szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Konszolidáltabbá vált az állam és az egyházak viszonya az oktatás finanszírozása terén – mondta Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője.

A második Gyurcsány-kormány hivatalba lépése után komoly erőfeszítések születtek annak érdekében, hogy az egyházi oktatás finanszírozásában érintett kormányszervek összehangoltabban végezzék munkájukat – közölte Csepregi András. Szerinte az egyházi fenntartású oktatási intézmények úgynevezett kiegészítő támogatását – amit a költségvetés az alapnormatíván felül juttat az intézményhálózatnak – az önkormányzatok közoktatásra fordított kiadásai alapján, az oktatott diákok létszámának arányában számítják ki, az adatgyűjtés és az adatértelmezés folyamata pedig a kormányzati szervek között is gondos egyeztetést igényel.

A kormány szakmai alapon, rendeletben kívánja szabályozni a kiegészítő támogatás kiszámításának módját, amely a jövőben szakfeladatonként veszi számba az önkormányzatok ráfordításait, s ezeknek megfelelően állapítja meg az egyházi iskolák kiegészítő támogatását. A készülő rendeletről a közoktatási intézményeket fenntartó egyházakkal folyamatosan egyeztetnek.

Az egyházi oktatás finanszírozása viszont a leggondosabb egyeztetés mellett sem lehet konfliktusmentes. A probléma gyökere, hogy az alapnormatíva a tényleges kiadásoknak csak egy részét, a 2006-os adatok szerint például országos átlagban 62 százalékát fedezi – közölte Csepregi András. Egy anyagilag erős önkormányzat gond nélkül előteremtheti a különbséget, de egy szegény önkormányzat költségvetését pattanásig feszíthetik az oktatási kiadások – jegyezte meg.

Elmondása szerint a települések szempontjából nézve előnyt élveznek az egyházi fenntartású iskolák, mivel azt a pénzt, amit egy szegény önkormányzat esetleg nehezen teremt elő, az egyházi iskolafenntartó végül megkapja az állami költségvetésből. Elmondta, hogy az egyházi fenntartó arra hivatkozva tartja magára nézve hátrányosnak a finanszírozás szerkezetét, hogy a kiegészítő támogatásnak csak egy részét – 2006-ban szűk két harmadát – kapja meg a tárgyévben, a fennmaradó hányadot csak a rákövetkező év végén, a zárszámadási törvényben megállapított korrekcióban.

Éppen ezt a problémát kívánja enyhíteni a kormány idén a 2007-es költségvetés módosításával, amely az egyházi fenntartók számára megállapított, diákonkénti 145 ezer forinthoz még az idén hozzátesz 45 ezer forintot, előre hozva ezzel a jövő év végén kifizetendő korrekció egy részét – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint mintegy 90 ezer diák jár egyházi közoktatási intézményekbe, ami az esélyegyenlőség elvét tekintve azt jelenti, hogy ennyi tanuló után kapnak kiegészítő szubvenciót 2007-ben az egyházak. Ezt viszont a fenntartó egyházak, és nem az iskolák kapják meg, ami azt jelenti, hogy a fenntartók nem létszámarányosan, hanem iskoláik egyedi igényei szerint osztják szét a pénzt – mutatott rá. A nagy iskolahálózatot fenntartó egyházak számára ez komoly mozgásteret, a hatékony gazdálkodás lehetőségét jelenti – hangsúlyozta.

Csepregi András figyelemre méltónak nevezte azt a kezdeményezést, hogy azok, akik szívesen rendelkeznének adójuk egy százalékával, de nem áll módjukban felajánlani semmilyen összeget (munkanélküliek, diákok, nyugdíjasok), a jövőben nyilatkozhassanak arról, mely egyházaknak adnák azt, ha körülményeik ezt lehetővé tennék. Természetesen meg kell vizsgálni, hogy ezeknek a "virtuális" felajánlásoknak a számon tartása lehetséges-e, és milyen feladatot róna az adóhatóságra – fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Tüntettek az egyházi iskolák támogatásáért

Több ezer szülő, pedagógus, diák tüntetett az egyházi közoktatási intézmények költségvetési támogatásának jövő évre tervezett mértéke miatt pénteken Budapesten, a Felvonulási téren.

MTI Itthon

Püspökkel tüntettek az egyházi iskolák támogatásáért

Sok százan, a szervezők becslése szerint 6-8 ezren gyűltek össze a budapesti Felvonulási térre meghirdetett demonstráció kezdetére, hogy az egyházi közoktatási intézmények jövő évre tervezett, általuk elégtelennek tartott támogatása ellen tiltakozzanak.

Itthon

Egyházi iskolák demonstrálnak pénteken a fővárosban

Az egyházi fenntartású közoktatási intézmények jövő évi finanszírozásának elégtelen volta miatt tartanak demonstrációt pénteken délelőtt 11 órakor az egyházi iskolák a fővárosban, a Felvonulási téren - közölte a szervező Szülői Közösségek elnöke.

Hét nap

EGYHÁZI ISKOLÁK PÉNZE

Közeledtek az álláspontok az egyházi fenntartású iskolák támogatásának átalakítása miatt tiltakozó történelmi egyházak...

Mindent kijavít és elnézést kér a Cyberpunk 2077 fejlesztője a játék állapota miatt

Mindent kijavít és elnézést kér a Cyberpunk 2077 fejlesztője a játék állapota miatt

Egy országban vagy városban is megrendezhetnék a foci-Eb-t?

Egy országban vagy városban is megrendezhetnék a foci-Eb-t?

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos