Tetszett a cikk?

A város képviselő-testületének döntését figyelmen kívül hagyva, mégis épülhet Tatabányán 50 megawattnál nagyobb teljesítményű erőmű az Országos Területrendezési Terv hétfő esti végszavazása alapján – írja a 24 Óra napilap.

A cikk szerint a tervhez csatolt térképeken szerepelt Tatabánya, azonban a tételes felsorolásból kimaradt a város neve, ezért az MSZP-s Schvarz Tibor és Keleti György módosító indítványt nyújtott be, amelyben a megyeszékhely mint erőművi telephely szerepelt. A döntéssel lehetővé válna a Vértesi Erőmű elavulás miatt bezárt tatabányai telephelyének újjáélesztése.

Bencsik János polgármester a lap kérdésére rámutatott arra, hogy Tatabánya nem szeretne ekkora erőművet, másfél hónappal ezelőtt ezt a képviselő-testület egyhangúlag döntötte el. „A törvény felülírja a város határozatát, így most már Tatabányának nincs lehetősége ellenállni. Mostantól egy erőmű építését legfeljebb a környezetvédelmi vagy az építésügyi hatóság akadályozhatja meg” – idézi az újság a polgármestert.

Az ügyben megszólalt Keleti György is, aki szerint a döntés nem kötelez erőműnyitásra, hanem egy létező működési engedélyt erősít meg. Azt mondta, állami cég vagyonveszteségét kerülik el, hiszen a Bánhidai Erőmű az oroszlányi Vértesi Erőmű Zrt. tulajdona, ő pedig oroszlányi képviselőként Oroszlány érdekeit tartja szem előtt.

A körzet szocialista önkormányzati képviselője, Jóna Imre közölte: „ha újra megnyitnák az erőmű telephelyét, azonnal helyi népszavazást kezdeményeznék, mert az itt élőknek elég volt hetven év az erőműből”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Tatabánya az első magyar város a klímaprogramban

Először indul Magyarországon úgynevezett városi klímaprogram. A program Tatabányán valósul meg; erről írt alá szerződést Bencsik János, Tatabánya polgármestere és Tamás Pál, a program szakmai koordinálásáért felelős MTA Szociológiai Kutatóintézet igazgatója - közölte a kezdeményezés megvalósítását támogató Védegylet.

Helyi érték

Nem indul többet a Fidesz "erős embere" Tatabányán

Tatabánya polgármestere az újév első napján jelentette be, hogy 2010-ben nem indul újra a polgármesteri székért. Bencsik János 1990 óta megszakítás nélkül vezeti a várost. Ezzel azok közé a rekorderek közé tartozik, akik ötödik ciklusukat töltik városvezetői pozícióban.

Hét nap gazdaság

Elhalt erőműötlet

Letett arról, hogy biomassza-tüzelésű hőerőművet létesítsen a Sátoraljaújhelyhez tartozó Károlyfalván az MRF Holding...

MTI Itthon

120 ezer tonnányi szemetet égetne el a Mátrai Erőmű

A teljes, Kelet-Magyarországon keletkező égethető szemétmennyiség megsemmisítését vállalná a jövőben a Mátrai Erőmű Zrt. - jelentette be Valaska József, a cég igazgatóságának elnöke. Mindez évi 120 ezer tonna szelektált és darált kommunálishulladék energetikai célú hasznosítását jelenti - közölte Valaska József.

hvg.hu Tech

Letették a jánossomorjai szélerőmű park alapkövét

Egy osztrák vállalat által épített szélerőmű nemzetközi beruházásának alapkövét 2008. május 7-én helyezték el Jánossomorján. A rendszer már nyár végére üzembe állhat és négy darab, egyenként 2 MW teljesítményű szélkerékkel szolgáltatja majd az energiát.

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Hol nyíltan, hol lopakodva gyarmatosítja az oktatást és a kultúrát a Fidesz

Hol nyíltan, hol lopakodva gyarmatosítja az oktatást és a kultúrát a Fidesz

Akár 18 fok is lehet ma

Akár 18 fok is lehet ma