szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Önök úgy vannak itt jelen, mint a nemzet díszei, akiknek teljesítménye az egész országot minősíti, Önök okot adnak nekünk az önbecsülésre, és ezt köszönettel vesszük" - mondta Sólyom László köztársasági elnök a tudományos és művészeti állami kitüntetések átadásán szombaton a Parlamentben.

A Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán az államfő hangsúlyozta: személyében, a nemzet egységének megtestesítőjeként az egész ország nagyrabecsülését fejezi ki, a nemzet háláját rója le az alkotóknak. A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából odaítélt elismeréseket az államfő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke társaságában nyújtotta át.

A háromfajta kitüntetésről szólva Sólyom László hangsúlyozta: a különböző díjak nem jelentenek rangsort, a három díj a három különböző grémium válogatása nyomán azt eredményezi, hogy valóban reprezentatív lista kerül az elnök elé. A több mint félszáz díjazotthoz szólva kiemelte, hogy örömmel tölti el a bőség, a nemzet által felmutatott teljesítmények sokasága. A tudományos és művészeti teljesítmények díjazásának kapcsán Goethét idézve úgy vélte, hogy "ezeket nem lenne helyes szétválasztani". Fontos egységben látni a művészetet és a tudományt, mint a magyar kultúra megtestesítőjét - tette hozzá.

Kérdésként fogalmazta meg, hogy a tudomány és művészet csúcsát képviselő réteg és teljesítmény hogyan viszonylik az ország általános kulturális állapotához, műveltségi és erkölcsi szintjéhez. "Nem jut-e eszünkbe, hogy most van egy udvari kultúra a maga behozott, nagyszerű zártságában" - fogalmazott az idei Reneszánsz Évre utalva, de hozzátéve: " hol van a többi, mi van alatta?" Ne feledkezzünk meg a csúcsok ünneplésekor a kisiskolákról, az általános iskolai tanárokról és gimnáziumokról, a tehetségek gondozóiról és keresőiről, a művészeti oktatás szerepéről - hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy ezek nélkül sem e teljesítmények, sem közönségük nem létezne.

A művészetnek és kultúrának megvan az a kánonja, globális mércéje, amihez mérni lehet a teljesítményt - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a díjak ugyanakkor a magyar teljesítmények elismerését jelentik.

"A magyar tudomány és művészet körébe mindazok tartoznak - éljenek bárhol, és legyenek bármilyen állampolgárok - akik a magyar tudományos és művészeti közösség tagjainak érzik és vallják magukat" - szögezte le, és rámutatott: "ez a tudomány és művészet nincsen országhatárok közé szorítva".

Az idén 22 művésznek ítéltek oda Kossuth-díjat, 18 tudós részesült Széchenyi-díjban, míg a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit 15-en vehették át.

A Kossuth-díjban részesített Lukács Gyöngyi operaénekes, Rába György író, költő, műfordító, valamint Ránki Dezső zongoraművész nem volt jelen az ünnepségen. Lukács Gyöngyi helyett lánya, Ránki Dezső helyett fia vette át a kitüntetést. Rába György később veszi át az elismerést. Blaskó Péter színművész pénteken nyílt levélben közölte, hogy Gyurcsány Ferenc elleni tiltakozása jeléül nem fogadja el a Kossuth-díjat, nevét az ünnepségen nem olvasták fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!