szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pártok annak ellenére keveset foglalkoznak klímaváltozással, hogy a választók kétharmada elvárná ezt tőlük. A felnőtt lakosság közel fele úgy véli, hogy már ma is közvetlen veszélyt jelentenek a szokatlan időjárási folyamatok – derül ki a TÁRKI és az Image Factory 2007 júliusában végzett közvélemény-kutatásából.

© AP
A pártok alacsony szavazatszerző erőt tulajdonítanak az éghajlatváltozás kihívásaira adott válaszoknak, az üzleti élet is lassan reagál – a hazai vezető vállalatok kevesebb, mint egytizede hozott nyilvánosságra a klímavédelemhez köthető lépést, a média érdeklődése mégis óriási – írja a tanulmány. Az év első felében a sajtó ötször annyit foglalkozott a kérdéssel, mint 2006 azonos időszakában.

A magyar felnőtt lakosság kilenctizede szerint az elmúlt időszakban szokatlan időjárási folyamatok zajlanak. A megkérdezettek csaknem fele úgy gondolja, hogy ezek a folyamatok már napjainkban is közvetlenül veszélyeztetik a Földet. Nagyjából egyharmaduk szerint a veszély a közeljövőben, egyötödük szerint pedig csak hosszútávon válik majd érzékelhetővé. Elhanyagolható azok aránya, akik nem látják veszélyesnek az éghajlatváltozást. A nők a férfiaknál valamivel nagyobb arányban tartanak a klímaváltozás közvetlen hatásaitól (49, illetve 43 százalék). A férfiak viszont a hosszú távú veszélyeket látják reálisnak nagyobb mértékben (25, illetve 20 százalék).

A megkérdezettek kétharmada szerint a politikusok nem fektetnek kellő hangsúlyt a környezetvédelemre, míg minden huszadik válaszoló szerint túl sokat foglalkoznak a kérdéssel. Az MSZP szavazói a legelnézőbbek: a nagyobbik kormánypárt támogatói között az átlagot meghaladó mértékben (33 százalék) találunk a politikusok környezetvédelmi munkájával elégedett válaszolókat. A legkritikusabbak az MDF és a parlamenten kívüli pártok szavazói, akiknek csak a 17, illetve 11 százaléka elégedett a politikusok környezetvédelmi aktivitásával.

2007 első felében ötször annyi sajtómegjelenés foglalkozott az általános felmelegedés kihívásaival, mint a tavalyi év azonos időszakában, és közel két és félszer annyi, mint tavaly egész évben. Míg korábban inkább a komoly sajtó sajátja volt a téma, addig ma már a bulvármédia is előszeretettel nyúl hozzá (a vizsgált időszakban hatszor több esetben kapott helyet a bulvár napi- és hetilapok hasábjain a felmelegedés kérdése, mint 2006 első felében). Az elmúlt egy-két évben mind időben, mind térben közelebb került az emberekhez a korábban a „nagypolitika” témakörébe tartozó, vagy éppen a zöldek sajátjának tekintett kérdés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Svindli a felmelegedés-elmélet?

Az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés elmélete köré mára hatalmas pénzekkel operáló, semmilyen tudományos ellenérvre nem hallgató iparág épült ki, amelynek lététől állások százezrei függnek, és amelynek képviselői éppen ezért igen erőszakosan lépnek fel az ellenvéleményükhöz ragaszkodókkal szemben - legalábbis ez hangzott el az egyik brit kereskedelmi tévé neves szakértőket felvonultató dokumentumfilmjében.

MTI Tech

Egyre többen halnak bele a globális felmelegedés hatásaiba

A klímamodellek előrejelezte szélsőségesen forró nyarakon valószínűleg egyre többen fognak meghalni, s a folyamatot az enyhébb telekkel járó alacsonyabb halálozási arány sem fogja ellensúlyozni - olvasható a New Scientist nemzetközi tudományos magazin.

MTI Tech

Mégsem szélhámosság a felmelegedés-elmélet

Brit és svájci tudósok kimutatták, hogy a naptevékenységnek nincs közvetlen hatása az klímaváltozásra, és ezzel megdöntötték "A nagy globális felmelegedési svindli" című dokumentumfilmben bemutatott elméletet.

MTI Tech

A tehenek is hozzájárulnak a globális felmelegedéshez

Le akarja szoktatni a metángáz kibocsátásáról a teheneket és a birkákat egy svájci kutató. A Der Spiegel című német hetilap online változata szerint a kérődzők ugyanis hozzájárulnak a Föld felmelegedéséhez.

MTI Shake

Kiszáradhat a Duna a globális felmelegedés miatt

A világ számos nagy folyama, köztük a Duna is, kiszáradhat a globális felmelegedés és a gátépítések következtében - figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap (WWF) a Víz Világnapja előtt két nappal, kedden közzétett jelentésében.

MTI Tech

A klímaváltozás elpusztítja az európai történelmet

A sebezhetőség atlasza címet viseli az a tanulmány, amelyet hét európai ország tudósai állítottak össze. Azt vizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás márványra, mészkőre, fára és más, régi építőanyagokra - írja a Die Welt internetes változata.

MTI Tech

A piszkos felhők is fokozzák a felmelegedést

A légszennyezés is felelős a globális felmelegedésért, legalább olyan mértékben, mint a széndioxid kibocsátása - állítják amerikai kutatók a bajor rádió internetes portálja szerint.

MTI Világ

A globális felmelegedés gyilkos hatása

Évente hetvenhétezren halnak meg a globális felmelegedés következtében Ázsiában és a Csendes-óceán térségében, közvetlen vagy közvetett módon - hívta fel a figyelmet kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely a témával foglalkozó nemzetközi konferenciát tart július 2-től 5-ig Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban.