szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tiltakozó gyűlést rendeztek ma a fővárosban, a Moszkva téren, ahol múlt vasárnap egy ismeretlen támadó karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút. A demonstráción - többek között - roma szervezetek vezetői és a megkéselt fiú szülei szólaltak fel.

"Fasiszták leszúrtak egy 15 éves fiút" - kezdte beszédét Tamás Gáspár Miklós filozófus azon a vasárnapi tüntetésen, amelyet a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége kezdeményezett, miután egy hete egy katonai ruhába öltözött hatfős társaság egyik, karddal felfegyverzett tagja átdöfte az őt méregető roma fiút. A rasszizmust elítélő megmozduláson Tamás Gáspár Miklós elmondta: nem most kellene az utcára vonulni, hanem tizenöt éve ezt kéne tenni, amíg látszik, hogy a politikai elit fehér férfiak közösségeként képzeli el ezt az országot. A filozófus elmondta, bár ő kiváltságos fehér férfinak született, az előjogokból nem kér. "Vagy egyenlők vagyunk, vagy nem vagyunk emberek" - fejezte be beszédét. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is felszólalt a demonstráción. Kolompár szerint a bűncselekmény egyértelműen rasszista indíttatású volt, ez pedig ellentmond a rendőrség verziójának, amely szerint ez nem bizonyított.

A tüntetésen a támadást elszenvedett fiú szülei is a mikrofonhoz léptek, s mindenkinek megköszönték, aki eljött a rendezvényre. A édesanya kiemelte: fiának a tétlenül szemlélődő utasok és járókelők közül egyedül egy 13 éves gyerek nyújtott segítséget a támadást követően. A rendezvényen Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor levelét is felolvasták, melyben arról beszélt: Budapest ne váljon a "hosszú kések városává". 

A demonstrálók a beszédek elhangzását követően átvonultak a 21-es busz végállomásához, majd a Szent János kórházhoz, ahol a fiatalembert ápolják.

A demonstráció több résztvevőjének elmondása szerint egy férfi "cigányokat bántani tilos" táblával a kezében provokálta a tüntetőket, amelynek következtében kisebb dulakodás alakult ki. A rendőrség közölte: őrizetbe vettek egy 28 éves férfit rendzavarás miatt.

A demonstrációt megelőzően az azt szervező MEASZ elnöke, Hanti Vilmos arra emlékeztetett, hogy "senki nem próbált az áldozat védelmére kelni, majd a sebesültön segíteni. A társadalom közönye a rasszista csoportok legjobb szövetségese". A kezdeményezéshez tucatnyinál több szervezet csatlakozott, köztük a Roma Polgárjogi Alapítvány, amelynek vezetője, Horváth Aladár azt hangsúlyozta, hogy "nemcsak a rasszista erőszak (...) elfogadhatatlan, hanem általában az erőszak maga. Nem szabad hagynunk, hogy a hétköznapok része legyen a félelem."

A tiltakozó akcióhoz a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete, az MSZP Országos Emberjogi és Gyermek Tagozata, az SZDSZ - Új Generáció, az Országos Cigány Önkormányzat, a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége, a Haver Alapítvány, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Bnai B´aith Budapest Páholy, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma, a MSZP budapesti társadalompolitikai tagozata, valamint országos roma tagozata, a Raoul Wallenberg Egyesület csatlakozott. A kormány és tárcája nevében Teleki László, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium államtitkára mondott beszédet.

Az elkövető
fantomképe
Múlt vasárnap a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében lévő megállóban, egy hatfős társaság egyik tagja karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút, mert az megnézte őt és szokatlanul öltözött társait. A támadó társaival együtt gyalog elmenekült. A budapesti rendőr-főkapitány félmillió forintot ajánlott fel annak, aki értékelhető információt tud adni a támadókról, de a rendőrség szombatig semmi érdemi eredményre nem jutott a nyomozásban.

Az életveszélyes sérüléseket szenvedett fiút a támadás helyszínéhez közeli Szent János Kórházban ápolják, ahol az orvosok nem kívánnak tájékoztatást adni a beteg állapotáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

LESZÚRT ROMA FIÚ

Emberölés bűntettének kísérlete miatt lapzártánkkor még ismeretlen tettes ellen nyomozott a Budapesti...

hvg.hu Itthon

Még mindig nem találják a kardos támadót

A rendőrség közölte, még mindig nagy erőkkel keresik azt a csoportot, amelynek egyik tagja vasárnap karddal életveszélyesen megsebesített egy roma fiút a Moszkva térnél. A rendőrök továbbra is számítanak a lakosság segítségére. A nyomozást a titkosszolgálat is segíti. Civil szervezetek május 15-re tiltakozó demostrációt szerveznek a Moszkva térre.

A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról

A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Nincs felelőse a négy ember halálát okozó dombóvári tragédiának

Nincs felelőse a négy ember halálát okozó dombóvári tragédiának