Tetszett a cikk?

A korrupciót vizsgáló Transparency International (TI) 2003-as rangsorában Magyarország, hét helyet visszacsúszva, a 40. helyet foglalja el. Az összes közép-kelet-európai ország megítélése romlott a tavalyihoz képest. A jelentés szerint a legkevésbé korrupt állam Finnország.

Magyarország a vizsgált 133 ország között a negyvenedik helyre került a nemzetközi korrupciós rangsorban, hét helyet visszacsúszott, korrupciós pontszáma a tavalyi 4,9 után 4,8-ra változott. Hazánk tavaly a 33. volt szervezet korrupció-leleplezési indexe szerint, korrupciós indexe 4,9 volt. Ezzel az EU-tagállamok közül csak a 44. Görögországot előzte meg, s a szintén uniós tagjelölt Szlovénia (27) és Észtország (29) mögött állt. A legkorruptabb ország egy, a legkevésbé tíz pontot érhet el. Ez azt jelenti, hogy mások javultak jelentősen, Magyarország tulajdonképpen alig változott. A jelentésből kiderül, hogy régiónk többi országa is nagymértékben visszaesett.
Közülük mindössze Szlovénia, amelyik a huszonkilencedik, előzi meg Magyarországot, Csehország és Bulgária egyformán az ötvennegyedik helyen áll, Szlovákia az ötvenkilencedik, Lengyelország a hatvannegyedik. Amíg Magyarország hét helyet esett, addig Szlovénia és Csehország mindössze két-két hellyel csúszott vissza, Szlovákia viszont ugyancsak héttel, Lengyelország pedig tízzel. Mindez azt jelenti, hogy az összes közép-kelet-európai ország megítélése romlott a tavalyihoz képest.
A jelentés szerint Banglades, Nigéria, Haiti, Paraguay, Myanmar (korábbi nevén Burma), Tadzsikisztán, Grúzia, Kamerun, Azerbajdzsán, Angola, Kenya és Indonézia a legkorruptabb államok, így ezen országok mindegyike 2 pontnál kevesebbet kapott. A felmérése alapján ezekben az országokban tartják a leginkább "meggyökeresedettnek" különböző előnyök csúszópénzzel való megszerzését.
A Transparency International világrangsorának első helyén Finnország áll 9,7 korrupciós ponttal, a második helyen Izland szerepel 9,6 ponttal, a harmadik helyen Dánia és Új-Zéland közösen osztozik 9,5 ponttal.
A fejlett iparosodott államok sorában a korrupciótól kevésbé sújtott országok közé került Németország (16. hely, 7,7 pont), az Egyesült Államok (18., 7,5) és holtversenyben Franciaország, valamint Spanyolország (23., 6,9). A lista alsó szakaszában, Mozambik és Algéria között kapott helyet Oroszország (86., 2,7).
Egy ország értékelése abból áll össze, hogy üzleti és egyetemi köreinek, valamint elemzőinek mi a véleménye a korrupció ottani mértékéről. Az idei felméréseket 13 független közvélemény-kutató intézet 17 felméréséből állította össze a Transparency International. Mivel azonban a listára csak azok az országok kerülnek fel, amelyeket legalább három ilyen felmérés vizsgált, ezért a 2003-as lista is csak a korrupcióról készült "pillanatfelvételnek" tekinthető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beperelné Trumpékat a TikTok

Beperelné Trumpékat a TikTok

Vidám videót osztott meg Zentéről édesanyja

Vidám videót osztott meg Zentéről édesanyja

Gyújtogatás miatt üthetett ki tűz a cseh lakóházban, 11-en meghaltak

Gyújtogatás miatt üthetett ki tűz a cseh lakóházban, 11-en meghaltak