A korrupciót vizsgáló Transparency International (TI) 2003-as rangsorában Magyarország, hét helyet visszacsúszva, a 40. helyet foglalja el. Az összes közép-kelet-európai ország megítélése romlott a tavalyihoz képest. A jelentés szerint a legkevésbé korrupt állam Finnország.

Magyarország a vizsgált 133 ország között a negyvenedik helyre került a nemzetközi korrupciós rangsorban, hét helyet visszacsúszott, korrupciós pontszáma a tavalyi 4,9 után 4,8-ra változott. Hazánk tavaly a 33. volt szervezet korrupció-leleplezési indexe szerint, korrupciós indexe 4,9 volt. Ezzel az EU-tagállamok közül csak a 44. Görögországot előzte meg, s a szintén uniós tagjelölt Szlovénia (27) és Észtország (29) mögött állt. A legkorruptabb ország egy, a legkevésbé tíz pontot érhet el. Ez azt jelenti, hogy mások javultak jelentősen, Magyarország tulajdonképpen alig változott. A jelentésből kiderül, hogy régiónk többi országa is nagymértékben visszaesett.
Közülük mindössze Szlovénia, amelyik a huszonkilencedik, előzi meg Magyarországot, Csehország és Bulgária egyformán az ötvennegyedik helyen áll, Szlovákia az ötvenkilencedik, Lengyelország a hatvannegyedik. Amíg Magyarország hét helyet esett, addig Szlovénia és Csehország mindössze két-két hellyel csúszott vissza, Szlovákia viszont ugyancsak héttel, Lengyelország pedig tízzel. Mindez azt jelenti, hogy az összes közép-kelet-európai ország megítélése romlott a tavalyihoz képest.
A jelentés szerint Banglades, Nigéria, Haiti, Paraguay, Myanmar (korábbi nevén Burma), Tadzsikisztán, Grúzia, Kamerun, Azerbajdzsán, Angola, Kenya és Indonézia a legkorruptabb államok, így ezen országok mindegyike 2 pontnál kevesebbet kapott. A felmérése alapján ezekben az országokban tartják a leginkább "meggyökeresedettnek" különböző előnyök csúszópénzzel való megszerzését.
A Transparency International világrangsorának első helyén Finnország áll 9,7 korrupciós ponttal, a második helyen Izland szerepel 9,6 ponttal, a harmadik helyen Dánia és Új-Zéland közösen osztozik 9,5 ponttal.
A fejlett iparosodott államok sorában a korrupciótól kevésbé sújtott országok közé került Németország (16. hely, 7,7 pont), az Egyesült Államok (18., 7,5) és holtversenyben Franciaország, valamint Spanyolország (23., 6,9). A lista alsó szakaszában, Mozambik és Algéria között kapott helyet Oroszország (86., 2,7).
Egy ország értékelése abból áll össze, hogy üzleti és egyetemi köreinek, valamint elemzőinek mi a véleménye a korrupció ottani mértékéről. Az idei felméréseket 13 független közvélemény-kutató intézet 17 felméréséből állította össze a Transparency International. Mivel azonban a listára csak azok az országok kerülnek fel, amelyeket legalább három ilyen felmérés vizsgált, ezért a 2003-as lista is csak a korrupcióról készült "pillanatfelvételnek" tekinthető.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Szovjet villanyautó, íme a több mint 40 éves elektromos Lada - videó

Szovjet villanyautó, íme a több mint 40 éves elektromos Lada - videó

Visszavonul az olimpiai bajnok gyorskorcsolya-váltó egy tagja

Visszavonul az olimpiai bajnok gyorskorcsolya-váltó egy tagja

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Egy utas takarított fel a Kökin, mert már nem bírta elviselni a látványt

Egy utas takarított fel a Kökin, mert már nem bírta elviselni a látványt

Iszonyú sok amputációt végeznek Magyarországon

Iszonyú sok amputációt végeznek Magyarországon

Átment a zebrán egy zebra Nyitrán

Átment a zebrán egy zebra Nyitrán