szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sikeres volt a hétfői munkabeszüntetés, megbénult a forgalom, a vasúton káosz alakult ki - mondta Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Gaskó István értékel
"Kóka megígérte..."
© MTI - Soós Lajos
Hozzátette: ugyanakkor még nem hozta meg az eredményt, mert nem sikerült megállapodni a szakszervezeti követelésekről. Kérdésre válaszolva Gaskó István elmondta, hogy ezrek sztrájkoltak hétfőn, nem igaz a MÁV közlése, amely szerint a munkavállalók 98 százaléka dolgozott. Szerinte a számháború helyett a MÁV-nak a még elégséges szolgáltatásra kellene reális ajánlatot tennie.
 
Gaskó István emlékeztetett arra, hogy a VDSZSZ február elsején kezdett meghatározatlan idejű sztrájkba, a munkabeszüntetést többször megszakították. Hétfőn nulla órától négy megye kivételével 11 óráig tartott a munkabeszüntetés, majd 13 órától az egész országban felfüggesztették; négy megyében magas volt a sztrájk támogatottsága, ezért ott tovább sztrájkoltak.
 
A VDSZSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a sztrájk nem az utazóközönség, hanem a munkáltató elutasító magatartása ellen irányul.
 
Megismételte a főbb sztrájkköveteléseket. A szakszervezet továbbra is kitart a leányvállalatoknál a 10 százalék kihelyezési pótlék mellett, amit akár három évre elosztva is el tudnák fogadni. Ragaszkodnak ahhoz is, hogy a MÁV Cargo privatizációs bevételéből valamennyi vasutas 250 ezer forintot kapjon, hiszen Kóka János volt közlekedési miniszter 2005-ben megígérte.

Gaskó István visszautalt arra, hogy a munkáltató a február elsején kezdődött sztrájkhoz kapcsolódóan több jogi intézkedést kezdeményezett. A bíróság valamennyi esetben kimondta, hogy a VDSZSZ sztrájkja, illetve követelései jogosak.
 
A VDSZSZ elnöke szerint követeléseik reálisak. A MÁV kommunikációja szerint a február elsején indított gördülő sztrájkok - a hétfőit nem számítva - 1,5 milliárd forint kárt okozott a társaságoknak. A szakszervezet elnöke szerint ez az összeg elegendő lett volna a 10 százalék kiszervezési pótlékra.
 
Szerinte a kormány megtiltotta a MÁV menedzsmentjének, hogy megállapodjon.

Gaskó István a sztrájk folytatására vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: a tárgyalások folytatódnak, a döntésre felhatalmazott grémium mondja meg, hogy mikor folytassák a munkabeszüntetést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HavariaPress Itthon

Júliusban újra sztrájkolnak a vasutasok

Júliusban folytatják a vasutasok a sztrájkot, ha addig nem születik megállapodás a MÁV vezetésével - értesült a HavariaPress. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) MÁV-Start társasági választmánya csütörtöki ülésén ellenszavazat nélkül foglalt állást a sztrájk folytatásáról.

MTI Itthon

Nincs alku, vasutassztrájk közeledik

Nem született megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV-társaságok között a sztrájkkövetelésekről, és a még elégséges szolgáltatásról a pénteki tárgyaláson. Az egyeztetést vasárnap folytatják.

MTI Itthon

Felfüggesztették a vasutassztrájkot

A VDSZSZ mindenütt felfüggesztette a munkabeszüntetést hétfőn 13 órától - mondta az MTI-nek Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének alelnöke hétfőn. Korábban - pontosan 11 órától - néhány megye kivételével már felfüggesztették a sztrájkot.

MTI Karrier

A MÁV-vezér szerint megfelelő a vasutasok helyzete

A vasutasok helyzete kielégítő és megfelelő, a vasutasok a közlekedési ágazat átlagánál nagyobb fizetésemelésben részesültek az elmúlt 3 évben - mondta Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója csütörtökön.

MTI Itthon

Gaskó: hétfőtől ismét vasutassztrájk

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) július 14-én, hétfőn nulla órától folytatja a vasutassztrájkot - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke vasárnap Budapesten.

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért