nincs" - jelentette ki Gál J. Zoltán kormányszóvivő. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap alatt 16 ezer új fertőzöttet találtak Olaszországban

Egy nap alatt 16 ezer új fertőzöttet találtak Olaszországban

Újra gyengült a forint péntek reggelre

Újra gyengült a forint péntek reggelre

Jön a vécépapírból készült koronavírus-bélyeg

Jön a vécépapírból készült koronavírus-bélyeg