szerző:
hvg.hu

Egy rendőrségi vallomásból kiderül, már a kilencvenes években tervbe vették budapesti alvilági csoportok, hogy anarchikus állapotot teremtenek a fővárosban. A köztársasági elnöknek szánt nemzetbiztonsági jelentés most is szervezett bűnözői köröket sejt a budapesti zavargások hátterében. A szlovák titkosszolgálat tavasszal hasonló veszélyre figyelmeztette a magyar társszolgálatot, a jelentések akkor robbantásokról szóltak.

Néhány ezres, hierarchikusan felépített, részben jól ismert bűnözői kör irányítja a napok óta tartó éjszakai zavargásokat Budapesten – áll abban a sajtónak is kiszivárogtatott jelentésben, amelyet a rendészeti miniszter felkérésére a rendőrség és a nemzetbiztonság készített a köztársasági elnöknek.

A jól szervezett kör a jelentés szerint eszközként használja a békés tüntetéseket a balhéra, amelyeken az értelmi szerzők általában nem vesznek részt, hanem a háttérből irányítanak: kiadják a parancsot a rendbontóknak, akik között ismert „hivatásos” bűnözők, szélsőjobboldali figurák és futballhuligánok egyaránt vannak. „Egyes vidéki településekről tudatosan irányítanak ilyen személyeket a fővárosba” – állítják a jelentés készítői, akik szerint a bűnözői irányítás alatt működő garázda csoportok az alkotmányos rendre is veszélyesek lehetnek. Egy a hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó biztonsági szakember szerint a budapesti alvilág mindig is kapcsolatban állt a futbalhulligánokkal, így elméletileg tudják őket mozgósítani, ha nagyon akarják.

Boros-vallomás: anarchiát akartak

Az alvilág gerjesztette zavargás teóriája nem ismeretlen. Az Aranykéz utcában 1998-ban felrobbantott Boros József Tamás egy 1997-ben tett rendőrségi vallomásában kísértetiesen hasonló forgatókönyvről beszélt a rendőröknek. Vallomásában azt állította, egy alvilági találkozón a szervezett bűnözés kulcsszereplői arról tárgyaltak, miként lehetne Budapesten anarchikus állapotot teremteni.

Boros szerint a felfordulás azért állt volna az azt szervező bűnözői kör érdekében, mert alkalmas arra, hogy elvonja a hatóságok figyelmét a háttérben zajló, nagy volumenű bűncselekményekről, gazdasági ügyletekről, illetve az akkoriban virágzó illegális olajbizniszről. Boros a rendőröknek azt állította, hogy mindez a „Portik-féle csoport érvényesülésének” érdekében állt. (Boros arra a Portik Tamásra gondolt, aki később az „olajos” Energol-per vádlottja is volt, ám ellene azóta elévülés miatt megszüntették az eljárást.)

Szlovák figyelmeztetés: blöff vagy valós veszély?

A magyarországi politikai helyzet destabilizálása szándékával bűnözői csoportok robbantásokat kívánnak elkövetni a választási nagygyűlések helyszínein. Ezt már maga Gyurcsány Ferenc jelentette be idén februárban, egy héttel a parlamenti választások előtt, egyben jelezve, hogy az információt komolyan kell venni, hiszen az a szlovák információs hivataltól (SIS) származik.  

Robbantani akarnak?
A hvg.hu információi szerint a Fidesz azután döntött a szombati nagygyűlés lefújása mellett, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) arról tájékoztatta a vezérkart, bizonyos körök robbantási merényletet terveznek szombatra.
A SIS által küldött jelentés szerint a merényletek végrehajtásával összefüggésbe hozható bűnözői kör egy jól ismert, a szervezett bűnözés világához tartozó csoport. „Olyan bűnözői csoporttal állunk szemben, amelyik megbízásból, pénzért, másért, ilyen bűncselekményeket elkövet” – mondta egy interjúban Gyurcsány.

A szlovákok által megküldött dokumentumban három magánszemélyt is megemlítettek, köztük a szlovák állampolgárságú és régóta körözés alatt álló Sátor Lajost is, akit korábban az Aranykéz utcai robbantással is összefüggésbe hoztak, mivel a merénylet lehetséges elkövetőinek tartott Rohac-csoport egyik feltételezett vezetője ő volt. A Rohac-csoport számos más, úgynevezett destabilizációs merényletben (robbantás Torgyán József és Szájer József lakása, illetve a Fidesz-székház előtt) is érdekelt lehetett biztonsági források szerint. A szlovák figyelmeztetés után nem sokkal Sátor levelet írt a pozsonyi Új Szónak, azt állítva: nincs köze a tervezett robbantásokhoz.

Időközben aztán felmerült az is, hogy a merényletek célja nem a választások kimenetelének befolyásolása, hanem egyfajta bizonytalanság elérése, amely akár egy újabb területfelosztási harc kezdetét is jelentheti. A Népszava rendőrségi információkra hivatkozva említést tett egy bizonyos „Nagyfőnökről” mint a fenyegetés mögött álló csoport vezetőjéről.

A zavargások mögött sejtett bűnözői körök akár játszhatnak is a biztonsági szervekkel: bombariadókkal, az informátoroknak megsúgott robbantásos merényletekkel zavarhatják meg a nyugalmat.

„Van-e nálatok maffia? Nálunk mindenki kiscica” (Oldaltörés)

A hazai alvilág megerősödéséről augusztusban elemzést is írt a Jane’s Intelligence Review. A brit biztonsági szaklap szerzője arra a megállapításra jutott, hogy a magyar közéletet túlságosan is behálózzák a bűnszervezetek, amelyek az egész társadalomra kezdik kiterjeszteni befolyásukat. A cikk figyelmeztetett arra, hogy a hatóságok gyengesége miatt a magyar maffia a kelet-európai szervezett bűnözői csoportok központjává vált, és visszatérhet Magyarországon a kilencvenes évekre jellemző nyílt maffiaháború.

A lap a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ, vagy más néven maffiaellenes központ helyettes vezetőjének, Mikó István dandártábornoknak egy 2003-as előadására hivatkozva azt írta, hogy Magyarországon 80 bűnszervezet működik körülbelül 4000 taggal. (A cikk tehát évekkel ezelőtti adatokat tartalmazott, a hatóságok manapság 31 szervezett bűnözői csoport működéséről tudnak. Ezekből több mint egy tucat szervezet működik ötvennél kisebb létszámmal, s míg többségükben egyszemélyes vezetés van, léteznek sejtszerűen, megosztott vezetéssel működő szervezetek is.)

A Jane’s elemzését túlzónak, torznak, s néhol nevetségesnek találták a sajtónak nyilatkozó rendőrségi és rendészeti vezetők, noha idén májusban Ferenczi László, a maffiaellenes központ februárban kinevezett vezetője úgy nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy a hazai szervezett bűnözés sokkal kiterjedtebb, mint azt az ORFK bűnügyi főigazgatójaként korábban gondolta. Ferenczi akkor nem árulta el, hogy mely területen vannak „sokkal nagyobb mértékben jelen” a bűnözők, azt viszont igen, hogy a kormánynak készített évi jelentéseikben benne vannak a központnak az erre vonatkozó elemzései.

A maffiaellenes központ vezetője ugyanakkor közölte azt is: az irányítása alatt álló szervezet nem képes előre megmondani, hogy az egyes bűnszervezetek milyen bűncselekmények elkövetésére készülnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Palkovics kérte és megkapta a felsőoktatást

Palkovics kérte és megkapta a felsőoktatást

Nem létező kollégái helyett is evett-ivott egy férfi egy szállodában, majd elvitte a kasszát

Nem létező kollégái helyett is evett-ivott egy férfi egy szállodában, majd elvitte a kasszát

1200 lóerős 4 személyes új villanyautó tör a Porsche Panamera babérjaira

1200 lóerős 4 személyes új villanyautó tör a Porsche Panamera babérjaira

Két hónap alatt is elkel egy panel

Két hónap alatt is elkel egy panel

Ismét figyelmeztetést adtak ki lisztéria miatt, már halálos áldozat is van Spanyolországban

Ismét figyelmeztetést adtak ki lisztéria miatt, már halálos áldozat is van Spanyolországban

Tízen haltak meg az utakon a hosszú hétvégén

Tízen haltak meg az utakon a hosszú hétvégén