szerző:
MTI

Európában a leggyakrabban használt kábítószer a cannabis, de jelentősen növekszik a kokainhasználók köre is - hívja fel a figyelmet az INCB, az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve éves jelentésében. A kábítószer-fogyasztást tekintve közbülső pozíciót foglal el Magyarország.

Az Európai Unió 25 tagországában, valamint Lichtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Izlandon 2005-ben 30 millió ember használt illegálisan cannabist. A 15 éves diákok 15 százaléka az Európai Unión belül egy év alatt több mint 40 alkalommal használta a tiltott szert a 2005-ös adatok szerint - közölte a jelentést ismertetve Lévay Miklós tanszékvezető egyetemi tanár, aki hozzátette, a tiltott szer használata leginkább Csehországban, Franciaországban, Írországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban gyakori.

Magyar valóság

A magyar középiskolások 16 százaléka próbált már ki valamilyen drogot, a leggyakrabban használt
szer Magyarországon is csakúgy, mint a világ más országában a cannabis - mondta Felvinczi Katalin, kábítószerügyi koordinációért felelős miniszteri biztos. Európában a hasonló korú diákok 21,6 százaléka, az Egyesült Államokban pedig 35,1 százaléka próbált ki valamilyen kábítószert. A szakember szerint ez az arány jobb, mint az európai és az amerikai átlag. A kábítószer-használat terén Európában a középmezőnyben foglalunk helyet - mondta a miniszteri biztos.

Magyarországon 1995 és 2003 között három és félszeresére emelkedett az illegális szereket kipróbálok aránya. A miniszteri biztos 14-15 ezerre becsülte a drogambulanciák látókörébe kerülő problémás szerhasználók számát. Kábítószerrel történő visszaélés miatt 2004-ben 6100 ember ellen indult eljárás. Magyarországon súlyos szakemberhiánnyal küzdenek a drogambulanciák, befogadó kapacitásuk pedig nem elegendő.

A bécsi székhelyű szervezet jelentésében felhívja a figyelmet arra, hogy Nyugat-Európában széles körben terjed a kokainhasználat. A felmérések azt mutatják, hogy a kokainfogyasztás elterjedése növekedett a fiatalok körében Dániában, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, valamint Ausztria, Görögország, Írország és Olaszország egyes területein. 

Az INCB jelentésében figyelmeztet az illegális metamfetamin-gyártás gyors növekedésére. Az észak-amerikai és délkelet-ázsiai gyors növekedés mellett, az illegális gyártás Afrikában, Kelet-Európában és Óceániában is terjed.

A jelentés, a régiók bemutatása mellett, kiemelten foglalkozik a kábítószer-termesztést kiváltó, legális megélhetési módokat bevezető programok értékelésével. Az ENSZ 30 éves programjai az ópium és kokaincserje termesztése helyett azt segítik elő, hogy a kieső jövedelmet kávé, kakaó, gumi termesztésével vagy kézműipari termékek előállításával pótolják a sokszor mélyszegénységgel sújtott régiókban. Ehhez azonban hosszú távú gondolkodásra van szükség - állapítja meg a jelentés.

Az INCB szerint aggodalomra ad okot, hogy Kanadában olyan rendeletet fogadtak el, amely orvosi megfontolásból lehetővé teszi a cannabis használatát, de több európai országban is enyhítettek az erre vonatkozó szabályokon.

Az ENSZ-jelentés külön fejezetet szentel Romániának, ahol sokáig nem volt megfelelő az illegális drogfogyasztás ellenőrzése. A nemzetközi szervezet jelentésében sürgeti a román kormányt, hogy a kábítószer-ellenes programokhoz biztosítson megfelelő forrásokat.   

Felvinczi Katalin, kábítószerügyi koordinációért felelő miniszteri biztos elmondta, hogy Magyarországot összesen két alkalommal említi meg a jelentés, ami azt mutatja, hogy a nemzetközi szervezet megítélése szerint nincsenek olyan drámai folyamatok, amelyek indokolttá tennék hazánk említését.  A kábítószer-fogyasztás tekintetében nemzetközi összehasonlításban közbülső pozíciót foglal el Magyarország Európában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

TASZ: az alkalmi drogozó nem rossz dolgozó

A szúrópróbaszerű drogtesztek hatékonyabbá és termelékenyebbé teszik-e a vállalatok működését? Ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet tanulmánya.

Hét nap

ÚJ KÁBÍTÓSZER-BIZOTTSÁG

A nemzeti drogstratégia utóbbi négy évének eredményeit értékeli majd az Országgyűlés hétfőn megalakult kábítószerügyi...

Schilling Árpád: Listák igenis léteznek

Schilling Árpád: Listák igenis léteznek

A nap 24 órájában figyelik a győri késelő fiút a cellájában

A nap 24 órájában figyelik a győri késelő fiút a cellájában

A Magyar Nemzet szerint a jobboldali színházigazgatók vannak veszélyben

A Magyar Nemzet szerint a jobboldali színházigazgatók vannak veszélyben

Változnak a magyarországi rendszámok, több újdonság is jön

Változnak a magyarországi rendszámok, több újdonság is jön

Afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznótetemet találtak Békésben

Afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznótetemet találtak Békésben

Adventi mesenaptár – december 10.

Adventi mesenaptár – december 10.