szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Január 28-án, pénteken egyes hat- és nyolcévfolyamos gimnáziumok központi írásbeli felvételi vizsgáival megkezdődik a középiskolai felvételik sorozata. Mellékletünkben tájékozódhat a határidőkről, az iskolákról és a korábbi eredményekről, illetve 2001 és 2004 közötti évek összes írásbeli feladatsorát is letöltheti.

Az országban 1175 középfokú iskolai képzést nyújtó intézmény van, közülük mintegy 1000 ad érettségit (szakközépiskola és/vagy gimnázium), a többi szakiskola.

© HVG
A középiskolák közül szeptemberben 209 hat-, míg 126 nyolcévfolyamos tagozat indít. Az intézmények szabad kezet kapnak abban, hogy milyen felvételi rendszerben töltik fel az osztályokat. Maguk döntik el, hogy amennyiben figyelembe veszik az írásbelit, az a felvételi eljárás során mennyit nyom a latban (pl. 10 vagy 50 százalékot).

A felvételi a nyolc- és hatosztályos gimnáziumba mintegy egyharmadában két részből áll:
1) az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) által szervezett, országosan egységes írásbeli felmérésből, illetve
2) az iskola által szervezett szóbeli meghallgatásból.

A felvételi határidőiről bővebben itt olvashat. Kattintson!
 
Mindkét fordulóban a felvételi feladatai elsődlegesen a gyermek taníthatóságát, fantáziáját, logikus gondolkodását vizsgálják a magyar és a matematika tantárgyak keretei között. A tanulót a szülő jelentkezteti a középiskolába, az általános iskola közreműködése nem szükséges.

A korábbi évek felvételi arányairól, eredményeiről itt tájékozódhat. Kattintson!

Az központi írásbeli

A központi írásbelire 2004. december 10-ig kellett jelentkezni. De azon a felvételi lapon a szülőnek még nem kellett megjelölnie a majdan választandó iskolát, csak arról döntött, hogy gyereke vegyen részt ezen az írásbelin, és azt is meg kellett jelölnie, hogy a tanuló melyik intézményben kívánja megírni a központi felvételi vizsgát magyarból (anyanyelvből) és matematikából.

A központi írásbeli időpontja országosan egységes: 2005. január 28., 14 óra.

Írásbeli felvételit csak azok az intézmények szervezhetnek, amelyeknél korábban legalább másfélszeres volt a túljelentkezés. Ennél azonban jóval több, mintegy háromszorosa azoknak az iskoláknak a száma, amelyek 6 és 8 évfolyamos tagozatot indítanak szeptemberben. 154 hatévfolyamos képzést biztosítóból 54-ben, 98 nyolcévfolyamosból pedig 32-ben lehet idén központi felvételit írni.

Az írásbeli felvételi vizsgát szervező hatévfolyamos tagozatot indító iskolákat itt találhatja meg. Kattintson!

Az írásbeli felvételi vizsgát szervező nyolcosztályos tagozatot indító iskolákat itt találhatja meg. Kattintson!


 A központi vizsgán 45-45 perc áll a negyedikes, illetve hatodikos tanulók rendelkezésére, hogy a matematikai és az anyanyelvi feladatokat kitölthessék. A két tesztlap kitöltése között 15–20 perc szünetet tartanak. A korábbi éveknek megfelelően nem elsősorban a lexikai tudást, hanem azokat az eszköztudásnak nevezett képességeket és készségeket, amelyek az eredményes gimnáziumi továbbtanuláshoz szükségesek. Az előző években 10-10 feladatot kellett megoldani, a megszerezhető pontok száma: 50.

Az írásbeli eredményéről a középiskoláknak 2005. február 11-ig kell tájékoztatást adniuk.

A korábbi összes írásbeli (matematika és anyanyelvi) tesztlapot és megoldásukat itt találhatja meg. Kattintson!

A jelentkezéstől az eredményhirdetésig (Oldaltörés)

© HVG
A  gimnáztiumba történő jelentkezés határideje: 2005. február 18.

Ehhez jelentkezési lapot kell beadni, akár többet, több iskolába, valamint ki kell tölteni egy adatlapot, melyben a szülő jelzi a Felvételi Központnak (9001 Győr, Pf. 681.) a megpályázott iskolák és azokon belül a tagozatok sorrendjét.

Vannak olyan iskolák, amelyekben mind a hat-, mind a nyolcosztályos gimnáziumban osztályon belüli tagozatokat különböztetnek meg aszerint, hogy az angol első idegen nyelv után milyen második idegen nyelvet fognak a 9. évfolyamtól kezdve tanulni a diákok. Ezért a jelentkezési lap megfelelő helyén feltétlenül meg kell jelölni, milyen tagozatra, illetve tagozatokra jelentkezik a gyerek. Több tagozat esetén azok fontossági sorrendjéről is dönteni, s ezt a tanulói adatlapon rögzíteni kell, mivel az iskolákban tagozatonként állítják majd sorba a tanulói teljesítményeket.

Iskolakereső
Találja meg gyereke jövendő iskoláját az egyetlen hiteles forrás, az Oktatási Minisztérium középiskolai azonosító- és tagozatkódjegyzéke segítségével! Kattintson! (A tagozatke-resésnél a hatévfo-lyamos gim-náziumnál írjon 6-ost, a nyolc-évfolymosnál 8-ast a kereső-sávba.)

A középiskolák tavalyi és ötéves összesített rangsorát itt találhatja meg. Kattintson!

A legtöbb iskola, mivel megteheti, a szóbeli meghallgatásra már csak az írásbelin legjobb teljesítményt nyújtó gyerekeket hívja be, akárhol írták meg az egységes feladatlapot. A szóbeli beszélgetésen törekedni kell a felvételiztetőknek arra, hogy a beszélgetés minél oldottabb légkörben folyjék, és elsősorban a gyerek érdeklődési köréről és személyiségéről tájékozódjanak.

Az általános felvételi eljárásra, az annak keretében szervezett felvételi vizsgákra (esetleges írásbeli felmérőkre, szóbeli meghallgatásokra) 2005. február 21. és március 11. között kerül sor.

A középfokú iskola március 16-ig nyilvánosságra hozza az ideiglenes felvételi jegyzéket.

Ezután március 18-ig lehetőség van az általános iskolában a tanulói adatlapok módosítására. A módosító tanulói adatlap kitöltésekor korábban megjelölt tagozatot nem lehet törölni, de lehetőség van a tagozatsorrend átalakítására, illetve új tagozat felvételére abban a középfokú iskolában, ahová a diák jelentkezett.

Április 13-ig
a középfokú iskola igazgatója a végleges felvételi jegyzéket (rangsor, felvehető létszám, a biztosan fel nem veendők listája) megküldi a Felvételi Központnak (elektronikus úton és írásban).

A Felvételi Központ április 22-ig egyezteti az elektronikusan és levélben érkezett igazgatói döntéseket, kialakítja a végeredményt az igazgatói döntések alapján, és elküldi azt a középfokú iskoláknak (ezt nevezik egyeztetett felvételi jegyzéknek).

A felvételt hirdető középfokú iskolák április 27-ig megküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.

A nyolcadikosok felvételijéről itt olvashat. Kattintson!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Korábbi írásbeli feladatsorok

Az Országos Közoktatási és Vizsgaközpont (OKÉV) engedélyével itt közöljük a 6 és 8 osztályos gimnáziumok központi írásbeli feadatsorait és azok megoldókulcsait.

hvg.hu Itthon

Felvételizők és fogadó intézmények száma

A korábbi évek felvételi adatai bizonyítják, hogy aki 6 vagy 8 osztályos gimnáziumba akar járni, az esetek túlnyomó többségében be is jut valamelyik efféle képzést adó intézménybe. Persze nem biztos, hogy abba, amelyikbe leginkább akart.

hvg.hu Itthon

AZ OKÉV területileg illetékes regionális igazgatóságai

Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontot 1999-ben alapította a kormány. Az OKÉV központi költségvetési szerv, amely központi hivatalként működik, s feladatait országos illetékességgel látja el. A központ a főigazgatóság mellett további hét regionális igazgatóságból áll.

hvg.hu Itthon

Hasznos tippek felvételiző nyolcadikosoknak

A nyolcadikosok január 29-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdik meg a 9. évfolyamra történő központi írásbeli felvételijüket. A közel 110 ezer végzős általános iskolai nebuló közül 57 ezer jelentkezett írásbeli vizsgára. Mellékletünkben a lehetőségekrők tájékozódhat, és letöltheti a múlt évi teszteket is.