szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kurzor.hu keresőprogram januárban és februárban rögzített keresési rekordjaiból készített statisztikákból többek között kiderült, hogy a hazai internetezők komoly figyelmet fordítanak a politikusokra és pártokra, közülük is elsősorban a két nagy politikai tömörülésre és ezek vezetőire.

A Kurzor.hu internetes kereső statisztikái szerint a jelenlegi parlamenti pártok közül leginkább a Fidesz iránt érdeklődnek a felhasználók: a 4 pártra együttesen irányuló keresések fele a nagyobbik ellenzési párthoz köthető Jövő Szövetségével volt kapcsolatos. Ezzel egyidejűleg az internetezők 27 százaléka az MSZP, 14 százaléka pedig az SZDSZ nevét gépelte be, míg a legkevesebb, 8 százaléknyi keresési kérést az MDF kapta.

Szembetűnő, hogy a felhasználók a politikában széleskörű értesülésekre vágynak: jelentős figyelem irányul a pártok helyi, illetve ifjúsági szervezeteire, ugyanakkor az internetezők éppúgy kíváncsiak a helyi képviselőjelöltekre, mint az országos pártlistákra. A 2005. december 1-től 2006. február 28-ig tartó időszak kereséseit összesítő adatok szerint a választók szembesíteni szeretnék a pártokat eddigi ígéreteikkel is: az abszolút listán előkelő helyezéseket értek el a korábbi választási kampányokra és pártprogramokra irányuló keresések.

Ha a jelenlegi parlamenti pártok helyett azok vezéregyéniségeinek keresettségét nézzük, akkor a toplista élén megfordul a sorrend. A kormányfőjelöltek listájában Gyurcsány Ferenc végzett az élen, a keresések 75 százalékával. A jelenlegi miniszterelnökre elsősorban elhíresült táncos videója kapcsán voltak kíváncsiak az internetezők, de komoly érdeklődés mutatkozott Gyurcsány internetes naplója és könyve iránt is. Emellett az MSZP jelöltjének jelenlegi anyagi helyzete, illetve vagyonának gyarapodása foglalkoztatja az internetezőket.

A második helyezést elért Orbán Viktor nevét leggyakrabban pártjával együtt gépelték be a Kurzorba, de az internetezők a Fidesz kormányfőjelöltjének nevét – valószínűleg országjárása kapcsán – sűrűn kapcsolták össze városokkal is. Ezen kívül sokan kerestek rá Orbán elhangzott beszédeire.

A két nagy párt dominanciáját mutatja, hogy a kisebb pártok vezető politikusainak neve lényegesen ritkábban került be a keresőablakba: Kuncze Gábor, illetve Dávid Ibolya nevét mindössze 1, illetve 2 százalékos arányban írták be a keresőablakba.

A politikusok vagyoni helyzete, életpályája továbbra is a választók érdeklődésének középpontjában van, de a reflektorfény mostanra már családjukra is ráirányul. A Kurzor.hu statisztikái szerint az internetezők Dávid Ibolya férje mellett Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor gyermekeire is rákeresnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Választás 2006

Medián: Gyurcsány és az MSZP vezet (grafikonok)

A múlt hétvégi adatok szerint hibahatáron belül előzött az MSZP. Két hete még a Fidesz vezetett, most egy százalékkal Gyurcsány Ferenc pártja. Még látványosabban mozdult el a két kormányfőjelölt megítélése: tizenegy ponttal tartották alkalmasabbnak a jelenlegi miniszterelnököt Orbán Viktornál.

MTI Választás 2006

Die Welt: "piszkos" választási kampány dúl Magyarországon

Piszkos választási harc Magyarországon címmel közölt beszámolót szerdán a berlini Die Welt, míg az alcímekben a szerkesztők azt emelték ki, hogy néhány héttel a magyarországi választás előtt a pártok "heves háborúságban" állnak egymással, s fej-fej melletti a küzdelem.

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Tovább szigorítanak Szlovákiában

Tovább szigorítanak Szlovákiában

Elektromos autókat gyárthat a Huawei, még az idén jöhet az első modell

Elektromos autókat gyárthat a Huawei, még az idén jöhet az első modell