szerző:
MTI

Egyes megyékben együtt, más megyékben külön-külön emlékeztek meg a bal- és a jobboldali pártok képviselői az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulójáról kedden, a nemzeti ünnepen.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünneplésében nincs bal- és jobboldal - hangsúlyozta Döbrentey Gyula nyugalmazott tanár kedden Székesfehérváron, a Fejér megyei és székesfehérvári önkormányzat közös megemlékezésén. A képviselőtestületek tagjaihoz sokan csatlakoztak a székesfehérváriak közül. A megemlékezés rendzavarás nélkül, méltóságteljesen zajlott.

Együtt emlékeztek meg az 1956-os forradalomról a politikai pártok Egerben. Ugyanakkor a szocialisták képviselőinek koszorúzását bekiabálók zavarták meg. Mind a Gárdonyi Géza Színházban az emlékünnepségen, mind a város 56-os emlékművének megkoszorúzásán közösen vettek részt a politikai pártok képviselői. Utóbbi helyszínen a Magyar Gárda képviselői is koszorúztak. Mintegy húszfőnyi, árpádsávos zászlókat lobogtató csoport, hangos hazaárulók és gyilkosok bekiabálásokkal, fütyüléssel zavarta a szocialisták helyi vezetőinek koszorúzását. Heves megye másik nagyvárosában Gyöngyösön, minden incidens nélkül zajlott a megemlékezés, amelyen viszont a Fidesz képviselői nem vettek részt. Ők a többi párttól külön, még kedden este emlékeztek meg a forradalom hőseiről. 

A szocialisták helyi szervezetének képviselőit zavarták meg Keszthelyen is, ahol a szeles idő miatt a Fő téri ötvenhatos emlékmű mellett álló katolikus templomban tartották a forradalomról és szabadságharcról szóló megemlékezést. A keszthelyi ünnepség szónokaként Buzánszky Jenő labdarúgó, az egykori Aranycsapat tagja úgy fogalmazott: "a társadalmat, az emberi közösségeket nem erőszakkal, fegyverrel, hanem kultúrával, sporttal, és a szó, a meggyőzés erejével kell és lehet megváltoztatni, életünk jobbra fordulásáért".

A templomban, majd a szabadtéri emlékműnél a pártok és civil szervezetek helyi képviselői mellett tucatnyi egyenruhás Magyar Gárda tag is felsorakozott. A szocialisták helyi szervezetének képviselői elé állva egy fiatal szitkozódni kezdett, megpróbálva megakadályozni, hogy az MSZP is elhelyezze koszorúját. A jelenlévő rendőrök nem avatkoztak közbe, a férfi a kiabálás után végül hagyta a szocialistákat is koszorúzni.

Nem vett részt a Fidesz és a KDNP Miskolcon az 1956-os megemlékezéseken, ugyanakkor a Jobbik képviselői ott voltak az MSZP vezette önkormányzat által szervezett rendezvényeken. A borsodi megyeszékhelyen az 1956. október 26-án eldördült sortűz áldozatainak emléktáblájánál kezdődtek a megemlékezések. A 26 miskolci áldozat közül a legfiatalabb az akkor 13 éves Misley Emese volt, aki iskolából tartott haza, amikor a halálos lövés érte. A keddi koszorúzáson megemlékező beszéd ezúttal sem hangzott el. A megemlékezők között volt Káli Sándor, Miskolc polgármestere, Szűcs Erika és Fedor Vilmos alpolgármesterek, az MSZP országgyűlési képviselői. Ott voltak az 56-os szervezetek és a Pofosz képviselői, az MSZP, az SZDSZ, az MDF és a Jobbik képviselői. A rendszerváltás óta most először nem vett részt a közös ünnepen a Fidesz és a KDNP. Szinay Attila, a Fidesz városi elnöke távolmaradásukat a tavalyi budapesti eseményeken elkövetett súlyos jogsértésekkel, az eltúlzott rendőri erőszakkal, az érdemi felelősségre vonás mellőzésével indokolta. A két párt hétfőn emlékezett meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról Miskolcon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

A bíróságnak továbbítják a Budaházy-felvételeket

A rendőrség továbbítja a bíróságnak a Budaházy Györgyként hétfőn a Szabadság téren felszólaló férfiről készült felvételt - mondta Tafferner Éva, a BRFK szóvivője, hangsúlyozva, hogy Budaházy kényszerintézkedésének esetleges megváltoztatásáról a nyomozási bíró és nem a rendőrség jogosult dönteni.

MTI Itthon

Részegek forradalma: tudatosan támadtak a rendőrökre

Tizenkilenc ember sérült meg hétfő este, a Budapesten történt utcai rendbontásokban, amelyek miatt összesen húsz embert állítottak elő - közölte kedd reggeli sajtóértekezletén Bencze József országos rendőrfőkapitány. A rendőrség szerint a "tüntetők" fele ittas volt.

MTI Itthon

Átadták a Nagy Imre-érdemrendet

Ferge Zsuzsa akadémikusnak, Gereben István geofizikusnak, oceanográfusnak, Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendezőnek, Rainer M. János történésznek, valamint Ujvári József nyugalmazott dandártábornak Nagy Imre-érdemrendet adományozott Sólyom László köztársasági elnök kedden Budapesten a Sándor-palotában. Az eseményen részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is.

MTI/hvg.hu Itthon

Tömegoszlatással végződött az ünnepségsorozat

Zászlófelvonással indult, Fidesz-gyűléssel folytatódott az 1956-os forradalomra emlékező ünnepségsorozat. Hangoskodók voltak, de rendbontás nem. Egészen estig, amikor az Alkotmány utcában szétoszlattak egy csoportot. Olvasson fordított időrendben!

Éjjel akarta elbontani a pécsi önkormányzat a Kétfarkú által épített buszmegállót

Éjjel akarta elbontani a pécsi önkormányzat a Kétfarkú által épített buszmegállót

1 GB-os a RAM, 8 GB a tárhely, mégis 300 ezret kérnek ezért az óráért

1 GB-os a RAM, 8 GB a tárhely, mégis 300 ezret kérnek ezért az óráért

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt

Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt

Hidegebb lesz és eshet is a hosszú hétvégén

Hidegebb lesz és eshet is a hosszú hétvégén

A Momentum kiderítette, Németh Szilárdnak is van lakáskassza-megtakarítása

A Momentum kiderítette, Németh Szilárdnak is van lakáskassza-megtakarítása