szerző:
euractiv/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapesten novembertől 8,4 százalékkal drágul a lakossági távfűtés ára, és a Fővárosi Közgyűlés cikluszáró csütörtöki ülésén döntött arról is, hogy januártól többen és nagyobb összeget kaphatnak lakásrezsi-támogatásként az eddigieknél.

A városüzemeltetési bizottság által javasolt 6 százalékos távhőár-emelést a többség leszavazta, mivel ez növelte volna a hőszolgáltató veszteségét. Az utoljára két éve emelt távfűtés árát azért emelték meg most, mivel a céget érzékenyen érinti a több mint 20 százalékos gázár- és az 5 százalékos áfa-emelés. A Főtáv Zrt. szerint azért nincs szükség nagyobb mértékű áremelésre, mivel az elmúlt két évben komoly műszaki fejlesztéseket hajtottak végre. A távhődíj-emelés egy 52 négyzetméteres átlaglakásnál havi 800 forint többletkiadást jelent.

A lakásrezsi-rendelet módosításával több tízezer család kaphat az ideinél nagyobb összegű víz-, csatorna- és szemétdíj kompenzációt. Jövő évtől az idei 1,8 milliárd forint helyett 2,2 milliárdot oszthatnak szét a rászorulók között. A fővárosi önkormányzat az ideihez hasonlóan jövőre is 150 millió forintot biztosít a kompenzációhoz, a többit a közműcégek finanszírozzák.

Új eleme a rendszernek, hogy jövőre a fennállásának 150. évfordulója alkalmából a Főgáz Zrt. is fizet egyszeri alkalommal 150 millió forintot a kompenzációt szétosztó alapítványnak. A rendeletmódosítás 50-60 ezer forintra növeli azt a jövedelemhatárt, ami alapján a rászorulók akár évi 33-43 ezer forintos támogatást is kaphatnak közműszámláikhoz.

Zsinka László (MIÉP) megismételte azt az évek óta jelzett kifogásukat, hogy törvénytelen ez a kompenzációs rendszer. Mint mondta, a törvénysértésre az Állami Számvevőszék már 1997-ben felhívta a figyelmet, jelezve, hogy nem a közműcégek befizetéseiből, hanem a főváros forrásaiból kellene finanszírozni a rendszert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Drágul a távfűtés Budapesten

Az országosan 18 százalékos áremelési előrejelzéshez képest Budapesten 8,4 százalékkal dráguló lakossági távfűtési díjról és ezzel együtt jelentősen megemelkedő lakossági rezsidíj-támogatási javaslatról is dönt cikluszáró ülésein a Fővárosi Közgyűlés - közölte Demszky Gábor főpolgármester.

Válaszolt a kormánynak George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt

Válaszolt a kormánynak George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt

WHO-követ: Ha Európa megint elszúrja, jön a harmadik hullám

WHO-követ: Ha Európa megint elszúrja, jön a harmadik hullám

Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap

Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap