szerző:
MTI

A politikai és szövetségesi kapcsolatok erősítése, a gazdasági, tudományos és oktatási együttműködés kiszélesítése áll Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán kezdődő négynapos hivatalos egyesült államokbeli látogatásának a homlokterében, amelynek során a magyar kormányfő pénteken találkozik a Fehér Házban George Bush amerikai elnökkel.

Bush elnök az utóbbi három év során most találkozik harmadjára magyar kormányfővel. Hasonló nagyságrendű országok vezetőivel ez ritkán esik meg ilyen sűrűséggel.

A miniszterelnököt elkíséri útjára Kóka János gazdasági, Somogyi Ferenc külügy-, illetve Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. A korábbi kormányfői látogatásoktól eltérően ezúttal a koalíciós partner SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor is a küldöttség tagja lesz.

A látogatás kiemelt célja, hogy ösztönözze az amerikai befektetéseket, az együttműködést a kutatás-fejlesztésben, a biotechnológia, az informatika területén, valamint az egészségügyben, így a magyar rák-, és szívbetegség-megelőzési programokban. A magyarországi közvetlen beruházások jelentős része Amerikából érkezik.

A csaknem egyórásra tervezett fehér házi találkozón áttekintik a nemzetközi politika kérdéseit, így az európai integráció várható alakulását. Magyarország stratégiai értelemben ugyan kevésbé fontos, mint a balkáni háború idején volt, az amerikai erők globális átrendezésével az új támaszpontok Románia és Bulgária területén létesülnek, a NATO tevékenységének a súlypontja az euroatlanti térségen túli területekre tevődik át, a terrorizmus elleni háborúban azonban Amerika valamennyi szövetségesére számít. Magyarország kedvező megítélésében fontosak a gesztusok is, s igen kedvezően fogadták a Katrina hurrikán után felajánlott magyar segélyt és a magánszféra szolidaritását, nevezetesen a baptisták segélyakcióját.

Washington a kezdetektől támogatta a budapesti Demokratikus Átmenet Nemzetközi Központjának (ICDT) a létrehozását, amely a kelet-európai tapasztalatokkal segíti a demokratizálás útjára lépő országokat.

A Fehér Háznak a találkozót bejelentő júliusi közleménye Magyarországot az Egyesült Államok szoros NATO-szövetségesének nevezi, amely fontos segítséget nyújtott a demokrácia és biztonság támogatásához Irakban, Afganisztánban és a Balkánon. A közlemény szerint az elnök és a kormányfő megvitatja a két ország közös elkötelezettségét, hogy együttműködnek a szabadság előmozdítása érdekében Európában, Eurázsiában és a világon.

Washingtonban kedvező a megítélésünk (Oldaltörés)


Washingtonban kedvezően értékelik, hogy Magyarország az irakiak taszári kiképzésével, majd a készségesek koalíciójának a tagjaként 300 fős szállítóalakulattal segítette az iraki küldetést, a zászlóalj mandátumának lejárta után pedig rögtön felajánlotta segítségét a NATO iraki kiképző missziójának a megteremtéséhez.

Magyarország - 2006 szeptemberéig érvényes felajánlása szerint - 120 fős őrszázaddal kész hozzájárulni a NATO iraki kiképzőközpontjának őrzés-védelméhez és az egység januártól el tudja kezdeni a megbízatást. Magyarország kiveszi a részét a feladatokból Afganisztánban is, ahol jelenleg 150 fős könnyű gyalogszázad állomásozik, valamint törzstisztek NATO-beosztásokban. Felmerült annak a lehetősége, hogy Magyarország úgynevezett tartományi újjáépítési csoportot működtetne, miközben nem lépné túl az
Afganisztánban állomásoztatható magyar erők számának felső határát.

Legutóbb 2002-ben, majd 2004-ben járt magyar kormányfő a Fehér Házban Medgyessy Péter személyében. Az első vizit legfontosabb célja még a magyar NATO-kötelezettség teljesítésével és a terrorizmus elleni harc támogatásával kapcsolatban támadt washingtoni kételyek eloszlatása és annak megerősítése volt, hogy Magyarország megbízható és kiszámítható szövetségese az Egyesült Államoknak. A 2004. júniusi második látogatás fő célját már a gazdasági együttműködés előmozdításában hirdették meg.

A két ország viszonyában egyetlen nyitott kérdés van, a magyar állampolgárok amerikai vízummenteségének régóta napirenden szereplő ügye. Gyurcsány Ferenc az eddigieknél konkrétabb és a magyarországi sajátosságokat figyelembe vevő, a feltételek teljesítését megkönnyítő egyéni menetrendet fog kérni a vízummentesség elérésére. Magyarország azt szeretné, ha ebben minden országot érdemei szerint ítélne meg Washington.

Tavaly mintegy négyszáz ezer amerikai járt Magyarországon és százezer magyar az Egyesült Államokban.    Gyurcsány Ferenc látogatása során New Yorkban találkozik Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, előadást tart a Council on Foreign Relations külpolitikai kutatóintézetben, Washingtonban megbeszélést folytat Condoleezza Rice külügyminiszterrel, találkozik Tom Lantossal, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagjával, Bill Frist szenátorral, a felsőház republikánus párti csoportjának vezetőjével, Dennis Hastert republikánus párti képviselőházi elnökkel. A kormányfő mindkét városban találkozik üzletemberekkel, valamint helyi magyarokkal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Bush elismerte: nem volt a Katrina okozta helyzet magaslatán

George Bush amerikai elnök ismét beismerte, hogy a kormány nem volt helyzet magaslatán a Katrina hurrikán okozta nehézségek felszámolásakor. Megígérte ugyanakkor, hogy fedezik a légörvény sújtotta térség újjáépítési költségeinek java részét.

Itthon

Gyurcsány utolérte Orbánt

Alig változtak egy hónap alatt a politikusok rokonszenvindexei. Egyetlen esemény, hogy az utóbbi félévben népszerű Orbán Viktor mellé felzárkózott a kormányfő – derül Ki a Szonda Ipsos Népszabadságban közölt felméréséből.

MTI Itthon

Gyurcsány könyve megjelenés előtt

"Legyünk Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő, legerősebb gazdaságú országa!" - javasolja nemzeti célkitűzés gyanánt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Útközben című most megjelenő könyvében.

MTI Világ

52 milliárdos amerikai segélytörvényt írt alá Bush

Az amerikai törvényhozás mindkét háza egyetlen nap alatt elfogadta, az elnök pedig jóváhagyta azt a törvényt, amely 51,8 milliárd dollárral megnöveli a Katrina hurrikán következményeinek felszámolására szolgáló, eddigi tízmilliárdos összeget.

MTI Világ

Bush szereplése: megosztott a közvélemény

A mintegy ötszáz megkérdezett 47 százaléka bírálta az amerikai elnöknek a természeti csapásra adott válasszal kapcsolatos teljesítményét, és 46 százalékuk volt elégedett vele.

MTI Itthon

Gyurcsány cége pert indít a Magyar Nemzet ellen

Az Altus Rt. vezérigazgatója, arról tájékoztatta Gyurcsány Ferencet, hogy a cég jó hírnév megsértése miatt kíván pert indítani a napilap kiadója ellen. Az Altus a miniszterelnök és családja házának hasznosítására évekkel korábban szerződést kötő Fittelina Kft. jogutódja.

MTI Világ

Bush kinevezte a katasztrófavédelem új igazgatóját

David Paulisont, a belbiztonsági minisztérium magas rangú illetékesét nevezte ki hétfőn George W. Bush amerikai elnök az Egyesült Államok szövetségi katasztrófavédelmi hivatala (FEMA) új igazgatójává.

MTI Világ

Bush több NATO-segítséget kér a katasztrófához

Az Egyesült Államok azt kérte a NATO-tól, vizsgálja meg, tud-e a jelenleginél nagyobb szerepet játszani a Katrina hurrikán pusztításait követően útnak indított európai humanitárius segélyek eljuttatásában - közölte egy szövetségi illetékes Brüsszelben.

MTI Világ

Nem növelte Bush népszerűségét a hibák beismerése

Az amerikaiak többsége most első ízben nem tartja George Bush amerikai elnököt erélyes és határozott vezetőnek a Gallup intézet a USA Today napilap és a CNN hírtelevízió megbízásából készült felmérése szerint.

MTI Itthon

Gyurcsány-Bush találkozó a jövő héten

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő a jövő héten négynapos látogatást tesz az Egyesült Államokban, amelynek állomásai New York, majd Washington lesznek és pénteken találkozik George Bush amerikai elnökkel a Fehér Házban.

MTI Világ

New Orleans: a demokraták Bushékat vádolják

Az amerikai szövetségi katasztrófavédelmi hivatal előre jelezte Washingtonnak, hogy a hurrikán átvonulása egymillió ember kitelepítésével és azzal járhat, hogy a víz csapdába ejt 300-350 ezer embert New Orleansban és környékén.

Villámárvizek öntöttek el településeket több megyében is

Villámárvizek öntöttek el településeket több megyében is

Holnap indul öt súlyosan veszélyeztetett orrszarvú Európából Ruandába – videó

Holnap indul öt súlyosan veszélyeztetett orrszarvú Európából Ruandába – videó

Videó: Akkora villámárvíz volt Cserépfalun, hogy vízibuszként ment a távolsági

Videó: Akkora villámárvíz volt Cserépfalun, hogy vízibuszként ment a távolsági

Nagy meglepetés érheti a nyaralni induló autósokat a szomszédos országokban

Nagy meglepetés érheti a nyaralni induló autósokat a szomszédos országokban

Felsővezeték-szakadás miatt parlagfűben gyalogolt egy vonatnyi ember

Felsővezeték-szakadás miatt parlagfűben gyalogolt egy vonatnyi ember

Már 40 ezren szavaztak az előválasztáson

Már 40 ezren szavaztak az előválasztáson