szerző:
MTI

A Fidesz elnöke szerint hazudik, aki azt állítja, hogy miniszterelnöksége idején törvénytelenséget követett volna el, vagy arra készült volna, így elégtételt vesz majd azokon, akik ilyet mondanak vagy írnak.

Orbán válaszol

Orbán: Ha jól értem, az első vád valami olyasmi, hogy a Tokaj Kereskedőházat meg akartam volna szerezni. A tény ezzel szemben az, hogy a polgári kormány idején a Tokaj Kereskedőház végig állami tulajdonban maradt, sőt mi több törvény garantálta, hogy ott is maradjon. (...) A második vád az, hogy valamilyen törvénytelen támogatást kaptunk volna a feleségem révén. Ez már a negyedik vegzálás ebben az ügyben. Korábban mindenki azt mondta, hogy semmiféle törvénytelenség nem történt. A harmadik vád (...) az, hogy valamiféle taggyűlésen vettem részt. A helyzet az, hogy soha semmilyen taggyűlésen nem vettem részt. Innentől már csak egyetlen vád maradt. (...) hogy szóba álltam, beszéltem a feleségemmel.
Friderikusz:  (...) Mondta-e, hogy "ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet"?
Orbán: Azt biztosan mondtam, hogy miután a törvény lehetővé teszi, hogy pályázzon a feleségem is ezekre a mezőgazdasági támogatásokra, ezt bátran tegye meg, de semmiképpen ne ő, illetve a cége kapja a legtöbb támogatást. Ezt biztosan mondtam.
Friderikusz: Ön azt is mondta, hogy " Tokaj Kereskedőház szent tehén, nehéz hozzányúlni, csak a cikus idején lehet megoldani". Mondta, vagy nem mondta?
Orbán: A Tokaj Kereskedőház a mi számunkra valóban szent tehén - ezt valóban mondhattam. Nem szabad eladni, és még átszervezni sem szabad szerintem, csak nagyon nagy óvatossággal. Nem is vállalkoztunk erre.
Friderikusz: Ugyanakkor hozzáteszi, hogy ezt csak a választások előtt nem lehet megcsinálni. Mintha utalna rá, hogy a választások után Öné lesz az ország, akkor majd lehet.
Orbán: Négy évig voltam kormányfő, nem lett enyém az ország. Ha a realitásokat számokban akarják kifejezni, akkor Tokajban 5200 hektár szőlő van, a feleségemnek ebből 8 hektár volt a tulajdonában.

 

Orbán Viktor vasárnap este a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában az Élet és Irodalom című hetilap személyét, a Tokaj Kereskedőházat és Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-t érintő cikksorozatával kapcsolatban fejtette ki véleményét. 

"Ha bárki azt meri állítani, hogy én valaha is törvénytelenséget követtem volna el miniszterelnökként, vagy ilyesmire készültem volna, akkor azt kell mondanom, hogy egész egyszerűen hazudik, és ha ilyet mond vagy ír valaki, akkor elégtételt is kell majd kérnem" - mondta a pártelnök, majd hozzátette: ugyan őt támadták meg, de egy cégen keresztül, így a helyes sorrend az, hogy a kft. rendezze a dolgot. "Helyreigazítást kértek, majd úgy látom per is lesz ebből, ezt megvárom, és utána a további jogi lépésekről majd dönteni fogok" - mondta. 

Ugyanakkor, mint mondta, nem lepte meg a személyét ért támadás, mert "egy évvel a választások előtt ez így szokott történni", hiszen 2001-ben "ugyanilyen kampányújságban, ugyanilyen kampányjellegű, lejárató" írás jelent meg. Leszögezte: "itt egy kampánnyal van dolgunk". A pártelnök cáfolta, hogy taggyűléseken vett volna részt, hogy törvénytelen támogatást kapott volna feleségének volt cége, vagy hogy valamilyen módon meg akarta volna szerezni a Tokaj Kereskedőházat.

"Innentől már csak egyetlen vád maradt (...), hogy szóba álltam a feleségemmel" - jegyezte meg. Mint mondta, felesége ilyen természetű ügyekben meg szokta kérdezni, hogy "mit lehet és mit nem". Orbán Viktor kifejtette: álláspontja szerint Magyarország mindenkori miniszterelnöke és felesége mindig kevesebbet tehet meg, mint a többi állampolgár.

A műsort vezető Friderikusz Sándor rámutatott, valójában az a kérdés, hogy a lap által közölt jegyzőkönyvekben szereplő mondatokat mondta-e Orbán Viktor vagy sem. "Mondta-e, hogy ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet?" - tette fel a kérdést. Orbán Viktor azt válaszolta: "Azt biztosan mondtam, hogy miután a törvény lehetővé teszi, hogy pályázzon a feleségem is ezekre a mezőgazdasági támogatásokra, azt mondtam, hogy ezt bátran tegye meg, de semmiképpen ne ő, illetve az ő cége kapja a legtöbb támogatást, ezt biztosan mondtam".

Friderikusz felvetette, a hetilapban megjelent jegyzőkönyv tanúsága szerint, Orbán Viktor azt is mondta, hogy a Tokaj Kereskedőház szent tehén, amelyhez nehéz hozzányúlni. A Fidesz elnöke válaszában leszögezte: "A Tokaj Kereskedőház számunkra valóban szent tehén, azt valóban mondhattam, nem szabad eladni, és még átszervezni sem szabad csak nagyon nagy óvatossággal".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Tokaj: egymásnak üzenget a Fidesz és az MSZP

A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Tokaj Kereskedőház Rt. ügyében; szerintük az Orbán Viktor pártelnök ellen indított szocialista támadás hátterében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és az MSZP népszerűségvesztése, illetve az kereskedőház bújtatott privatizációjának leplezése húzódik meg, a szocialisták szerint a Fidesz "kármentő akciója" átlátszó.

Itthon

Orbán privatizált volna Tokajban

A Tokaj Kereskedőház Rt. privatizációját Orbán Viktor – bízva a Fidesz győzelmében – a 2002-es választások utánra tervezte – állítja az Élet és Irodalom riportja.

MTI Itthon

MSZP: a Tokaj-ügy véget vethet Orbán karrierjének

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke politikai karrierjének végét jelentheti, ha igaznak bizonyulnak az Élet és Irodalom című hetilap állításai.

MTI/hvg.hu Itthon

Perelhet a Fidesz a Tokaj-ügy miatt

"Az elmúlt napok rágalmai után a Fidesz jogászai vizsgálják a jogi elégtétel lehetőségét" - mondta Révész Máriusz szóvivő, aki megerősítette, mindenképpen jogi elégtételt vesznek, de az még nem dőlt el, hogy milyen formában.

Ezért megérte több mint tízmilliárdot költeni a Karmelita kolostorra

Ezért megérte több mint tízmilliárdot költeni a Karmelita kolostorra

Macron: Biodiverzitási alapokmány kell

Macron: Biodiverzitási alapokmány kell

Lemészárolták egy Lengyeltótiban élő német gazda teheneit

Lemészárolták egy Lengyeltótiban élő német gazda teheneit

Beteghalál miatt indult eljárás a Honvédkórház három dolgozója ellen

Beteghalál miatt indult eljárás a Honvédkórház három dolgozója ellen

Megszűnik a Lokál és a Ripost kiadója

Megszűnik a Lokál és a Ripost kiadója

Most derült ki: nyomoznak a volt karcagi rendőrkapitány ügyében

Most derült ki: nyomoznak a volt karcagi rendőrkapitány ügyében