szerző:
MTI

A Fidesz mint nemzeti alapokon álló párt, a nemzeti összetartozás eszméje és gondolata köré szerveződött szövetség, mindig is támogatni fogja a határon túli magyarok kettős állampolgárságot célzó törekvéseit mindaddig, amíg ezt ők maguk is akarják - jelentette ki a szlovákiai Csicsón Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke.

„E törekvésük megvalósításában számíthatnak a Fideszre, képviselni fogjuk őket" – hangsúlyozta Orbán, akit az aradi vértanúk emlékművének felavatására hívott meg a csallóközi faluba a helyi önkormányzat. „Mi soha nem fogunk hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar nemzetet megosszák, és nem egyezünk bele, hogy szembefordítsák a határon túli és a határon belüli magyarokat. Mint ahogy abba sem, hogy a magyar nemzetet bármilyen jelzővel illessék, mert mi az összetartozó, egységes magyar nemzetben, a magyarok összetartozásában hiszünk, és ennek szolgálatában minden európai eszközzel élni kívánunk" – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint e tekintetben az európai eszközök tárháza rendkívül sok lehetőséget kínál.

Orbán Viktor ezek közül olyan területeket említett, mint az emberi jogok, az autonómia, a kulturális identitás megerősítése, a gazdasági együttműködés és a kettős állampolgárság. „Ezt képviseljük a nemzetközi színtéren, és ezt képviselem az Európai Néppárt alelnökeként" – mondta.

A Fidesz-MPSZ elnöke megbeszélést folytatott Bugár Bélával, a Magyar Koalíció Pártjának elnökével és a párt vezetőivel. Ezt követő sajtótájékoztatóján a Fidesz-MPSZ elöke elismerő szavakkal beszélt Szlovákia sikereiről. „Hiszek abban, hogy a szlovákok sikerei előnyösek a magyarok számára is. Az európai versenyt állni képes Szlovákia jó Magyarországnak is. Büszkék vagyunk az MKP-nak a szlovák kormánykoalícióban felmutatott sikereire. Figyelemre méltó, hogy Szlovákia a következő évben már három százalék alá tudja szorítani a költségvetési hiányt. Elismeréssel vegyes irigységgel nézzük azt is, hogy a gazdák számára egyre több jelentős mértékű támogatást tudnak adni. Bárcsak mi is 2009-ben bevezethetnénk az eurót!" – nyilvánította ki.

„Jó reményeink vannak a kisebbségi törvény módosítását célzó megbeszéléseinket illetően" – jelentette ki Orbán arra a kérdésére, hogy van-e remény a magyarországi szlovák kisebbség parlamenti képviselethez jutására. A pártelnök várakozásai szerint az MSZP-vel ebben a kérdésben meg tudnak majd állapodni.

Orbán Viktor és Bugár Béla elmondta, hogy elsődlegesen a magyar-magyar kapcsolatokat és kárpát-medencei magyarságot erősítő lehetőségekről, valamint európai kérdésekről tárgyaltak. „Azt szeretném, hogy Magyarország mindenkori kormányával tisztességes parlamenti viszonyt lehessen kiépíteni. Partnerségről azonban az utóbbi időben sajnos csak a Fidesz esetében beszélhetünk” – jelentette ki Bugár Béla, aki szerint: „Nem veszik komolyan, talán emberszámba sem veszik a szlovákiai magyar pártokat, hiszen valóban komoly kérdésekről csak közvetve, levelezések és nem közvetlen megbeszélések útján értekeznek velük."

Mindkét politikus szólt arról, hogy a magyar és a szlovák parlament egyként megszavazta Románia uniós csatlakozását, többek között azért is, mert „az a célunk, hogy a Kárpát-medence minden magyarja uniós tag legyen, mert ez is az egy nemzethez való tartozás tudatát erősíti" – fejezte be Bugár.

A csicsói ünnepség résztvevői a pártközi találkozó helyszínéről a falu lakóinak kíséretében fáklyás menettel az aradi vértanúk felavatandó emlékművéhez vonultak.

Az emlékműnél Orbán Viktor mintegy másfél ezer helyi és környékbeli emberhez szólva egyebek között azt mondta: „A XX. századi magyarság történetében a megtorlóké volt a főszerep. A szétszakítottság és a kommunista diktatúra ellenére azonban megmaradt a nemzet különböző államokban élő magyarjainak lelki közössége. Most azonban rajtunk, a továbblépőkön, az újat hozókon van a sor. A XXI. század első lapjait még csak most ütöttük fel. Ezekre a lapokra végre magunk írhatjuk fel a közös sorsunkat egy erős, önbizalommal, reménnyel teli újraegyesülő nemzet sorsközösségét” – így Orbán, aki szerint „a XXI. század biztató, sőt csábító lehetőséget kínál a XX. században meggyötört és szétdarabolt magyar embereknek. A szabad mozgás, a vállalkozás szabadsága megnyithatja az utat a magyar nemzet újraegyesítése előtt, feltéve, ha képesek vagyunk a szétszabdalt magyarságot egyetlen jól működő gazdasági övezetté szervezni."

A Szózattal kezdődő és a Himnusz hangjaival végződő csicsói ünnepségen jelen volt Győrffy Csaba pozsonyi magyar nagykövet, a Magyar Koalíció Pártjának több minisztere és pártvezetője, valamint a szlovákiai magyar közélet számos ismert képviselője is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szóvivői adok-kapok Orbán hiányzása miatt

Az MSZP szerint miközben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a munka becsületének visszaadását hirdeti, el se nagyon jár munkahelyére, az Országgyűlésbe - mondta Nyakó István, a párt szóvivője. A Fidesz szóvivője szerint ugyanakkor egy miniszterelnök munkáját nem beszédeinek hossza és száma alapján lehet értékelni.

MTI Itthon

Orbán Viktor szerint kisiklott a rendszerváltás vonata

"Tizenöt évvel ezelőtt közösen felszálltunk egy vonatra, amire az volt felírva, rendszerváltoztatás. Ha körülnézünk, akkor azt látjuk, hogy ez a vonat letért az eredeti pályájáról, azt is mondhatnám, hogy kisiklott" - mondta Orbán Viktor a Vállalkozók Pártja szombati rendkívüli kongresszusának vendégeként, Budapesten.

MTI Itthon

Orbán: munkám lényege, hogy tartsam az emberekben a lelket

Orbán Viktor egy csütörtöki rádiós interjúban munkája lényegének azt nevezte, hogy megpróbálja tartani a lelket az emberekben, és közös célokat alakítson ki velük. Az MSZP szóvivője szerint viszont a Fidesz elnöke az utóbbi három évben "a parlament egyik legnagyobb munkakerülőjévé vált".

MTI Itthon

Orbán: a falunak hiányzik a jelene

Magyarországon a falunak nemcsak múltja van, hanem jövője is, e pillanatban azonban a jelene hiányzik még - többi között erről beszélt Orbán Viktor vasárnap Dabason, a faluparlament első országos gyűlésén.

MTI Itthon

A NOB-elnök találkozott Orbán Viktorral

Többek között egy magyarországi olimpia megrendezésének esélyeiről volt szó Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke és Orbán Viktor Fidesz-elnök vasárnap reggeli találkozóján.

Halálra gázoltak egy férfit az M0-s út leállósávjában

Halálra gázoltak egy férfit az M0-s út leállósávjában

Venezuela titokban Afrikába csempészi az aranykészletét

Venezuela titokban Afrikába csempészi az aranykészletét

Beindultak a találgatások, miután kiderült, hogy nőt küld a NASA a Holdra

Beindultak a találgatások, miután kiderült, hogy nőt küld a NASA a Holdra

Sólyom László arról beszélt, hogy a KDNP az egyházra erőlteti az akaratát

Sólyom László arról beszélt, hogy a KDNP az egyházra erőlteti az akaratát

Feldmár András: „A gyerek pontosan tud mindent, csak nincsenek rá szavai”

Feldmár András: „A gyerek pontosan tud mindent, csak nincsenek rá szavai”

Egy budai gimnáziumban is meglopták a diákokat az évzáró alatt

Egy budai gimnáziumban is meglopták a diákokat az évzáró alatt