Tetszett a cikk?

Az állandó postahivatalok helyett a mobilszolgáltatásra való átállás alkotmányos jogokkal összefüggő visszásságot nem okoz, sőt annak veszélyét sem hordozza magában – jelentette be közleményében az állampolgári jogok biztosának hivatala pénteken.

A sajtóból értesülve a kistelepülések postahivatalainak bezárását kísérő felháborodásról, 2003 júliusában az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból vizsgálta a Magyar Posta Rt. eljárását. Vizsgálatában a jogállamiság és jogbiztonság elvének, tisztességes eljáráshoz való alkotmányos jognak az érvényesülését, a jogegyenlőség megvalósulását, illetve az esélyegyenlőtlenségek kiküszöbölését célzó intézkedések érvényesülését elemezte. A pénteken közzétett jelentés szerint az új rendszer előnyeinek tudatosításával, az uniós előírásoknak való megfelelés követelményének hangsúlyozásával a változás fokozatos bevezetése az érintettek számára elfogadható lehet.
A jelentés ugyanakkor kitért arra is, hogy mivel a Magyar Posta tulajdonosa a magyar állam, közvetve az állam felelőssége állapítható meg az állampolgárok közszolgáltatásokkal való ellátásával, azok már elért színvonalának fenntartásával, sőt fejlesztésével összefüggésben. A postahivatalok bezárása - más társadalmi jelenségekkel együtt vizsgálva - szélesebb körű problémára világít rá.
Az országgyűlési biztos fellépését megelőzően már tárgyalások kezdődtek a Magyar Posta és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium között arról, hogy ingyenes internet-szolgáltatóhelyeket építenének ki - egyebek mellett - a megszüntetésre kijelölt hivatalok egy részében, így azok "megmenekülhetnének" a bezárástól. Az ilyen "kommunikációs végpontok" az információs társadalom új bázisai lehetnének a kistelepüléseken. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rengeteg szervizben most ingyen lehet átnézetni az autókat

Rengeteg szervizben most ingyen lehet átnézetni az autókat

Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

Már több mint egymillió regisztrált fertőzött van Spanyolországban

Már több mint egymillió regisztrált fertőzött van Spanyolországban