szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pénzügyminisztérium (PM) október 31-ig állítja össze a következő három évre a fejezeti előirányzatok fő számait is tartalmazó költségvetési törvényjavaslatot - közölték szerdán.

Az államháztartási törvény korábban is előírta a három évre előtekintő adatok bemutatását, ám eddig a büdzsébe csak a főbb makroszámok kerültek be. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Világgazdaság szerdai számában megjelent cikk szerint elmondta: három évre előre rögzíti a kormány a költségvetés fő számait fejezeti kiadási tételenként, csúszó tervezéssel, nominális plafonokat is előírva, és mindezt törvénybe foglalják.

A miniszterelnök hozzátette: a 2006-os szintet rögzítik 2007-2008-ra minden fejezetben, és ez alól csak a nyugdíj-, a családellátás és az uniós pénzek lehívásához szükséges magyar forrás lesz kivétel. Minden évben lesz éves költségvetési tervezés, de megváltozik a szemlélet: a bevételeket alulbecsülve, a kiadásokat inkább negatív forgatókönyv szerint számítják, a kockázatot minimalizálva dolgoznak - tette hozzá a kormányfő.

A kormány által jóváhagyott és a Brüsszelbe kiküldött konvergenciaprogram azzal számol, hogy a bruttó hazai termék (GDP) növekedése a fiskális konszolidáció, s ennek nyomán a belföldi kereslet zsugorodása miatt 2007-2008-ban a korábbi 4-4,5 százalékról 2,2 illetve 2,6 százalékra csökken, majd 2009-2011-között visszatér a korábbi 4,1-4,5 százalékos ütemhez.

A dokumentum szerint a GDP-arányos bruttó államadósság az idei 68,5 százalékról jövőre 71,3 százalékra nő, 2008-ban 72,3 százalék, 2009-ban 70,4 százalék lesz. Az infláció 2007 és 2011 között 6,2, 3,3, 3, 2,5-3 és 2,5-3 százalék lesz. A beruházások növekedésében jövőre 2,1 százalékos, 2008-ban 3,7 százalékos, 2009-ben 7,0 százalékos ütemet prognosztizál a kormány.

A folyó fizetési mérleg hiánya GDP-arányosan évente átlagosan 1-2 százalékponttal mérséklődik: a 2006. évi 7,9 százalékról jövőre 5,9 százalékra, 2008-ban 4,4 százalékra, 2009-ben 3,6 százalékra mérséklődik, 2011-re pedig 2 százalékra csökken. Az államháztartás hiánya a GDP arányában az idei 10,1 százalékról 2007-től 2009-ig, évente: 6,8, 4,3, 3,2, százalékra csökken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Elmaradt a költségvetési bizottság ülése

A kormánypárti képviselők távolmaradása, az így kialakult határozatképtelenség miatt elmaradt az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának hétfői ülése.

MTI Gazdaság

Költségvetési kockázatokra figyelmeztet az ÁSZ

A központi költségvetés kiadási és bevételi oldalán mindazok a kockázatok megmutatkoztak az idei év első öt hónapjában, amelyeket az Állami Számvevőszék már korábban jelzett - mondta Kovács Árpád, a szervezet elnöke hétfőn.

MTI Itthon

Befagyasztás a költségvetésben

A jövő évi költségvetési tervezés bázisa az ez évi zárolásokkal csökkentett előirányzat lesz - értesült kormányzati forrásból az MTI. A közszférában csak ott lehet majd bért emelni, ahol valakiktől elvesznek, illetve tovább csökken a létszám.

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer