Nem vett részt a Zuschlag-ügyben vizsgált Biztos Pont egyesület tevékenységében Arató Gergely az oktatási minisztérium államtitkára. Ugyanakkor tanúként szerepel a neve egy beadványon, amely Lados Istvánnak teljes körű meghatalmazást adott, hogy az egyesület ügyeiben eljárjon. Lados társaival együtt előzetes letartóztatásban van, a Zuschlag-ügy kapcsán, különösen nagy értékre elkövetett csalással gyanúsítják.

Arató Gergely és Zuschlag János a
Parlamentben. 2003-as felvétel.
© MTI
„A Kipróbált MSZP-s vezetőket vezettek meg Zuschlagék? címmmel , 2007. október 11-én megjelent írásunkban valótlanul állítottuk, hogy Arató Gergely részt vett a Biztos Pont tevékenységében is.” Ezt a helyreigazítást kérte az oktatási minisztérium államtitkára szerkesztőségünktől, miután megírtuk, hogy Arató neve szerepel a Zuschlag János és társai ellen folyó büntetőeljárás kapcsán vizsgált Biztos Pont (BP) egyesület hivatalos irataiban.

Ez a dokumentum nem más, mint a BP 2003. május 21-én kelt beadványa, amelyet Arató Gergely tanúként jegyzett. A Fővárosi Bíróságon megtalálható iratban az egyesület elnöke, Marsovszky Balázs – a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottja – teljes körű felhatalmazást ad Lados Istvánnak – a különösen nagy értékre elkövetett csalás másik gyanúsítottjának, akit Zuschlag mellett szintén a bűnszervezet tagjának tart az ügyészség –, hogy a BP dolgában eljárjon. Lados előzetes letartóztatását egyébként a bíróság nemrég újabb három hónapra meghosszabbította.

Szervezetbűnözés
Az MDF kampánytámogatójaként ismerik Szombathelyen azt a vállalkozót, aki fővárosi irodát biztosított a Zuschlag-féle fantomegyesületeknek. Utóbbiak egyébként a HVG kutatása szerint erősebben kötődnek az MSZP-hez, mint azt sokan most elhitetni igyekeznek. Tovább a HVG cikkére!
Ismert, Arató Gergely egy másik, a Zuschlag-ügy kapcsán szintén vizsgált egyesülethez, a Holnap Városáért (HV) nevűhöz kötődött szorosan, hiszen 1998-ban és 1999-ben a szervezet elnöke volt, ráadásul a HV székhelye az államtitkár kőbányai lakásának címén volt bejegyezve. Arató elnökségének megszűnése után 2000-ben még tagja volt az egyesületnek. Ennek kapcsán egyébként Aratót tanúként hallgatták meg a Kecskeméti Városi Ügyészségen.

A nyomozó hatóság előtt – mint arról a hvg.hu korábban beszámolt – Arató felesége Kinisch Andrea, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) XIV. kerületi elnökségének a tagja is megjelent tanúként. Kinisch ugyanis 1999-ben felügyelő-bizottsági tag volt a Biztos Pontban, a következő évben pedig a Holnap Városáért egyesület tagságát erősítette. Kinisch Andrea, aki alelnöke volt a Fővárosi Közgyűlés Civil Szervezetek Bizottságának, amely több, az ügyészség által vizsgált egyesületet is támogatásban részesített, a szervezetek működéséről és a támogatások odaítélésével kapcsolatos döntéshozatali mechanizmusról tett tanúvallomást az ügyészségen.

Kinisch és Arató neve néhány hónappal ezelőtt felmerült a zuglói MSZP tagfelvételi eljárásával kapcsolatban kirobbant botrányban is. A hvg.hu is beszámolt arról, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen magánokirat-hamisítás miatt folytat eljárást. A gyanú szerint ugyanis tavaly március elején nagy valószínűséggel hamis aláírásokkal ellátott nyilatkozatokkal léptettek be az MSZP XIV. kerületi szervezetébe 34 új tagot. Majd belépési moratóriumot rendeltek el, amely 2006. október 31-ig tartott.

Vagyonosodási vizsgálat: lesz vagy nem lesz? (Oldaltörés)

A nyomozást elindító feljelentő szerint a beléptetett emberek között akadtak olyanok, akik úgy tudták, hogy a szocialista párt kőbányai szervezetébe kerültek be (Arató Gergely itt lett országgyűlési képviselő – a szerk.), mások pedig azt állították, hogy nem is márciusban, hanem csak nyáron vagy ősszel írták alá a belépési nyilatkozatot. A felvettek közül – tudomásunk szerint – tízen az elmúlt időszakban nem is vettek részt alapszervezeti taggyűlésen.

Az új tagok beléptetése – több zuglói szocialista szerint is – feltételezhetően azt a célt szolgálta, hogy ellensúlyt képezzenek vele egy, a kerületben jelentkező, új szocialista csoportosulással szemben, a tavaly őszi önkormányzati választások idején indult pozícióharcban. Mindennek hátterében állítólag Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára állt, aki Kőbánya után – neje és baráti köre révén – Zuglóban is befolyást akart szerezni, hogy így erősítse fővárosi pozícióit.

A hvg.hu információi szerint a tavaly márciusban beléptetett tagok között vannak Kinisch Andrea szülei és testvére. Rajtuk kívül a felvettek között szerepel az Arató környezetében dolgozó zuglói szocialista alelnök, Csák Ferenc miniszteri koordinációs biztos édesanyja is. Az új tagok pedig nem másnak, mint az államtitkár személyi titkárának, Kemecsei Árpádnak a zuglói alapszervezetébe kerültek be. Kemecsei egyébként a XIV. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Zuglói Vagyonkezelő Zrt. felügyelő-bizottságának az elnöke.

Arató Gergely neve felmerült azon szocialista politikusok között is, akik ellen vagyonosodási vizsgálatot indított az APEH.  Az MSZP frakciójának sajtóosztályán közölték a hvg.hu-val, hogy Arató mellett Varju László, a párt frakcióvezető-helyettese, Molnár Zsolt, az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke és Filó Pál országgyűlési képviselő jelentették be, hogy vagyonosodási vizsgálat alatt állnak. Az Arató elleni vagyonosodási vizsgálatról egyébként a hvg.hu több, egymástól független forrásból is értesült, az adóhivatal egyik dolgozója pedig név nélkül megerősítette ezt az információt.

Telefonon megkérdeztük Arató Gergelyt, aki tagadta, hogy vagyonosodási vizsgálat folyna ellene. „Amennyiben úgy alakul, állok elébe, és az eljárás eredményét is nyilvánosságra hozom.” Hívásunk után néhány perccel az MSZP  sajtóosztályról visszahívták szerkesztőségünket. Elnézést kértek azért, mert rosszul adták meg az információt és tévesen említették meg Arató Gergelyt. Arra nem kaptunk választ, hogy korábban miért sorolták fel a vagyonosodási vizsgálat alá vett szocialista politikusok között az Oktatási Minisztérium államtitkárát is.

Csikász Brigitta

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

Merkel: Van esély jó és tartós Brexit-megállapodásra

Merkel: Van esély jó és tartós Brexit-megállapodásra

„Megvagyok rivaldafény nélkül” – Interjú Kerekes Vicával

„Megvagyok rivaldafény nélkül” – Interjú Kerekes Vicával

Látszatintézkedésnek jó: a frekventált aluljárókból kiterelték a hajléktalanokat

Látszatintézkedésnek jó: a frekventált aluljárókból kiterelték a hajléktalanokat

Olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Nyomoz a rendőrség Székely László betegének halála miatt

Nyomoz a rendőrség Székely László betegének halála miatt