szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szolidaritás Emlékérmet vehettek át hétfőn a magyar Parlamentben azok a magyarok, akik az 1980-as években ellenzékiként sokat tettek a lengyelországi események hiteles bemutatásáért.

A lengyel Szolidaritás mozgalom első vezetője, Lech Walesa a szervezet 25 évvel ezelőtti megalakulása és a munkástüntetések kirobbanása alkalmából levélben üdvözölte a kitüntetett magyarokat.

"Ma Lengyelország azon barátai előtt hajtunk fejet, akik saját hazájukban, a kommunista propaganda hazugságai ellenére felismerték és megértették küzdelmünk értelmét" – írta Lech Walesa, aki a Lengyel Köztársaság elnöke is volt.

Rafal Wisniewski, a Lengyel Köztársaság Nagykövete mások mellett Göncz Árpádnak, Jeszenszky Gézának, Kende Péternek, Kőszeg Ferencnek, Magyar Bálintnak és Rajk Lászlónak adta át a lengyel külügyminisztérium és Gdansk város által alapított emlékérmeket.

Szili Katalin házelnök az átadáson úgy fogalmazott: a Szolidaritás nélkül "nem lett volna rendszerváltás Magyarországon, vagy ha mégis, nem így zajlik az átmenet".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Szolidaritásra emlékeznek Lengyelországban

Valami elkezdődött 25 évvel ezelőtt, ami megváltoztatta a világ képét - emlékeztetett hétfőn Lech Walesa, a háború utáni első független lengyel szakszervezet, a Szolidaritás megalakulásának évfordulóján rendezett nemzetközi értekezleten, Varsóban.

hvg.hu Világ

Gorbacsov nem megy Gdanskba a Szolidaritáshoz

Az egykori szovjet reform-elnök közölte, nem megy el Lengyelországba a Szolidaritás szabad szakszervezeti mozgalom 25. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségekre. Mint mondja "nem kell túlbecsülni a hajógyári munkások szerepét".

Vélemény

És mi hogyan ünnepelnénk?

Nem tudom, hogy aki a múlt héten itthon olvasta, nézte, hallgatta a híreket, érzékelhette-e, mi zajlott le Varsóban és Gdanskban augusztus utolsó három napján. Röviden ennyi: Lengyelország önmagát, a világ a lengyeleket ünnepelte.

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot

2022-től a saját járműve buktathatja le a szabálytalan autóst

2022-től a saját járműve buktathatja le a szabálytalan autóst

Gulyás: A Fidesz néppárti tagsága már csupán technikai kérdés

Gulyás: A Fidesz néppárti tagsága már csupán technikai kérdés