szerző:
Sipos Anett
Tetszett a cikk?

A hvg.hu tényfeltáró írásait követően (Andrássy 47.: 150 milliós vételár, meg ugyanennyi zsebbe? - 2006. június 26.) a média figyelme az ominózus palota eladásának kétes körülményeire terelődött, s úgy fest, a nyilvánosság ezúttal megtette hatását. A Fővárosi Ítélőtábla felülbírálta a korábbi, elsőfokú ítéletet és kimondta, hogy az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződés érvénytelen, mert az önkormányzat nem pályáztatta a házat, mielőtt eladta.

© Horváth Szabolcs

Feltűnően alacsony áron, tele lakókkal adott el a hatodik kerületi önkormányzat nyolc darab Andrássy úti palotát 2004-ben. Az érintettek, akik nem is tudtak az adásvételről, egymás után indították a pereket az önkormányzat ellen, hogy különböző érvekkel, de semlegesítsék a szerintük igazságtalan és erősen mutyit sejtető megállapodásokat. Hisz - akárcsak a hetedik kerületben - itt sem lehet tudni, ki lett voltaképpen az ingatlanok tulajdonosa. A Kft-k, amelyek ezeket a házakat a hivatalos iratok szerint megvásárolták, többnyire Seychells-, Bermuda-, vagy Marshall-szigeteki offshore-cégekben kötöttek ki (ld. lentebb).

A Fővárosi Ítélőtábla az első fokon eljáró Fővárosi Bíróságot felülbírálva kimondta, hogy az Andrássy út 47-es ház adásvételi szerződése érvénytelen, mert megsérti az Államháztartási Törvény Önkormányzati Vagyongazdálkodásra vonatkozó részét. Ez ugyanis előírja, hogy az önkormányzatok kötelesek pályázat útján értékesíteni nagyobb értékű vagyontárgyaikat. Az Andrássy út 47-et 150 millió forintért adta el a Terézvárosi Önkormányzat az Ennet Ingatlanfejlesztő Kft-nek. Ám mielőtt még a ház gazdát cserélt volna, feltehetően több embernek tettek ismeretlenek tisztességtelen ajánlatot - lásd a hvg.hu vonatkozó cikkét.

Losonci Pál a kávázó tulajdonosa
© Dévényi Veronika

A hvg.hu által már bemutatott Losonczy Pál (az említett tömbben lévő Trieszt Café tulajdonosa) amint megtudta, hogy eladják az Andrássy út 47-et, banki biztosítékkal vételi ajánlatot tett le a Terézvárosi Önkormányzat asztalára. Hivatalos választ nem kapott, de tekintélyes emberek egy pazar vacsora közben megsúgták neki, 150-200 millióért akár övé lehet az egész ház. Feltéve, hogy ugyanennyit még hozzátesz - egy aktatáskában.

Fürst György Terézváros gazdasági alpolgármestere akkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy azért adták el az Ennet Kft-nek a házat, mert ez volt a legjobb ajánlat és azért nem pályáztattak, mert a ház olyan rossz állapotban van, hogy nem érte el a pályáztatási limitet (ami a VI. kerületben 20 millió forint).

Az Andrássy út 47-es számú ház tulajdonjoga jelen helyzetben egy, a Bermuda-szigeteken bejegyzett Lupines Limited nevű offshore-cégtől kell, hogy visszaszálljon a VI. kerületi önkormányzatára. A cégnyilvántartás szerint a vevő Ennet Ingatlanfejlesztő Kft-ben idén áprilisban 65 százalékos többségi tulajdont szerzett a Lupines Limited, melynek tulajdonosairól Magyarországon hivatalos adat nincs.

Az ingatlannyilvántartás eredeti állapotba való visszaállítását a kerület maga is megtehetné, ám ha ez nem következik be, kezdeményezhetik azt a peres felek, vagy közérdekből az ügyészség is megteheti.

Az Octogon Kft. jogi képviselője Jaszkovics Lászlónak nincs kétsége afelől, hogy ezt az ügyészség maga is megteszi ezt, ugyanakkor a cég nevében már hivatalosan is kérte a helyzet mielőbbi rendezését. Problémát jelent, hogy az Ennet Kft komoly összegeket költött már a ház luxuslakásokká való átépítéséhez szükséges tervezésre, mely összeget részére valószínűleg az önkormányzatnak meg kell térítenie. 

A most meghozott bírósági döntés komoly előrelépést jelent, egyesek szerint precedenst teremthet. Ez esetben ugyanis nem elővásárlási jog, vagy közös tulajdon megállapítását kérték a felperesek a bíróságtól, hanem - a jogász szakzsargon szerint - a felperesi kereshetőségi jog megállapítását. „Végre elértük, hogy a két fél között létrejött szerződésbe jogosan beleszólhasson egy kívülálló, ám az ügylethez mégis szorosan kapcsolódó harmadik személy.  A többi Andrássy úti pernél - hasonló tényállás mellett a mostani ítéletre hivatkozva - 90 százalékos a valószínűsége annak, hogy a bíróság újra kimondja a szerződések semmisségét" – nyilatkozta a hvg.hu-nak Jaszkovics László.

Mivel a világörökség részének nyilvánított sugárúton jelenleg is hat per van folyamatban, és annak kezdeményezői mind figyelemmel kísérték a Trieszt kávézó pereskedését, a mostani ítélet fordulópontot jelenthet a hatodik kerület vagyongazdálkodásában és a politikai vezetők esetleges felelősségre vonásában. 

Lesz felelőse? (Oldaltörés)

Illés Zoltán a VI. kerület polgármester-jelöltje a hvg.hu érdeklődésére  megerősítette a fentieket. „Ha a választásokon bizalmat kapok, a kerületi ingatlanügyekben kezdeményezem a képviselők, vagy már leköszönt vezetők  politikai és büntetőjogi felelősségre vonását” – húzta alá Illés, egyértelműen utalva ezzel Fürst György hamarosan leköszönő alpolgármesterre.

Fürst György

A VI. és a VII. kerület erősen korrupciógyanús ügyeit a hvg.hu számtalan alkalommal megszellőztette. A VII. kerületi ügyek esetében több civil szervezet azóta közösen pert kezdeményezett. Az ügy - súlya miatt - fővárosi szintről azonnal átkerült országos hatáskörbe, jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja a Hunvald György által irányított kerület ingatlangazdálkodását.

Tavaszi cikksorozatunk után Fürst György, a VI. kerület gazdasági alpolgármestere is némi sértettséggel nyilatkozott a Népszavának. Állítása szerint túl sok elvtelen támadás érte az utóbbi időben, ezért a következő ciklusban már nem lesz jelen politikusként Terézvárosban, inkább a civil szférában fog tevékenykedni.

Bár még néhány napig VI. kerületi alpolgármestere, információink szerint a botrány kirobbanása óta alig lehet bent látni a hivatalban. Ezt látszik megerősíteni az is, hogy többnapos átfutással sem válaszolt hivatali levélcímére elküldött kérdéseinkre és még a kerület amúgy segítőkész sajtófőnöke sem tudta őt utolérni, aki a jelen helyzetben csak annyit mondhatott, hogy az ítéletről a hivatalosan értesítés kézhezvételét követően tudnak nyilatkozni. 

Fürst civil karrierje az Első Mobilbefizetés Elszámoló Zrt-ben folytatódik. 2005-ben egy hetilapnak adott interjújában még mint a Fővárosi Önkormányzati Parkolási Társulás soros elnöke nyilatkozott az esetleges tarifaemelésekről, most pedig az innovatív mobilbefizetésre hagyatkozó cég igazgatóságának lett az elnöke. Megjegyzendő, hogy a cégben egyedüli részvényesként megtalálható IntENgie Holding Kft-ben néhány hónapja 50 százalékos tulajdonjogot szerzett a Son and Partners Limited Seychells szigetekre bejegyzett offsore cég, melynek tulajdonosairól szintén nincs adat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány célkeresztjében a Lidl, az Aldi és a Tesco?

A kormány célkeresztjében a Lidl, az Aldi és a Tesco?

Kinyitotta a prostituált az ajtót, nekiesett késsel a vendég Budapesten

Kinyitotta a prostituált az ajtót, nekiesett késsel a vendég Budapesten

Lehet-e még valami jót kihozni ebből az évből?

Lehet-e még valami jót kihozni ebből az évből?