szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar lapokban közölt hirdetéssel, amely "bundával" gyanúsítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, reagált a nagyobbik magyar ellenzéki párt a Financial Times decemberi cikkeire, amelyekben - a Fidesz állítása szerint - a kormány a valósnál rózsásabb képet festett Magyarország helyzetéről - írta pénteken megjelent számában a The Economist.

A mértékadó brit hetilap írása emlékeztetett: a Gyurcsány-kormány elismerte, hogy kifizetette a Financial Timesnak a Fidesz által emlegetett összeget (20 millió forint), ám csak azokért az írásokért, amelyeket a lap egyértelműen hirdetésként tüntetett fel. A választások közeledtével s az MSZP és a Fidesz közötti különbség zsugorodásával "a Fidesz vezetői, úgy tűnik, azt gondolják, hogy minden lehetőséget meg kell ragadniuk arra, hogy üssenek egyet a kormányon". 

A The Economist szerint "a választások idején a Fidesz híveinek kedvelt időtöltésük a külföldi sajtó csépelése. A 2002. évi választási hadjáratban egy titokzatos Kontroll csoport állt elő azon külföldi tudósítók névsorával, akik állítása szerint a "magyarellenesség" bűnébe estek, s a listát közzétette a Fideszhez közel álló Magyar Nemzet hasábjain. A dolgok még csúnyább fordulatot vettek, amidőn több jobboldali újságíró megjelent a televízióban, és antiszemita és meleg-ellenes sértésekkel verbálisan bántalmazta a jegyzékben szereplő személyeket."

Az akkor hatalmon lévő Fidesz tagadta, hogy köze volna a Kontroll csoporthoz. Furcsa módon azonban azután, hogy egy nyugati diplomata a kormányszóvivő értésére adta: az efféle viselkedést nem pártfogolják olyan országokban, amelyek csatlakozni kívánnak az Európai Unióhoz, a jelenségnek vége szakadt - idézte fel a 2002-es történéseket a brit hetilap. A Magyar Nemzet pedig 180 fokos fordulatot tett, dicsérő cikkek sorozatát közölve a Kontroll csoport jegyzékére fölkerült tudósítókról.

Ezúttal a Fidesz kezdettől fogva békülékenyebb álláspontra helyezkedett. Amikor a külföldi tudósítók budapesti egyesülete nyilatkozatban ítélte el a Bunda! című hirdetést, amely szerinte sérti mind a Financial Times, mind az angol tudósítók tisztességét, a párt azt állította, hogy az egész egy félreértés, és dicsérte az országban dolgozó "nagyra becsült" külföldi tudósítókat. Ám a Financial Times még mindig várja a bocsánatkérést - fejeződött be a The Economist írása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A Fidesz válasza a Financial Times-nak

A Fidesz–Magyar Polgári Szövetségnek nem a Financial Times című lappal, hanem a magyar kormánnyal és annak egyes tagjaival van vitája - írta Deutsch Tamás, a párt országgyűlési képviselője a brit napilap vezető szerkesztőjének, Hugh Carnegynek címzett levélben.

hvg.hu Itthon

A Fidesz teljes levele az FT-nek

A Fidesz–Magyar Polgári Szövetségnek nem a Financial Times című lappal, hanem a magyar kormánnyal és annak egyes tagjaival van vitája - írta Deutsch Tamás, a párt országgyűlési képviselője a brit napilap vezető szerkesztőjének, Hugh Carnegynek címzett levélben, amelynek teljes szövegét közöljük.

MTI Itthon

FT-ügy: parlamenti vizsgálóbizottságot akar a Fidesz

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Répássy Róbert fideszes parlamenti képviselő a Gyurcsány-kormány közpénzek felhasználásával folytatott kampánytevékenységének kivizsgálására - közölte a nagyobbik ellenzéki párt frakciójának sajtóirodája.

Itthon

Mi is van a Fidesz támadta FT-mellékletben?

Továbbra sem csillapodik a londoni üzleti napilap, a Financial Times (FT) magyar melléklete körüli vihar. A Fidesz decemberben megjelentette „bundás” hirdetését, ma pedig parlamenti különbizottságot kezdeményezett, amiből állítólag ugyan ki akarták hagyni az FT-t, de mégis belekerült. Emellett különös hangütésű levelet írtak Londonba. Az ügy kapcsán továbbra is támadják a Gyurcsány-kormányt. De mit is tartalmazott valójában a melléklet?

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába